miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Може ли да се дава мед на кучето?

Може ли да се дава мед на кучето?

Разтворете мед във водата на кучето
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Голяма част от сладките продукти са вредни храни за кучетата, като така например шоколадът дори е забранен. Въпреки това можете да давате мед на кучето, но в много малки количества. Дори в определени случаи това лакомство е необходимо за организма им. Някои препоръчват да се разрежда в малко вода, а друг - в мляко. Всичко тук до голяма степен зависи и от индивидуалните особености на породата на кучето. Също е важно да сте абсолютно сигурни, че това е истински мед.

Ползите от меда за кучетата

Медът е натурален продукт, който е богат на различни полезни хранителни вещества, които лесно се абсорбират от организма не само на хората, но и от тялото на животното. Пчелният продукт увеличава устойчивостта към много от болестите и освен това повишават имунитета. В състава му влизат:

- Глюкоза;

- Захароза;

- Редица органични киселини;

- Полезни минерални съединения;

- Редица витамин и фруктоза;

- Ензими.

Медът е прекрасен природен имуномодулатор. Известни са много ползи от меда. В малки количества медът е полезен за кучета. В допълнение към тонизиращите си свойства, той има способността да оказва положителен ефект върху нервната система на кучето.

Например, една супена лъжица мед 2 пъти седмично ще помогне на бременното куче да износи и да роди здраво потомство. Малките кученца, които са на изкуствено хранене, се нуждаят от много различни хранително вещества.

Мед на кучето

В този случай медът ще оказва и положителен ефект, защото укрепва имунитета им. Има и друго положително свойство на меда върху кучетата, а именно много добре се усвоява от бозайниците, а и неговия състав е близък до този на кръвната плазма.

Организъм на възрастното куче също има нужда от източник на хранителни вещества. Именно затова е полезно да давате малко мед на кучето, но не в големи количества. Той облекчава болката при кучешки артрит и артроза, а също така ще помага за тонизирането на мускулната слабост, която е свързана с напредването на възрастта на животното.

Мед се дава на кучетата, които участват в различни конкурси, тъй като е доказано че подобрява качеството на козината. Животните, които ежедневно са подложени на големи физически натоварвания, също получават мед в менюто си. Пчелният продукт е полезен и при кучетата, които живеят в големите градове, тъй като помага да се неутрализира вредата на много от веществата във въздуха.

Поради изключително богатия си състав, който може да се каже че включва почти цялата таблица на Менделеев, това лакомство притежава следните полезни свойства:

- Предпазва от преждевременно стареене;

- Стимулира храносмилателния тракт;

- Ускорява регенерацията на засегнатите тъкани;

- Укрепва имунната система.

По колко мед да давате на кучето?

Количеството на меда, което можете да дадете на любимеца си, зависи в голяма степен от здравословното му състояние, размера и възрастта на животното. В никакъв случай не бива да надвишавате препоръчителните дози, защото това може да провокира развитието на алергична реакция и проблеми с храносмилането.

Малки кученца

Кученце

Когато малките престават да получават майчино мляко, то тогава съответно имунитета им става много податлив на болести, като така вероятността да се разболеят се увеличава многократно. Медът защитава организма от микроби и бактерии, а ветеринарите препоръчват да се дават до приключването на смяната на зъбите на кучето. Можете да им давате меда и в чиста форма, но за да се усвоява продукта по-добре, се препоръчва да го добавяте в млякото. Трябва да храните кученцата с това лакомство по 5 пъти на седмица.

Кърмещо куче

Бременните и кърмещи кучета също се нуждаят от поддръжка на имунитета. Препоръчителната доза е половин чаена лъжичка, като лакомството трябва да се смесва с домашна извара.

Болно куче

Медът е отличен природен помощник при настинки при кучетата и не само за хората, но и за животните. Животновъдите препоръчват да смесвате 2 супени лъжица мед с 1 чаена лъжица лимонов сок. Полученият сироп се разтваря в 200 мл. вода и се дава по няколко пъти на ден на болното куче. Преди да го дадете обаче е важно да се убедите, че то няма алергия. Пчелното лакомство е полезно и за много възрастните кучета, като им помага да се справят с артрита.

Здраво куче

Колкото по-голямо е кучето, то толкова повече от това лакомство можете да му давате. Великаните като Нюфаундленд могат да консумират до 2 супени лъжици на ден, докато декоративните мога да приемат по 1 чаена лъжица дневно. Важна е и подвижността, като ако кучето не е много активно, тогава можете да му давате това мед не повече от 2 пъти на седмица. Ако обаче питомецът ви се нуждае от допълнителен източник на енергия, тогава можете да му го давате до 4 пъти на седмица.

Давате ли мед на кучето

Основни противопоказания при хранене на кучето с мед

Не се препоръчва да давате чист мед на кучето си, а е по-добре да го смесвате в мляко, вода или пък в отвари от билките. Преди да го почерпите с това лакомство, задължително направете тест за алергия на кучето. За целта му дайте само 2-3 капки от продукта и рамките на 3-4 часа наблюдавайте за реакцията на домашния любимец.

Ако не забележите нищо подозрително, тогава спокойно можете да му давате мед. Пчелният продукт не може да се дава и при обостряне на хроничните заболявания на стомашно-чревния тракт и сърдечно-съдовата система. Също така, медът е противопоказан при животни с бъбречна недостатъчност и кучешки диабет.

Пчелният продукт е много полезен както за укрепването на имунната система, така и за стимулиране на храносмилателния тракт. Във всеки един случай, ако кучето ви е здраво, тогава то не само може, но и трябва да консумира мед.

Внимание! Статията Може ли да се дава мед на кучето? е с информативен характер. Преди да добавите мед в храната на кучето за пръв път, задължително се консултирайте с ветеринарен лекар. Не правете експерименти без знанието на специалист.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest