miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Каква е разликата между померан и мини шпиц

Каква е разликата между померан и мини шпиц

Померан

Кучетата мини шпиц и помераните имат еднакви предци. Някога дедите им са били едри кучета, които са се използвали за лов или като овчарски кучета. Славата им е на изпълнителни животни – те се подчинявали на стопаните си и свиквали с всяко свое задължение.

Заради близката им родствена връзка е обяснима и визуалната прилика между двете породи – по размер, по цветове, по физически характеристики. Но каква е разликата между мини шпиц и померан?

На първо място, и двете пухкави породи кучета произлизат от Германия. Помераните обаче са развити във Великобритания. Днес те са по-малки от техните събратя преди 100 години. Те са активни кучета. Имат пухкава и гордо навирена кучешка опашка.

Какво знаем за характера на помераните? Кучетата от тази порода за интелигентни и експресивни. И макар и да тежат само 2-3 килограма, те са наперени и горди. А козината им може да бъде различни цветове.

Най-често те са оранжеви или рижави, но могат да бъдат и черни, сиви, бели, кафяви, както и петнисти. Тези животни са изключително приятелски настроени. Живеят около 16 години, през които развиват силна връзка със стопаните си.

За разлика от помераните, мини шпицът прилича повече на лисица. Ушите му са остри, очите – тъмни и палави. Основната разлика между помераните и мини шпиц е вида на козината и размера.

Мини шпиц

Така, за разлика от померана, шпицът не е с толкова гъста и пухкава козина, но за сметка на това тя е по-дълга и много мека. Също така мини шпицовете са малко по-големи на размер от помераните - те достигат височина около 26 сантиметра, докато помераните - около 20.

Лапичките на померана са целите пухкави надолу и стъпват под прав ъгъл, докато при мини шпица лапичките са тънки и по-малко окосмени.

Какво знаем за характера на мини шпиц? Подобно на помераните обаче, шпицовете са социални животни. Те са перфектното семейно куче, особено ако живеете в ограничено пространство и имате малки деца. Домашният любимец ще бъде щастлив от вниманието, което те му обръщат.

Общото между двете породи най-вече е темпераментът. Мини шпицът и померанът са любопитни, умни, палави и енергични. Докато померанът се радва повече на човешкото внимание, шпицовете имат по-силно развито чувство за независимост.

И двете породи обаче се привързват изключително силно към семейството, в което живеят. Важно е да запомните, че макар и да си приличат, двете породи са съвсем различни. И сами ще го установите – вгледайте се внимателно и обърнете внимание на разликите дори и само във външния им вид.

Ако се интересувате от тези породи кучета, вижте тези оферти за Померан и обяви за мини шпиц.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest