miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Как да се държим правилно при разходка на куче?

Как да се държим правилно при разходка на куче?

Как да се държим при разходка на куче
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Със сигурност голяма част от стопаните са се сблъсквали с това, че кучето им да бяга при разходка, да се дърпа и да се държи лошо. Именно затова не всички стопани на кучета пускат любимците си да се разхождат спокойно, тъй като се боят това да не се случи и с тях. Колкото и да се стараете да предотвратите подобна реакция на кучето ви, винаги има шанс и вие да се сблъскате с нея. Много по-добре е да сте подготвени, за да не се лутате и да не знаете как да реагирате, ако кучето ви не ви слуша при разходка.

Преди да обсъдим това как е правилно да реагирате и какво в действителност трябва да предприемете в подобна ситуация, трябва да сте запознати, какъв в действителност може да е мотива на кучето да избяга. Това, от своя страна, също ще ви помогне, за да предотвратите подобно свое поведение и да знаете как да се държите при разходка на кучето.

1. Предразположеност към свободен живот;

2. Страх от стопанина;

3. Агресия в интонацията на гласа ви;

4. Липса на обучение и дресировка на кучето, както и незнанието на основните кучешки команди;

5. Възраст и темперамент на домашния любимец;

6. Панически страх;

7. Недостатъчна продължителност и активност по време на разходките на кучето;

8. Липса на авторитет към стопанина;

9. Разгонено куче или други животни наоколо.

Как да се държите правилно по време на разходките ви с кучето?

Ако не искате кучето ви да усети вашето недоверие и дори лека неувереност, когато го викате към себе си, тогава е важно да следвате няколко прости правила, които ще ви помогнат много да предотвратите подобни неприятни ситуации, като например кучето ви да избяга. Ето важни съвети при разходка на куче.

1. Не бива да бягате след кучето

Когато то бяга от вас, не бива вие да го гоните веднага и да се мъчите да го хванете. Подобно поведение от ваша страна питомецът ви може да приеме за игра. Ако заедно с това викате и заплахи, то кучето може да се страхува да дойде към вас. В подобна ситуация, колкото и странно да ви звучи, трябва да направите точно обратното. Обърнете се и започнете да бягате от него в противоположна страна. При това задължително наблюдавайте дали животното ви е видяло. В този случай кучето най-вероятно ще започне да ви преследва и лесно ще го хванете.

Разходка с куче

2. Не бива да се карате и да го наказвате

В никакъв случай не трябва да започвате да викате агресивно, ако на командата ви "Към мен", питомецът ви отказва да дойде. В този случай любимецът ви може да разтълкува всичко така, че ако дойде при вас, то вие го наказвате. В случай че кучето се върнало към вас на командата ви, то го похвалете и го почерпете с кучешко лакомство.

3. Не бива да го лъжете

Ако не иска да идва към вас, то не трябва в никакъв случай да го лъжете с различни лакомства или кучешки играчки, които не бихте му дали, ако дойде към вас. Ако постъпите така, то следващият пък кучето ви няма да дойде към вас. Ако все пак решите да го примамите така, то след като дойде, задължително му дайте малко от показаното лакомство или му дайте да си поиграе поне няколко минути с играчката.

4. Не трябва да викате кучето ви с агресия в гласа

Никога не се ядосвайте и не викайте любимеца ви със заплахи. Помнете, че всяка команда трябва да се асоциира с приятни моменти, за да ви слуша животното.

5. Не бива да пускате кучето ви да се разхожда без каишка на непознати места

Ако сте решили да се разходите далече от дома ви или през нощта, то в никакъв случай не бива да пускате кучето си да се разхожда свободно. Дори и просто силният звук на кола може да го изплаши и то да тръгне да бяга, а след това и да иска, няма да може да се върне, защото не познава местността.

6. Поощрявайте го

Всеки път, когато кучето ви изпълни командата ви, не забравяйте да го наградите. И не е задължително това да е почерпка, защото четириногият ви приятел ще бъде не по-малко щастлив, ако наградата е съвместна игра.

7. Научете задължително командата “Към мен”

Куче

В зависимост от породата на кучето, това може да ви отнеме малко или много време и сили. Във всеки един случай обаче това е много важно, защото така ако кучето избяга, то винаги ще можете да ги извикате и то да се върне обратно към вас.

Какво да правим, ако кучето бяга при разходка?

Важно е да умеете да погледнете нещата от друг ъгъл така да се каже и в подобна ситуация да сте изобретателни, за да успеете да хванете беглеца навреме и да не успее да избяга далеч и после да не може да се върне при вас, дори и да иска. Има различни начини да направите това, а именно:

1. Поиграйте на криеница с кучето

Ако любимецът ви реши да бяга от вас, тогава можете да опитате да изградите нов стереотип на поведение, като при него кучето ви постоянно ще трябва да ви следи. Този ефективен начин се нарича "Криеница". По време на разходките ви с кучето, можете да се скриете зад някое дърво например. При това е важно то да е винаги в полезрението ви, а след това силно извикайте името на питомеца ви. Кучето задължително ще започне да ви търси, а когато ви намери - ще е много щастливо. След като излезете от скривалището си, задължително почерпете с нещо кучето. По този начин, ако следващия път животното избяга, то ще можете да приложите този метод и да хванете беглеца навреме.

2. В случай на бягство бъдете непредвидими

Ако кучето ви бяга от вас, тогава можете да опитате да направите нещо непредсказуемо, тъй като привлечения от нещо любимец, може банално да не ви чува, за да се върне към вас. Така например можете силно да плеснете с ръце или да хвърлите празна бутилка към него (но без да го целите), за да може да ви забележи. Не се притеснявайте, дори и да привлечете вниманието на околните, защото в тази ситуация най-важното е да успеете да привлечете вниманието на кучето ви.

3. Накарайте кучето ви да ревнува

Друг вариант е да се опитате да привлечете вниманието му с банална ревност. За целта просто се приближете към друг домашен любимец и започнете демонстративно да му се радвате и да го галите, казвайки например добро куче. Всички четириноги любимци имат силно развито чувство на собственост и ревност, затова бъдете сигурни, че така кучето ви веднага ще дойде при вас и ще изгони съперника му, започвайки да се гали във вас.

Какво да правите, ако кучето е избягало далече?

Кучетата бягат заради други кучета

Често те бягат, следвайки инстинктите си за свобода. Това може да се случи, ако например кучето е разгонено и подгони женска. Това бягство може да се предотврати предварително, тъй като преди това те започват да душат усилено и да маркират земята. То започва да тича от страна на страна и именно тук е моментът да го сложите на каишка, като трябва да направите това спокойно и уверено.

Ако сте успели да хванете беглеца, тогава това е момента, когато можете да му се скарате за поведението му, но в никакъв случай не може да използвате физическа сила. В случай че той сам ви е забелязал и се е върнал към вас, тогава трябва да похвалите кучето. Ако обаче ситуацията е излязла извън контрол, тогава можете да помолите другите стопани в парка да ви помогнат с това да хванете кучето. Няма нищо срамно в това, а и всеки собственик на куче ще ви разбере в тази ситуация. Ако обаче кучето ви бяга постоянно, тогава не бива да го пускате да се разхожда без кучешка каишка, докато не решите тази ситуация и не установите контакт и пълно доверие на кучето. Само така ще можете да решите проблема.

Ако все пак кучето ви е избягало далече, то можете да включите в търсенето на животното и вашите приятели, с които да обиколите близките дворове. Друг вариант е да направите обява и да я разлепите на всички видими места, че сте загубили кучето си и да оставите телефон за връзка с вас. Можете да обиколите и любимите места на кучето ви, както и да се свържете с местния приют за животни, където може да се окаже кучето ви, ако не го намерите скоро.

И не на последно място, много е важно да сложите каишка с името на кучето, вашия адрес и телефон за връзка. Така в случай, че все пак то избяга много далеч, то хората които го намерят, ще могат да се свържат с вас и да ви върнат вашето куче.

Това бяха ценни съвети при разхождане на куче, дано те са ви били полезни!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest