Miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»Важни грижи за бременна зайкиня

Важни грижи за бременна зайкиня

Важни грижи за бременна зайкиня

Женските зайци са известни с това, че много лесно и бързо забременяват. Подобно на другите животни, бременните зайкини се нуждаят от грижи и внимание по време на този период, за да може бременността да мине леко и успешно.

Като отговорен стопанин на заек, можете да направите много за тях, като например да се погрижите за мястото, където ще раждат. Важно е и да храните правилно женската до самото раждане, а след това да се грижите и за самото потомство от малки зайчета. Трябва да помислите и предварително дали ще се грижите вие след това за малките или ще им намерите нов дом.

Как правилно да нагласите мястото за раждане?

1. Мястото трябва да е с достатъчни размери, за да може там да се чувства удобно не само женската, но и малките след раждането на зайкинята. Така например зайците могат да имат много голямо потомство, което да стигне дори до 14 малки, което значи че клетката не трябва да е по-малка от 70 на 40 сантиметра. Така мястото ще е достатъчно, за да може животните да се чувстват комфортно.

- Ако нямате обособено място или клетка с такъв размер, тогава е време да се погрижите за това предварително, а не да чакате последния момент;

- Сложете клетката така, че да не се намира близо до много шумни места. Не бива и да има много ярка светлина, както и други фактори, които могат да предизвикат стрес в животното.

2. Обособете клетката, за да се чувстват комфортно зайчетата и майка им. Можете да използвате дървена кутия или кашон с необходимите размери, като на пода можете да сложите суха трева, слама или сено. Стените трябва да са с височина около 3 сантиметра, но не и много по-високи, за да може женската лесно да излиза и влиза в него.

3. Почиствайте клетката редовно и сменяйте сеното или суха трева с нова всеки 3-5 дни в зависимост, колкото замърсено е мястото. Задължително измийте пода и с почистващ препарат, който не е агресивен. За целта можете да използвате обикновен течен сапун например. Важно е да следите за чистота на клетката и след раждането на потомството, особено ако женската ходи в тоалетна в нея.

Грижете се добре за бременното зайче

4. Старайте се да избягвате всичко, което може да стресира бременната зайкиня. Тези животни са склонни към стреса, като по време на бременността това може да се окаже пагубно за малките и тя да загуби цялото си потомство. Именно затова не бива да издавате силни звуци например и като цяло е важно да защитите животното от всички възможни стресиращи фактори. Не бива да допускате други животни да се доближава до клетката, тъй като женската може да ги възприеме за хищници.

5. Бъдете готови, че ще се наложи да разделите женската от мъжкия заек веднага след раждането. Клетките им обаче трябва да се намират близо, за да имат контакт помежду си. Така ще попречите на това женската да бъде оплодена веднага след раждането. И не забравяйте, че зайците са много привързани един към друг и затова за тях е важно да могат да се виждат, да се докосват и да си взаимодействат.

- Най-често зайкините могат да забременеят отново 48–72 часа след раждането. Затова е важно да държите женските и мъжките зайци отделно, освен ако не искате те постоянно да се размножават;

- Невъзможността на партньорите да бъдат близо един до друг може да е много стресова за тях, тъй като тези животни са много привързани към партньора си. Това може да доведе до депресия, тревожност, загуба на апетит при заека и много други проблеми, които ще пречат на женската да се грижи за потомството си.

Хранене на бременна зайкиня.

1. Давайте качествена и свежа храна

По време на бременността при зайците е много важно женската да се храни добре. Давайте редовно редово сено и свежи листа от зеленчуци, както и готовата суха храна. Не я насилвайте да яде повече, отколкото иска и има нужда. Можете да давате моркови, китайско зеле или пък цвекло. Съобразете готовата суха храна с теглото, като на всеки 2, 5 килограма трябва да приемат 15-30 грама от нея.

2. Следете за това да имат достатъчно вода.

Зайците забременяват лесно

Сменяйте редовно водата минимум 2 пъти на ден. Бременните зайци имат нужда от достатъчно количество чиста вода, за да може организма им да произвеждат достатъчно мляко за изхранване на потомство.

3. Как да държим бременна зайкиня?

Придържайте женската с една ръка за гърдите, а с другата - задната част. Притиснете я леко към себе си, за се чувства топло и за да не се страхува. Ако все пак се страхува, тогава позволете на женската да скрие главата си под мишницата ви, за да се почувства по-спокойно.

4. Позволявайте на женската да излиза и да играе извън клетката 1-2 пъти на ден.

Пускайте я свободно да се разходи, за да може да изучава пространството, а и защото за бременните зайци е много важно да се движат свободно всеки ден. Така се стимулира кръвообращението, а това позволява да се подобри притока на важните хранителни елементи към още нероденото потомство.

Спазвайки тези лесни и простички насоки, ще можете да се погрижите правилно за бременните женски и да сте сигурни, че бъдещето потомство ще бъде здраво. Ако все пак имате някакви съмнения, тогава ви съветваме да се обърнете за консултация и съвет при отглеждане на зайци към ветеринар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest