Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Породи котки в кафяво

Породи котки в кафяво

Хаванска котка

Кафявото често се счита за обикновен и скучен цвят. Обаче той всъщност е цвят класика и стои много добре на козината на котките.

Той е натурален и земен цвят и напомня на природа. Поради тази причина кафявите котки ни доближават до природата и ни създават чувство за близост с нея.

Ето някои красиви породи котки в кафяво. Разбира се, има и много други кафяви котки без порода.

Бурманска котка

Тази порода произлиза от Мианмар. Въпреки че в развъдниците на породата се стараят да постигнат нови цветове, оригиналният цвят на тази котка е кафявият. Към момента тя се среща в много различни окраски, но всички те са нюанси на кафявото. Косъмчетата на козината са къси и лъскави, гладко прилепнали по тялото.

Очите на котката са в различни нюанси на жълтото. Това е една от по-екзотичните породи и затова характерът на бурманската котка е малко по-горещ и териториален спрямо другите породи котки. Въпреки това спрямо стопаните си тя е много любвеобилна и гушлива. Често е сравнявана с кучетата заради това, а също и защото обича да играе на „донеси”.

Йоркска шоколадова котка

Както названието на тази порода предполага, окраската на котката е само в тъмно шоколадено кафяв цвят. Йоркската шоколадова котка, обаче, не е официално призната порода, което най-вероятно се дължи на факта, че е създадена случайно, а не специално селектирана. Не се знае точно от кои кафяви породи котки произлиза, но се смята, че някои от тях може да са персийска котка и сиамска котка.

Затова тя спада и към среднодългокосместите котки. Името на котката идва не само от цвета на козината ѝ, а и от щата Ню Йорк, където тя се е появила за пръв път. Въпреки че не се знае много за тази порода и тя изобщо не е популярна извън САЩ, характерните ѝ черти са игривост и добра общителност с хората.

Котка Сомали

Котката сомали се среща в 28 различни цветове на козината. Сред тях, обаче, не всички са признати от различните организации. Окраските, които са глобално приети са главно различни оттенъци на кафявото, понякога с черно. Породата е въведена първоначално в САЩ, а след това е пренесена и в Европа. Смята се, че тази порода произлиза от Сомалия, а един от предците е абисинската котка.

Външният вид, характерен за котките от тази порода, наподобява лисица – те имат много пухкави котешки опашки, а ушите и муцуните им са издължени. Както повечето котки, те не обичат да остават сами за дълго, а също така и не обичат да са в затворени пространства. Въпреки това те се привързват лесно към стопаните си и са склонни да станат гушливи.

Тези и още породи котки в кафяво вижте в горната галерия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати