miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»За какво се използва терапията с котки

За какво се използва терапията с котки

За какво се използва терапията с котки
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Котките са наистина удивителни същества. Те са нежни и спокойни животни, които не само могат да станат верни приятели на своите стопани, но и да напълнят дома ви с топлина и уют. Често обаче те се ползват и при лечението на някои заболявания. Мъркащите животинки, които живеят в домовете ни, са способни да усетят настроението и състоянието на човека.

Кои котки са способни да лекуват?

Някои смятат, че за фелинотерапията (лечение с котки) са необходими някакви определени породи домашни любимци. В действителност всяко едно животно има тези способности, ако не е твърде възрастно и е здраво и добре контактува с хората.

Черните котки притежават по-силна енергия и лечебни свойства, отколкото другите. Освен това, е било забелязано, че дългокосместите породи котки могат по-добре да ви помогнат да се справите с безсънието и много други неврологични отклонения. Представителите на сиамската порода котки пък ефективно помагат при лечението на простудните заболявания, а късокосместите - за бъбреците и храносмилателните органи, британските се грижат за сърцето.

Лечение с черна котка

Лечението с котки донякъде зависи и от породата. Като цяло всички помагат при лечението на заболяванията, но тези котки ще ви помогнат по-ефективно да преборите следните състояния:

- Персийските котки лекуват множество заболявания със своята аура и енергия като: ревматизъм, остеопороза, артрит, артроза. Могат да облекчат силна болка в ставите;

- Британските и всички късокосмести породи котки са отлични експерти в сърдечните заболявания;

- Ангорските и сибирските котки са добри невропатолози и много успешно се справят с човешката апатия, нервност, тежка депресия и дори безсъние;

- Котките с гладка кожа и почти никаква козина пък перфектно лекуват стомашно-чревни заболявания, цистит, уролитиаза, други сериозни бъбречни заболявания;

- Терапията със сиамските влияе много благоприятно при настинки и различни остри респираторни инфекции;

- Турската ангорска котка има много добър ефект при различни психични заболявания. Те са много спокойни и тихи животни, като именно затова спомагат много при различни тежки умствени увреждания. Доказано е, че погалвайки тази порода, пациентите в психиатричните клиники стават много по-спокойни и тихи.

Как се осъществява фелинотерапията?

Обикновено котките усещат, когато човек започва да се разболява. Тогава те сами идват и лягат в ръцете на стопанина си или дори могат да се разположат там, където е огнището на болестта. Могат да започнат тихичко да мъркат, докато човек при това усеща умиротворение и спокойствие. Галейки котката, хората дори не осъзнават понякога колко благоприятно въздействие имат те върху организма им. В действителност мъркащите любимци все едно издърпват заболяването от човека и лошата енергия, но при това те самите не се чувстват зле.

Терапия с котки

Учените са анализирали мъркането на котките и са стигнали до извода, че чистота и колебанието на тези звуци, а също така и вибрацията, която възниква в този момент, действа много положително на състоянието на костите, както и при много други болестни състояния.

При какви болести е полезна фелинотерапията?

Терапията с котки може да се използва при редица здравословни проблеми:

- Сърдечни заболявания (котките помагат за бързо нормализиране на кръвното налягане и премахване на болката);

- Нарушения в опорно-двигателния апарат;

- Патологии на костите и ставите;

- Проблеми с храносмилателната система;

- Депресия и безсъние, неврози, психични заболявания;

- Бронхиална астма и нарушения в дихателната система;

- Ендокринни заболявания;

- Наркомания и алкохолизъм.

Можете ли да прилагате фелинотерапията в домашни условия?

Лечение с котка у дома

Много хора, които отглеждат котка дори не подозират какви лечителни способности имат любимците им. За да ги използвате за лечебни цели, трябва да запомните няколко простички правила. Първо, котката трябва да е весела и спокойна, нахранена и в добро настроение. Колкото по-добре е настроена към вас, то толкова по-силен ще е лечебния ефект.

Ако например трябва да се справите с неврозите или други подобни заболявания, тогава е по-добре да използвате фелинотерапията вечерта. При лекуването на сърдечни заболявания изберете дневното време за общуване с котката. В случай че имате дихателни проблеми, тогава отделете няколко минути на фелинотерапия в сутрешните часове.

Ако имате домашен любимец в дома си, тогава използвайте неговите способности, за да се справите с различните заболявания. Освен това, ненатрапчивото общуване с котката ви ще стане мила и приятна традиция не само за вас, но и за любимеца ви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest