miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Оказване на помощ на измръзнала котка

Оказване на помощ на измръзнала котка

Оказване на помощ на измръзнала котка
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Всички знаят, че е много опасно да се намирате дълго време на студено и това далеч не важи само за хората, но и за котките. Въпреки че тези животни прекарват живота си навън, то това далеч не значи че са пригодени към всички климатични условия, както и че не могат да измръзнат. Когато говорим за домашните котки, то това важи още по-силно, тъй като продължителните разходки на студено могат да завършат трагично за любимеца.

Какво представлява хипотермията?

Това е тежко патологично състояние, което се обуславя с понижаването на телесната температура под минималната. За котките нормалната температура е 38-39 °С, а при малките котенца - 38, 5 до 39, 5°С. Допустими са и леки колебания до около 40 °С, като това се обуславя с несъвършенството на техния център за терморегулация. Основният физиологичен и защитен механизъм, който се отключва при замръзване е неволно свиване на мускулите (треперене).

Разбира се, че котките издържат далеч повече на студеното време от нас хората, но все пак също могат да измръзнат в определи условия и ситуации. Максимален риск за развитие на хипотермия е ако са мокри, а навън е много студено. Тогава козина им не може да ги защити и е много вероятно да измръзнат. Като цяло малките или много възрастните котки е по-лесно да измръзнат.

Основни симптоми, че котката е измръзнала

Те до голяма степен зависят от това докъде е стигнал патологичният процес. В повечето случаи могат да се наблюдават следните клинични признаци:

- Силно и неконтролируемо треперене - това се случва само в леки случаи на хипотермия. Така че, ако забележите, че вашият домашен любимец буквално се „тресе“ от студ, можете да се каже, че е имал късмет и не се е стигнало до по-сериозни последици за здравето им;

- Студен стомах - ако сложите ръка върху кожата върху стомаха на котката, то той ще е много студен. При нормални условия коремът и ингвиналната област обикновено са най-топли, така че този прост и лесен тест е много показателен;

- Апатия - котката се опитва да се скрие в най-отдалечения ъгъл и не излиза навън, дори да яде;

- Понижена ректална температура - това е много опасен симптом, тъй като при нормални условия в ректума температурата е с около 0, 5-1 °C по-висока сравнение с измерената в ухото или устата. Това се случва само при тежки форми на измръзване, като в този случай трябва незабавно да се обърнете за помощ към ветеринар;

Измръзналата котка има нужда да се стопли

- Летаргия при котката;

- Сънливост;

- Бавно и повърхностно дишане;

- Забавен сърдечен ритъм (брадикардия);

- Неадекватно поведение;

- Кома;

- Смърт при котката.

Диагностицирането на измръзване при котките не е никак сложна задача за опитните ветеринари. Те ще се ориентират основно по клиничната картина на патологията, която вече описахме. Второ, ще проверят ректалната температура на котката, като колкото по-ниска е тя, то толкова по-спешно трябва да се вземат адекватни мерки и лечение на измръзналата котка, за да не загине животното.

Първа помощ при измръзване при котките

Ако измръзналата котка е на улицата, тогава веднага трябва да я заведете в топла стая. В никакъв случай не бива да затопляте рязко животното, тъй като при измръзване този процес трябва да става постепенно. Като цяло лечението на леката хипотермия може да бъде описано като "пасивно загряване". Ако виждате, че котката реагира адекватно и са запазени основни рефлекси, тогава можете просто да я оставите в топлата стая.

Ако по една или друга причина, не можете да затоплите много добре стаята и да стоплите измръзналата котка, тогава можете просто я увиете в одеяло и да добавите една топла бутилки. Имайте предвид, че всички такива нагреватели (грейка, бутилки с гореща вода и други) трябва да бъдат увити в нещо, за да се сведе до минимум риска от изгаряния. Много е важно да изсушите козината на котката веднага (ако е мокра). За целта използвайте обикновен сешоар и го пуснете на ниска степен, а не на максимална. Сушете котката ви от разстояние 5-7 см.

Следете постоянно телесната температура на котката ви (поне веднъж на десет минути). След като достигне поне 37.2 °C, можете да предложите на животното малко храна и вода. Имайте предвид, че е важно да се свържете с ветеринар, тъй като дори животното да се чувства видимо добре, то това не значи че не може да се развие усложнение като пневмония и менингит. Затова е по-добре да потърсите професионална помощ и специалист, който да прегледа обстойно животното.

Котките са застрашени от измръзване

Умерените и тежки случаи на хипотермия изискват задължително ветеринарно наблюдение. Имайте предвид, че измръзналата котка трябва да се затопля и по пътя към лекаря. За да направите това, можете да използвате обикновена грейка или бутилка с гореща вода, но те задължително трябва да бъдат увити в плат например, за да не изгорите животното. При лечението на тежките и дори умерените случаи на измръзвания, загряването на котката се извършва не толкова отвън, колкото отвътре. За тази цел могат да се използват топли клизми, нагрети форми за интравенозно приложение, вдишване на пара или просто топъл въздух.

Старите котки и малките са най-податливи на измръзване, затова не бива да им се позволява да излизат навън, ако температурата падне до нула или под нея. Това важи и за породите котки с къса козина. В случай че все пак измръзването е настъпило, то не чакайте, а веднага посетете ветеринар, затопляйки по пътя животното.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest