Miau.bg»Статии»Мъници»Други Мъници»Отглеждане на порче в домашни условия

Отглеждане на порче в домашни условия

Порчетата често са сравнявани с котките, кучетата, зайчетата и чинчилите. Подобно на първите, те спят през голямата част от денонощието и могат да бъдат научени на впечатляващи хигиенни навици. Подобно пък на кучетата, те са социални животни и обожават човешката компания.

Макар и това да звучи като най-доброто от двата свята, истината е, че порчетата са изцяло отделна категория животинки. Те са чудесни домашни любимци със своите приятелски характери и космати миниатюрни телца. Ето какво трябва да знаете за отглеждането на порчета.

Порчетата са известни с уменията си да се измъкват от всякакви пространства. Препоръчително е клетката, която ще купите, да бъде със ситна мрежа и твърд под. Вратичката също трябва да бъде добре защитена.

В никакъв случай не се препоръчва използването на аквариуми, защото в тях липсва достатъчно вентилация. Трябва да осигурите спокойно и тихо място за клетката на порчето с температура от около 20-21 градуса. Миенето трябва да се осъществява поне веднъж седмично.

По природа поровете са хищници. В домашни условия за тях се препоръчва специализирана висококачествена готова храна за порчета от зоомагазините, която да бъде богата на мазнини и протеини. Не бива да им давате млечни продукти, плодове, зеленчуци или захарни изделия. Разбира се, прясната вода всеки ден също е задължителна.

Понеже порчетата обичат да гризат и поглъщат всякакви неща, играчките им трябва да бъдат твърди и без малки части, които могат да се отчупят. Играчки от латекс и пластмаса, които могат да бъдат прегризани, е добре да се избягват. Ако имате възможност, опитайте да обезопасите къщата си от набезите на тези малки животни.

Някои съвети при отглеждане на порчета

Покрийте мебелите, затоврете всякакви малки дупки и приберете ценните си предмети. Порчетата обичат човешката компания, затова им отделяйте поне един час внимание на ден. А най-добре е да им вземете още едно другарче, с което да общуват, за да угодите на комуникативния им темперамент.

За да сте сигурни, че вашият любимец е здрав, препоръчително е да го водите на ветеринарен преглед на всеки 6 до 12 месеца. Там той ще може да получи задължителните годишни ваксини и да бъде изследван профилактично за потенциални болести при порчетата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати