Miau.bg»Статии»Птици»Други птици»Най-едрите птици на планетата

Най-едрите птици на планетата

Най-едрите птици на планетата

Смята се, че единствените останали наследници на динозаврите са птиците. И наистина, сред доста от тях може да се намери прилика с този изчезнал вид животни.

Това е само едно от нещата, с които птиците ни удивляват. Има изключително много видове птици на нашата планета и всеки от тях се отличава с нещо от другия. От малките и цветни колибри до големите пингвини, които не могат да летят.

Но сред всички тези видове птици, кой ли е най-едрият? Търсете го в предложенията ни по-долу. Това са едни от най-едрите птици на планетата.

Лешояд

Лешояд

Черният лешояд е голяма хищна птица, стигаща до 10-12 килограма. Тези птици обитават главно гористите местности и живеят или на ята, или поне на двойки. Гнездата им са огромни – някои достигат до два метра. Продължителността на черните лешояди е до 50 години. Те са сред най-едрите птици в света.

Казуар

Това е една доста екзотична птица. Тя не може да лети, но пък впечатлява с интересния си костен израстък на главата, наподобяващ петльов гребен. Казуарът не се отличава с голяма височина, но за сметка на това тежи цели 80 килограма.

Лебед

Лебед

Тази не толкова екзотична птица винаги ни е запленявала с красотата си. Въпреки това се оказва, че лебедите не само са красиви, а и заемат четвърто място по големина сред всички птици. Възрастните тежат до 15 килограма, а размахът на крилетеим е до 2 метра. Те могат и да летят, и да плуват. Разпространени са по целия свят, освен Антарктида.

Коронован орел

Още една хищна птица, ястребовият орел обитава горските райони на Африка и се храни главно с антилопи и маймуни. Обичайно птици от този род ловуват подвойки – единият подплашва плячката, а другият я пресреща и улавя. Освен с уникалните си ловни способности, ястребовият орел предизвиква и с външния си вид. На главата си перата му образуват формата на корона, от където идва и името му.

Жерав

Жерав

В топ три влиза жеравът. На височина жеравите достигат до 190 сантиметра, а размахът на крилете им е до 2 метра. Те обитават най-вече блата и тресавищата и места, където теренът е равнинен и влажен. Спадат към защитените видове на територията на България.

Императорски пингвин

На второ място е една малко по-особена птица – пингвинът. И то императоският пингвин. Те са най-големите пингвини и тежат около 50 килограма, а ръстът им достига 120 сантиметра. Единственото място, където е разпространен е е Антарктида. Там той гнезди, гмурка се, за да лови риба, и серазмножава.

Шраус

Щраус

Африканският щраус е най-голямата птица в света. Ръстът на африканския щраус достига до 2, 7 сантиметра, а теглото му – до 179 килограма. Той не може да лети, но бяга изключително бързо, като развиваскорост до 70 километра в час. Щраусовите пера са били символ на справедливост в Древен Египет, а сега са символ на високо качество и лукс.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest