Miau.bg»Статии»Мъници»Хамстери»Съвети при хранене на мини хамстер

Съвети при хранене на мини хамстер

Съвети при хранене на мини хамстер
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Мини хамстерите са много сладки и симпатични животни, които освен това са и доста игриви и забавни. Ако и вие искате да се сдобиете с такъв любимец, тогава ще трябва добре да се погрижите за тяхното правилно и балансирано хранене, тъй като то е много важно за тези пухкави животни.

Това може да се окаже доста сложна задача, ако не сте запознати как да храните мини хамстер.

Като цяло менюто им трябва да е доста разнообразно и да има достатъчно хранителни вещества. Не е добре и да сменяте често рациона им, тъй като това не е полезно за тези гризачи.

1. Купете подходяща храна за мини хамстери

Голяма част от храната на мини хамстерите трябва да е именно специализираната суха храна за хамстери. В нея има достатъчно количество от така необходими за здравето на гризача хранителни вещества.

- Тъй като хамстерите не понасят добре промените в диетата си, препоръчително е да купувате в началото храната, с която хамстерът е бил хранен в зоомагазина. След няколко седмици постепенно можете да преминете и към друга суха храна, ако желаете;

- Ако храните соята животинка със смес от семена, уверете се, че той яде не само семена. Тези гризачи предпочитат да ядат само тях, но в този случай те няма да се снабдят с всички необходими за организма им хранителни вещества.

2. Плодове и зеленчуци за мини хамстери

Ежедневно или през ден давайте на животинката различни плодове и зеленчуци, като по големина те трябва да са като стафида. Те не са свикнали да пият много вода, затова големите парчета от по-сочните продукти могат да доведат до диария при хамстери. Остатъците винаги махайте, за да не започнат да гният и да замърсят клетката.

- Списък с полезни продукти за мини хамстерите: ряпа, моркови, цикория, спанак, магданоз, тиква, карфиол, броколи, зеле, моркови, зелен фасул и аспержи;

- Към полезните продукти можем да отнесем и следните: стафиди, ябълки без семена, плодове, круши, сливи и праскови. Плодовете съдържат костилки, които са отровни за тези гризачи, затова никога не им ги давайте с тях;

- Можете да сварите яйце и така да добавите малко протеин в диетата на вашия хамстер веднъж седмично;

- Следете и за това да не се разваля храната, затова е много важно редовно да почиствате клетката от остатъците, тъй като за нежното коремче на мини хамстерите е важно да консумират само свежи продукти.

3. Лакомства за мини хамстер

Мини хамстер

Много важно е да давате редовно на хамстерите си твърди храни. Те са необходими, за да се поддържат зъбите им здраве, но и в качеството си на допълнителен източник на хранителни вещества и като начин да разнообразите рациона им.

- В зоомагазините можете да купите различни лакомства, които да закачите на тавана на клетката. Така едновременно ще накарате мини хамстера малко да се потруди, за да стигне храната си, но и те възприемат това като един вид игра;

- За тази цел са подходящи и специалните хранителни блокчета, които можете да купите от зоомагазини.

След като разбрахте какви храни са полезни за мини хамстерите, трябва да запомните и вредните за здравето им храни. Не бива да давате на тези гризачи картофи, лук, бобови култури, листа от ревен и домати. Вредни за тях храни са също така шоколада, алкохола и различни сладкиши.

Не забравяйте да осигурите на хамстерите си и постоянен достъп до вода. В зоомагазините можете да купите специални бутилчици, които се закачат на клетката на хамстера. Те са много удобни, но забравяйте че трябва да ги чистите един път в седмицата и редовно да сменяте водата в тях.

Мини хамстерите се хранят 2 пъти на ден, а именно сутрин и вечер, като порцията им трябва да е с големината са супена лъжица, за да не преяждат тези животинки.

Не забравяйте и да следите за теглото на животинката редовно, като така например нормалното тегло на златния хамстер е 11 грама. Подобно на другите гризачи, така и хамстерите имат нужда от разнообразно, балансирано и здравословно хранене. От това, колко добре сте подбрали техния рацион, зависи дали те ще са здрави

Хамстерите, като всички други домашни любимци, се нуждаят от разнообразна диета и правилно хранене. Това обаче не означава, че тези малки гризачи могат да бъдат хранени с абсолютно всички продукти. Подбирайки правилно менюто им и спазвайки нашите препоръки и съвети, вашият гризач ще е винаги бодър и здрав.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest