Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Как се приготвя ориз за куче

Как се приготвя ориз за куче

Как се приготвя ориз за кучета
Двойна тенджера за кускус и ориз - 26см, 10л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Двойна тенджера за кускус и ориз - 26см, 10л
94.00 лв.
Виж ››

Оризовата каша за кучета е естествен източник на енергия и жизненост, която не само насища организма с витамини и минерали, укрепва костите и кръвоносните съдове, но и почиства от токсини и вредни отлагания в чревния тракт.

Ветеринарите препоръчват храненето на кучето с ориз (включително оризов бульон) при лошо храносмилане (диария при кучето, повръщане при кучето), отравяне и дисбиоза. Той дори е специално включен продукт в състава на готовия сух фураж.

Консумирайки редовно оризова каша, домашният любимец става активен и весел. Следователно този продукт е не само възможен за консумация, но е и дори желателно да се добавя към храните за кучета възможно най-често.

Вреди ли оризът на кучето?

Развъдчиците на кучета трябва да имат предвид, че белият полиран ориз е не само безполезен (защото след обработката той губи по-голямата част от хранителните вещества), но и има и изключително негативен ефект върху червата (поради високото съдържание на нишесте), причинявайки запек на кучето и се смята за една от причините за затлъстяване при домашните любимци.

Работата е там, че в стомаха нишестето се превръща в захар и постепенно причинява отлагането на мазнини в организма. Ако кучето има запек, тогава ястията с ориз (особено бял полиран) като цяло трябва да бъдат намалени до минимум.

Важно! Белият полиран ориз е вреден за кучета със заседнал начин на живот. Тъй като повишеното съдържание на нишесте в продукта (особено при често хранене) провокира затлъстяване и нарушава функционирането на вътрешните органи. И при липса на физическа активност, това е двоен удар върху здравето на кучето.

Как се приготвя ориз за куче

Алергия на кучето към ориз

Ако говорим за алергии на кучето към ориза, тогава в редки случаи все пак е възможно.

Основните признаци на алергична реакция включват:

- нарушения на стомашно-чревния тракт (диария, повръщане);

- кихане и сълзене;

- сърбеж и кожни обриви при кучето.

За да разберете дали продуктът е източник на алергия при кучето, струва си да направите тест за чувствителност, като преминете кръвен тест във ветеринарна клиника или просто наблюдавайте реакцията на животното, след като яде ориз.

Предпочитаният сорт е кафяв ориз, който, поради по-нежната си обработка, задържа по-голямата част от хранителните вещества и съдържа по-малко нишесте. Цената на кафявия ориз е малко по-висока, за разлика от белия.

Как се приготвя ориз за куче

Как се приготвя ориз за куче?

Преди готвене, трябва да изплакнете добре продукта. Вари се 20-30 минути под плътно затворен капак.

Внимание!

Преди да започнете да храните кучето си с ориз, задължително се консултирайте с ветеринарен лекар. Не всеки сорт е подходящ за хранене на кучето. Освен това трябва да сте сигурни, че за породата на вашето куче подобен продукт е напълно препоръчителен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest