Miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»Правилни грижи за новородените зайчета

Правилни грижи за новородените зайчета

Правилни грижи за новородените зайчета

Ако имате майка зайка и сте разбрали, че скоро потомството ще се увеличи, тогава е време да се замислите как ще се грижите за малките зайчета, но и как да помогнете на женската да ги роди.

Важно е бременната женска да има постоянен достъп до качествена храна. Нейната диета не се отличава много от обичайното хранене на зайците. Тя трябва да е богата на протеини (16-18%), фибри (18-22%) и мазнини (3% или по-малко).

Необходимо е също така да се осигури на животното постоянен достъп до чиста вода, която трябва да се сменя 2-3 пъти на ден.

Можете да давате на бременната зайкиня и пресовано сено от люцерна, което е доста по-богато на така важните на този етап протеини.

Отделете женския от мъжкия заек

Трябва да разделите зайците, тъй като не са никак редки случаите, когато мъжките могат да са агресивни към женските. Осен това, той може да я оплоди отново веднага след раждането, което ще доведе до нова бременност при заека.

Добре е клетките им да се намират близо, за да могат да си контактуват, което ще спомогне за намаляването на стреса по време на бременността и по-леко раждане.

Подгответе мястото за раждане

Новородените зайчета се раждат голи и от самото си раждане имат нужда от постоянна топлина.

Именно затова е добре мястото, където женската ще ражда да има топла постелка (суха трева, слама или сено), която не само че ще затопли малките, но и ще помогне на женската да се чувства по-комфортно.

Мястото трябва да е оградено със стени, високи поне 2.5-3 см, за да не могат малките зайчета да излязат.

За целта можете да използвате дори и стар кашон, който да разположите на тихо и сенчесто място, тъй като излишната активност около женската в това време е силен стрес за нея.

Грижи за новородените зайчета

Зайчета

1. Проверете състоянието на новородените. Бременността при зайците продължава около 31-33 дни като женската не се нуждае от помощ, за да роди.

Именно затова е много вероятно дори да не забележите веднага попълнението на потомството. Не се страхувайте да вземате малките в ръцете си, важно е женската да разпознава вашия аромат.

2. Ако е необходимо, стоплете малките. В случай че женската е родила част от тях извън обособено от вас място, то е възможно те да са замръзнали.

В този случай трябва да се погрижите за новородените зайчета като ги затоплите.

За целта можете да вземете грейка с топла вода и да я сложите под кърпата в кашона, където се намират зайчетата. Те не бива да имат пряк контакт с грейката, тъй като тя може да се окаже прекалено топла за тях.

3. Женската трябва да има постоянен достъп до чиста вода и храна, за да може с удоволствие да храни малките си. Това от своя страна оказва влияние и върху производството на млякото, което е от особена важност за да се хранят малките добре.

4. Забележете дали женската храни новородените зайчета. Тя има вроден инстинкт да не се намира постоянно до тях, затова може да ви е трудно да разберете веднага.

Затова просто обърнете внимание дали малките са сити. В този случай те ще имат топли и закръглени коремчета, а също така ще са тихи.

Грижа за новородени зайчета
Снимка: pixabay.com

5. Веднага потърсете квалифицирани и професионална помощ, ако женската отказва да храни малките, тъй като това е много опасно за здравето на зайчетата и те могат да загинат.

В този случай те ще са слаби, ще реагират лошо, а коремчетата им ще са хлътнали навътре. Кожата им ще обезводнена и сбръчкана, което веднага трябва да ви наведе на мисълта, че майката не ги храни и трябва да се свържете със специалист.

6. Винаги поддържайте мястото, където се намират малките чисто. Редовно почиствайте клетката или кашона и сменяйте постелката, която сте решили да използвате - суха трева, сено или слама.

7. Постепенно преминавайте към храна за възрастни зайци. Така например те могат да започнат да опитват различни продукти, когато са на възраст около 2 седмици.

Въпреки това не бива да ги оставяте без майчино мляко, докато не навършат 8 седмици, тъй като ако ги отучите прекалено рано от него, то имунната им система ще е много слаба.

8. Докато не навършат 8 седмици, имунитетът им е доста нисък. По този начин те са много податливи на различни заболявания и бактерии, особено Ешерихия коли, които могат да убият потомството за няколко часа.

Именно затова се препоръчва да не ги вземате много често на ръце, докато не станат на 2 месеца. Ако все пак сте решили да го правите, тогава е много важно да си миете много добре ръцете винаги преди да ги вземете. Това е част от правилната грижа за новородените зайчета.

Новородените зайчета са много крехки и беззащитни. Грижите за тях изискват определени знания и умения. Следвайки нашите лесни насоки, ще можете да се справите с това много по-лесно и да посрещнете едно здраво потомство.

Ако искате заек за домашен любимец, но все още нямате, вижте нашите обяви и цени за зайци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest