Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Най-важните грижи за Каракачанска овчарка

Най-важните грижи за Каракачанска овчарка

Грижи за Каракачанска овчарка

Отглеждането на куче, особено осигуряването на грижи за Каракачанската овчарка, е много сериозна отговорност.

Някои хора обаче подценяват усилията, които трябва да се положат за животното и правят прибързани решения, когато става дума каква порода куче да си вземат.

За да направите верен избор на домашен любимец, трябва да бъдете добре информирани за характеристиките на кучето, както и за грижите, от които то се нуждае.

Каракачанските овчарки са големи кучета, които се нуждаят от много кучешка храна, тренировки и любов. Ето кои са най-важните неща, които трябва да знаете за отглеждането на Каракачанска овчарка:

Хранене на Каракачанска овчарка

Малките кученца Каракачанска овчарка между 8 и 12-седмична възраст се нуждае от 4 хранения на ден. Малко по-големите – между 3 и 6 месеца – имат нужда от хранене три пъти на ден. След това редуцирайте храненето на кучето до 1 път дневно. Някои каракачанки може да ядат две малки порции на ден. От вас като стопанин зависи какъв хранителен график ще изградите на животното.

Добрата храна ще достави на животното всички необходими минерали и витамини. Може да използвате, както гранулирана храна, така и консерви. Тези кучета харесват човешка храна за кучета, като плодове и зеленчуци, някои сирена, яйца. Но имайте предвид, че те не трябва да надхвърлят 10% от дневната доза храна, която ще му дадете. Редуцирайте човешката храна до минимум. Осигурявайте на кучето си прясна вода непрекъснато.

Физическа активност на Каракачанската овчарка

Един от най-важните елементи от грижата за каракачанското куче е осигуряването на достатъчна физическа активност. Тя ще помогне на кучето да гори калории, да изчисти ума си и да остане здраво. Ако кучето ви скучае, то ще бъде по-склонно да прави пакости. Затова се уверете, че то се движи достатъчно.

В това число влиза тичане, копаене, преследване, носене на топка или пръчка. Активността трябва да бъде съобразена с възрастта на кучето и неговото здравословно състояние. Само разходката може да не свърши работа. Ако кучето ви е над 6 месеца, ще се нуждае от доста по-изморителни дейности.

Грижа за козината на Каракачанска овчарка

Каракачанска овчарка

Честото ресане на кучето ще запази кучешката козина чиста и ще предотврати нежеланото скубане. Ежедневно проверявайте за кърлежи и бълхи, особено ако времето е топло. Каракачанките имат нужда от къпане няколко пъти през годината. Преди банята може да подстрижете кучето, особено ако някъде се е заплела. Изплакнете внимателно целия сапун от козината.

Дресировка на Каракачанска овчарка

По-лесно ще се справите с дресировката на кучето, докато е малко. За да носите малкото кученце, поставете ръцете си между гърдите му, като с длан придържате задните му крака. Никога не го вдигайте за предните лапи или за врата, или за опашката.

Отглеждане на Каракачанска овчарка у дома

Кучето се нуждае от топло и спокойно място, за да си почива, далеч от течение и по-високо от земята. Помислете за кучешко легло или одеяло, което да си бъде само за него. Почиствайте често мястото, на което кучето спи.

Грижа за здравето на Каракачанската овчарка

Лошият дъх при кучето обикновено означава, че вашето каракачанско куче се нуждае от преглед на устата. Плаката, предизвикана от бактериите, причинява лоша миризма, която може да бъде излекувана само с професионално лечение. След професионално почистване, устата може да се поддържа чрез специална диета.

Когато дъхът на вашето каракачанско куче мирише на урина или амоняк, причината може да е бъбречното заболяване при кучето. Веднага потърсете помощ от ветеринар, ако кучето ви уринира често или ако забележите, че е по-мързеливо от обикновено, загубило е апетит или повръща.

Запишете среща с ветеринарен лекар, когато кучето ви каракачанска овчарка има халитоза, заедно с други признаци на заболяване като прекомерно уриниране или пиене, депресия или летаргия, загуба на тегло, гадене или намален апетит.

Ако възнамерявате да си вземете кученце от породата, разгледайте тези обяви за каракачанки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest