Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Съвети при хранене на Каракачанска овчарка

Съвети при хранене на Каракачанска овчарка

Съвети при хранене на Каракачанска овчарка
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Ако сте решили да отглеждате Каракачанска овчарка, тогава сте длъжни да се погрижите много за менюто на кучето. Неправилното и небалансираното хранене ще окаже не само негативни последици върху здравето на кучето и дори може да е много опасно. В никакъв случай не бива и да прехранвате кучето или да го оставяте гладно.

Хранене на Каракачанска овчарка до 1 година

Обикновено малките кученца се отнемат от майка им на възраст около 45-55 дни, което е силен стрес за тях. Във връзка с това, ако вие сте си взели малко кученце, то не бива да променяте рязко рациона му, тъй като това ще е допълнителен стрес за организма. Минимум 1 седмица трябва да давате същите продукти или суха храна за кучета, каквато са яли и преди кученцата. Трябва да имат и постоянен достъп до чиста и свежа вода, което важи и за възрастните Каракачански овчарки.

Източникът на протеин за малките кученца е месото, рибата, млечните продукти, яйцата. На възраст до 4 месеца им се дава само варено месо или кайма. Рибата се въвежда в диетата след 4-месечна възраст. Можете да ги захранвате в началото само с варена или печена морска риба. Преди това трябва да сте я почистили от костите и кожата, както и да я смелете в месомелачка. Карантиите се въвеждат в храната на малката Каракачанска овчарка от 5 месеца.

Дневно хранене на Каракачанска овчарка по възраст:

- От 2 до 3 месеца - 250 г;

- От 3 до 4 - 300 г;

- От 4 до 5 месеца - 450-500 г;

- От 6 до 8 месеца - 700-800 г;

- От 9 до година - 900-1 кг.

Каракачанска овчарка

Източникът на въглехидрати са зърнените храни - елда, овес, ориз, грис. Не давайте на кученцата обикновен или перлен ечемик. Овесените ядки могат да бъдат попарени в бульон или прясно мляко. Кашата трябва да бъде добре сварена в зеленчуков, месен бульон или вода. За малките Каракачански овчарки до 3 месеца е полезна млечната каша, към която можете да добавите малко мед. Ако ще им давате варено яйце, зеленина (задължително ситно нарязана) и зеленчуци, то те се добавят към зърнените храни.

Хранене на възрастна Каракачанска овчарка

Все повече стопани предпочитат да заложат на натуралното хранене, тъй като то е максимално приближено до естественото на тази порода. Изборът в това отношение все пак е само ваш, но ето и какви са другите предимства на този тип хранене:

- Кучето ви ще получава винаги свежа храна;

- Богата на много хранителни вещества и витамини;

- Сами избирате продуктите, а това значи че винаги ще сте сигурни в качеството им.

При естественото хранене месото е голяма част от менюто на Каракачанската овчарка (около 50%). Това може да са различни сортове месо, но те задължително не бива да са много мазни - говеждо, пилешко, пуешко. Понякога можете да им давате и карантии, но не трябва да прекалявате, тъй като те са по-малко калорични, но пък от друга страна, са богати на много хранителни вещества. Можете да им давате:

- телешки бъбреци;

- свински черен дроб;

- Пилешки сърца.

Българско овчарско куче

За тях е полезна и морската риба, тъй като е източник на лесно смилаем протеин и фосфор. Включва се в диетата на Каракачанската овчарка 1-2 пъти седмично вместо месото. В ежедневното им меню трябва да присъстват и зърнените храни: ориз, елда, овесени ядки. Те осигуряват на организма достатъчно енергия и са много полезни. Не се препоръчва да включвате в менюто им грис, просо и царевична каша, тъй като не носят никаква хранителна стойност. Трябва да приемат редовно достатъчно млечни продукти, които са полезни за нормалното функциониране на червата: извара и кисело мляко.

Забранени храни за Каракачанската овчарка

Има някои продукти, които е по-добре да стоят далеч от купичката на вашето куче. Забранени храни за Каракачанска овчарка са:

- Мазни, солени, пържени, кисели храни;

- Ястия с консерванти или с много подправки;

- Колбаси и пушени меса;

- Кости;

- Сладководна риба;

- Тестени изделия и печива;

- Шоколад и други сладкиши;

- Гъби;

- Картофи;

- Бобови растения;

- Грозде, сливи и цитрусови плодове.

Правилното хранене на кучето е ключът към здравето и благополучието на четириногия ви приятел. Затова малките кученца и възрастните Каракачански овчарки се нуждаят от вашите грижи и внимание към менюто си и това, с което ги храните, за да са здрави и силни.

Ако възнамерявате да си вземете куче от тази порода, разгледайте тези обяви за каракачански овчарки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest