miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Породи оранжеви котки

Породи оранжеви котки

Породи оранжеви котки
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Рижите или оранжевите котки са истински красавци сред мяукащите четириноги. Те приличат на величествен тигър, когато са раирани.

Но има и породи котки, чиито тела не са набраздени от ивици, а имат различно разпределение на цветовите окраски. Ето кои са най-известните породи, които се отличават с представители, оцветени в този огнен, екзотичен цвят.

Абисинска котка

Абисинска котка

Един от официално признатите цветове на абисинската котка е червеникаво-кафяв, което си е чист оранжев. Животните от тази порода са любопитни, умни и привързани към стопаните си.

На външен вид те са високи, грациозни, с къса и прилепнала към тялото козина. Абисинската котка произлиза от Африка и по-конкретно от териториите на днешна Етиопия. Смята се, че са пренесени във Великобритания от войските на Абисиния, откъдето идва и името им.

Персийска котка

Сред представителите на породата могат да се видят много рижи котки с голямо разнообразие на окраската – с медени оттенъци, червеникави, предимно жълтеникави, със или без петънца.

Всички персийки спадат към дългокосместите котки и козината им изисква редовни грижи. Друга отличителна черта на породата е силно сплесканата отпред муцунка.

Произходът на персийските котки е турски. Днес това е особено популярна за отглеждане у дома котка, обичаща комфорта, дружелюбна и не особено активна.

Бенгалска котка

Бенгалска рижа котка

Въпреки че оранжевият цвят не е преобладаващ върху козината на бенгалската котка, няма как да не я споменем тук. Една от типичната цветова окраска на породата е рижо със златисти отблясъци, изпъстрено с черни леопардови петна.

Другият характерен цвят за бенгалките е сребристо на черни петна. Асоциацията с леопард не е случайна. Породата е кръстоска между азиатска леопардова котка и домашна котка.

Представителите от селекцията се отличават с голям размер, силна мускулатура и гъста, копринена козина.

Тойгър

Името на тази порода произлиза от две английски думички – toy (играчка) и tiger (тигър). Съвсем успешната селекция, която произлиза от бенгалска котка, е създала прекрасни животни с външен вид на истински тигър.

Червеникаво-оранжевата козина с черни ивици е изключително красива. Тя толкова прилича на истинска тигрова окраска, сякаш сме смалили истински тигър. Въпреки вида си, котките тойгър са мили и любвеобилни. Породата е сравнително нова, създадена е в Калифорния и все още се развива.

Оцикет

Оцикетът е котка с оранжева украска

Тези котки не са особено популярни у нас, но се радват на голям интерес в Америка и напоследък – в Европа.

Тъй като са кръстоска между абисинска и сиамска котка, сред цветовите окраски на козината им се среща типичният за абисинките оранжев цвят, изпъстрен с черни петна.

Оцикет имат издължена, тясна при нослето муцунка, грациозно тяло и блестящ къс косъм. Характерът им е мил и гальовен. Странното име на породата произлиза от приликата на екземплярите с оцелот.

Мейн Куун

Сред представителите на тази порода оранжеви котки могат да се видят прекрасни рижи екземпляри, някои от тях покрити с тигрови ивици – силно или слабо изразени.

Отличават се с дълъг косъм, голяма глава и тяло, характерни пискюлчета от косми на върха на ушите. Характерът им е миролюбив и приятелски настроен. Селектирани са в САЩ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest