miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Породи оранжеви котки

Породи оранжеви котки

Породи оранжеви котки
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
Препоръчано за теб:
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
43.00 лв.
Виж ››

Рижите или оранжевите котки са истински красавци сред мяукащите четириноги. Те приличат на величествен тигър, когато са раирани.

Но има и породи котки, чиито тела не са набраздени от ивици, а имат различно разпределение на цветовите окраски. Ето кои са най-известните породи, които се отличават с представители, оцветени в този огнен, екзотичен цвят.

Абисинска котка

Абисинска котка

Един от официално признатите цветове на абисинската котка е червеникаво-кафяв, което си е чист оранжев. Животните от тази порода са любопитни, умни и привързани към стопаните си.

На външен вид те са високи, грациозни, с къса и прилепнала към тялото козина. Абисинската котка произлиза от Африка и по-конкретно от териториите на днешна Етиопия. Смята се, че са пренесени във Великобритания от войските на Абисиния, откъдето идва и името им.

Персийска котка

Сред представителите на породата могат да се видят много рижи котки с голямо разнообразие на окраската – с медени оттенъци, червеникави, предимно жълтеникави, със или без петънца.

Всички персийки спадат към дългокосместите котки и козината им изисква редовни грижи. Друга отличителна черта на породата е силно сплесканата отпред муцунка.

Произходът на персийските котки е турски. Днес това е особено популярна за отглеждане у дома котка, обичаща комфорта, дружелюбна и не особено активна.

Бенгалска котка

Бенгалска рижа котка

Въпреки че оранжевият цвят не е преобладаващ върху козината на бенгалската котка, няма как да не я споменем тук. Една от типичната цветова окраска на породата е рижо със златисти отблясъци, изпъстрено с черни леопардови петна.

Другият характерен цвят за бенгалките е сребристо на черни петна. Асоциацията с леопард не е случайна. Породата е кръстоска между азиатска леопардова котка и домашна котка.

Представителите от селекцията се отличават с голям размер, силна мускулатура и гъста, копринена козина.

Тойгър

Името на тази порода произлиза от две английски думички – toy (играчка) и tiger (тигър). Съвсем успешната селекция, която произлиза от бенгалска котка, е създала прекрасни животни с външен вид на истински тигър.

Червеникаво-оранжевата козина с черни ивици е изключително красива. Тя толкова прилича на истинска тигрова окраска, сякаш сме смалили истински тигър. Въпреки вида си, котките тойгър са мили и любвеобилни. Породата е сравнително нова, създадена е в Калифорния и все още се развива.

Оцикет

Оцикетът е котка с оранжева украска

Тези котки не са особено популярни у нас, но се радват на голям интерес в Америка и напоследък – в Европа.

Тъй като са кръстоска между абисинска и сиамска котка, сред цветовите окраски на козината им се среща типичният за абисинките оранжев цвят, изпъстрен с черни петна.

Оцикет имат издължена, тясна при нослето муцунка, грациозно тяло и блестящ къс косъм. Характерът им е мил и гальовен. Странното име на породата произлиза от приликата на екземплярите с оцелот.

Мейн Куун

Сред представителите на тази порода оранжеви котки могат да се видят прекрасни рижи екземпляри, някои от тях покрити с тигрови ивици – силно или слабо изразени.

Отличават се с дълъг косъм, голяма глава и тяло, характерни пискюлчета от косми на върха на ушите. Характерът им е миролюбив и приятелски настроен. Селектирани са в САЩ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest