miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Характер и поведение на Каракачанска овчарка

Характер и поведение на Каракачанска овчарка

Характер и поведение на Каракачанска овчарка
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Каракачанската овчарка се появява преди много векове в България. В миналото те са използвани от овчарите, за да пазят добитъка. Силно и смело, това куче ще се изправи срещу всеки хищник без колебание.

Тази порода се привързва изключително към стопаните си, но имайте предвид, че са доста предпазливи към непознати. Упорити на моменти, те могат да бъдат тренирани, но малко по-трудно от другите. Затова не се препоръчва да си вземате такова куче, ако досега не сте имали друг домашен любимец. Просто грижите за каракачанска овчарка ще са ви трудни.

Каракачанките се нуждаят от много кучешки упражнения и не са най-подходящият избор за живот в града.

Характеристики на Каракачанската овчарка

Каракачанската овчарка има внушителни размери, като мъжките екземпляри достигат височина между 63 и 75см., а женските остават по-малки – между 60-69см. Мъжките кучета могат да достигнат тегло между 45 и 57 кг., а женските – 40-52 кг.

Тези кучета имат голяма муцуна и още по-голяма глава. На този фон очите и ушите им изглеждат непропорционално малки. Каракачанските кучета имат гъста козина, черно-бяла или бяло-кафява козина.

Характер на Каракачанската овчарка

По характер каракачанките са много отдадени на своята дейност. Те са издръжливи, старателни и трудолюбиви животни. Винаги са нащрек. Всяко действие, което те възприемат като заплаха, ще бъде посрещнато с агресия. В домашни условия, каракачанката дава силен гласов сигнал преди да атакува, ако усети заплаха.

Тази порода овчарски кучета се привързва бързо към семейството си и е готово да го защитава. Ако има и деца, кучетата ще се посветят на тях. Но имайте предвид, че винаги трябва да ги наблюдавате, най-вече заради разликите в размера им. Каракачанките могат да живеят в разбирателство и с други животни, ако са свикнали с тях от малки.

Тази порода има нужда от активна социализация в млада възраст, за да не се страхуват от непознати хора.

Каракачанска овчарка

Дресиране на Каракачанска овчарка

В миналото каракачанките са били принудени да оцеляват сами дълго време в сурови условия. Затова в днешно време много от тези кучета са силно волеви, когато става дума за обучението им. За съжаление, те не винаги се подчиняват на кучешки команди, с които не са съгласни.

Затова човекът, който ще ги обучава, трябва да бъде уверен и опитен, така че да не им позволява да своеволничат. Това е особено важно и като се има предвид потенциалът им да бъдат агресивни.

Те изискват уверен и опитен манипулатор, който няма да им позволи да се възползват или да получат свой собствен път. Това е особено важно поради тяхната сила и потенциал за агресия, когато се чувстват застрашени. Положителното укрепване работи най-добре с българско овчарско куче и порицанието им ще доведе само до по-нежелани поведения.

Поведение на Каракачанската овчарка

Както вече стана ясно, тези кучета са супер издръжливи и способни. Затова имайте предвид, че се нуждаят от много упражнения. В идеалния случай може да ги научите да пазят стадо. Ако нямате такава възможност, просто им отделяйте много време.

Дълги ежедневни разходки на кучето, достъп до голям и сигурен терен, в който свободно могат да тичат, психическата стимулация са само част от нещата, които можете да направите за вашето куче.

Ако каракачанката няма възможност да изразходва енергията си, вероятно ще му бъде много скучно и ще се изнерви. Това може да доведе до поведенчески проблеми при кучето, които ще ви бъде трудно да управлявате. Тогава ще ви е сложно да коригирате поведението на каракачанската овчарка.

Ако и вие искате такова куче, вижте нашите обяви и цени за каракачанска овчарка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest