Miau.bg»Статии»Животински Свят»Морски Обитатели»Скат - всичко за чудатата риба с характер

Скат - всичко за чудатата риба с характер

Скат

Когато става въпрос за опасно животно, човек си го представя голямо и страшно. Това е подвеждаща представа. Често истинската заплаха идва от малки и симпатични създания. Такива са рибите Скат.

Тези интересни и необикновено изглеждащи обитатели на дълбините се разбират чудесно с хората и обичат да си играят. Само понякога, ако бъдат притеснени или се почувстват заплашени, могат да прободат човека с жилото си.

Преди 14 години риба Скат прободе в гърдите и уби Стив Ъруин, докато снимаше предаване за Animal Planet в Големия бариерен риф.

Освен силната болка от убождането, Скатовете подаряват и доста голяма доза отрова на убодените, от която се получават гърчове.

Това налага всеки любител на морските обитатели да познава този срамежлив по природа обитател на моретата, който покрива представата за странно създание от дълбините на водното пространство.

Къде живее рибата Скат?

Скатовете с латинско название Batoidea, Rajomorphii са представители на разреда на хрущялните риби, в който са обединени поредица морски видове. Те са около 500 на брой. Те са разпределени в 15 семейства.

Скатовете живеят във всички морета и океани, както в студените води на Арктика и Антарктида, така и в тропиците.

Температурният диапазон на техните местообитания варира от 1, 5 до 30 градуса по Целзий. Рибите Скат живеят както в плитки води, така и в дълбочина до 2700 метра.

Риба Скат
Снимка: GLady/pixabay.com

Представители на Скатовете, които се срещат в Черно море, са морската котка и морската лисица. Двете разновидности се различават само по окраската си. Морската котка е със сиво-кафяво обагряне, докато морската лисица и сиво-кафява с жълти петна.

Друг широко известен вид Скат е мантата, но тя не се среща в Черно море.

Голяма група представляват електрическите Скатове. Те живеят в тропиците и субтропиците.

Как изглеждат Скатовете?

Тези странни морски животни са плоски и големи, имат широко и сплескано тяло, пригодено за придънен начин на живот. Грамадните им перки леко се пляскат във водата и късите им подобни на камшици опашки, се движат напред и назад и те изглеждат сякаш летят през водата, а не плуват в нея.

Силно сплесканото им тяло на Скатовете и големите гръдни перки са слети с главата. Устата, ноздрите и петте чифта хриле са разположени върху плоската и по правило по-светла долна част. Опашката на Ската е с форма на камшик и добре развита перка.

Муцуната им е широка и доста голяма при семейство нарцинови, но при всички други семейства е намалена.

Очите на рибите Скат са малки и разположени на върха на главата и по тази причина зрението им е много слабо. Има 4 вида, които са напълно слепи, но други техни сетива компенсират недостатъка.

Зъбите им по правило са остри като бръснач, но при някои видове те приличат на ренде, силно сплескани и закръглени.

Горната част на Скатовете е адаптирана към цвета на околното пространство и варира от леко пясъчно до черно. От горната страна са разположени очите и отверстия, през които прониква вода за дишане. Това са първата двойка хрилни прорези.

Размерите на Скатовете варират според вида, от няколко сантиметра, до 6-7 метра дължина. Един от най-известните видове Скатове е мантата, чиито перки стигат от 2, 5 метра а дължината им е до 5 метра.

Със специално оръжие са надарени електрическите Скатове. Те използват специален орган от приблизително 600 вертикално разположени шестоъгълни призми. Всяка призма е един вид батерия, генерираща напрежение и могат да парализират противника с електрически заряди от 60 до 230 волта и над 30 ампера.

Тялото им е напълно голо, без люспи, а кожата им е мека и гладка.

Риба скат във вода
Снимка: pixabay.com

Размножаване на ската

Скатовете са разделно полови животни. Рибите Скат се размножават чрез снасяне на яйца - хайвер. Те са на брой до 500. От 4, 5 до 15 месеца минават от хвърляне на хайвера до излюпване от яйцето.

Ембрионът се снабдява с хранителни вещества от яйцето. Всяко от тях е обвито с рогова тъмна капсула, която има израстъци по края. С тях се оплита в подводната растителност и там се развива. Малките Скатове са дълги 12-13 сантиметра и с ширина до 8 сантиметра.

Някои от видовете са яйцеживородни. Такива са морските котки. Яйцата при тях са от 4 до 12 на брой. Те се задържат в яйцепроводите. Между организма на майката и зародишите се образува своеобразна плацента. Тя служи за приемане на хранителни вещества от майката към зародиша. Инкубационният период е от 4 месеца.

С какво се храни скатът?

Менюто на скатовете е много разнообразно. Включва висшите ракообразни, дребните рибки, а също и мекотелите.

Някои видове Скат се хранят с миди и скариди, както и риба треска.

Когато ловуват, Скатовете са интересни за наблюдаване. Те плуват над жертвата, после се спускат внезапно, обвиват я с перките си и я смъкват към дъното и я притискат, а после я поглъщат.

Отглеждане на риба Скат

Скатовете се отглеждат като домашни любимци в аквариуми. Те имат силен имунитет и добре се адаптират към живот в аквариум. Могат да се отглеждат без проблем с други риби, но задължително е те да бъдат по-големи от устата на ската, за да не се превърнат в плячка. Не са подходящи за съжителство и едри и агресивни видове.

Ползи от риба ската за хората

Тази интересна риба има широко приложение в различни клонове на живота на човека. Най-напред Скатове се използват в кулинарията. Части от рибата са рибен деликатес в португалската кухня. В корейските рецепти ги ядат под формата на сурово ястие. Скат на скара, Паниран скат и Пържен скат са популярни ястия от риба.

Скат на дъното
Снимка: pixabay.com

Кожата на рибата е много издръжлива и има обичайна структура. Използва се в кожената промишленост за изработка на колани, портфейли, колани, чанти, куфарчета.

Някои интересни факти за риба скат

Всички видове Скатове са застрашени или са на прага на изчезването.

Някои видове убождания са опасни за хората и причиняват силна болка. Силата на електрическия ток, който изпуска електрическия скат зашеметява човека. Скатът все пак е в състояние да убие човека и това трябва да се има предвид.

Съществува предположение, че Скатовете са произлезли от акулите. Молекулярните доказателства обаче опровергават тази хипотеза.

Поради способността си да произвежда електрически ток електрическият Скат има малко естествени врагове. Той се придвижва сравнително бавно чрез своите опашки, а не чрез гръдните си перки, както правят другите Скатове.

Най-известните електрически Скатове са така наречените торпеда. Родът Торпедо е част от 69 вида, групирани в 13 рода и включени 3 семейства. На тях е наречено морското оръдие торпедо.

Скатът е древно и високоорганизирано животно. Те са високоинтелигентни, противно на очакването, че поради анатомията си нямат голям мозък и не могат да развият интелект. Това е погрешно схващане. Те имат доказано най-големите мозъци в сравнение с всички видове риби. Всъщност са едни от най-интелигентните сред себеподобните си.

Според някои специалисти Скатовете могат да разпознаят образа си в огледалото и показват самосъзнание. Това е рядко срещана способност в света на животните. Освен това всеки Скат има свой характер и темперамент и затова са интересни за наблюдение. Те са интелигентни животни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати