Miau.bg»Статии»Мъници»Хамстери»Кои са любимите храни на хамстерите

Кои са любимите храни на хамстерите

Кои са любимите храни на хамстерите

Ежедневното хранене на малките гризачи може да се окаже сериозно изпитание, ако за първи път сте си взели хамстер за домашен любимец и не знаете, какви храни обичат да си хапват тези животинки.

При избора на храна за хамстера трябва да изхождате от предпочитанията на пухкавия ви приятел, но все пак има и вкусни неща, които всички гризачи обичат да си похапват.

Ето ги и любимите храни на хамстерите!

Тарталетки

Да, такива храни за хамстерите също съществуват. Те отново могат да бъдат закупени от зоомагазините или сами да ги направите. Ако обаче решите вие да се вихрите в кухнята, приготвяйки ги сами, то тогава запомнете, че те не бива да съдържат:

- сол;

- захар;

- изкуствени оцветители;

- мазнини;

- ароматизатори.

Сушени плодове

Хамстерите обичат сушените плодове

Безспорно това е едно от любимите лакомства на тези любимци. Можете да използвате както готовите смеси, така и да им давате домашно приготвени.

Не забравяйте обаче, че това е само вкусна храна, но не и основно хранене за гризачите. Това значи, че трябва да им давате задължително и свежи плодове и зеленчуци, които са много полезни за здравето им.

Бананово пюре

Ако не сте успели да намерите желаното лакомство в магазина, тогава можете и сами да направите такова за вашия питомец.

За целта вземете 1 банан и го намачкайте с вилица, за да стане на пюре. Смесете го с овес и направете малки топченца като по желание можете да добавите и малко стафиди, които също са любимо изкушение на тези гризачи.

Салати

Нарежете добре измитите и изсушени листа от маруля и детелина. Разбъркайте всичко добре и след това добавете малко орехи или други любими ядки на вашия хамстер.

Плодови салати

Те са не само много полезни, но и любимо лакомство за хамстери на всички гризачи. Помнете обаче, че все пак сухата храна не трябва да е преобладаваща в менюто им.

Домашни бисквити

Храна за хамстер

Вземете малко от готовата любима смес на вашия питомец и добавете яйчен белтък, който трябва да е разбит преди това много добре, за да стане пухкав. От това тесто оформете малки бисквити и ги изпечете във фурната при температура 40-50 градуса.

Здравословни блокчета

Можете да им направите и вкусно мюсли. За целта смесете овес с малко настъргана ябълка и морков. Оформете топченца и почерпете своя питомец. Пожелание можете да добавите и намачкан банан.

Зеленчукова салата

Хамстерите ядат различни зеленчуци като краставици, моркови, чушки и други. Ако искате да поощрите гризача си по време на обучението и дресировката, то тези храни също са добър вариант, на който те със сигурност ще се зарадват.

Общи препоръки

Хамстер

Избирайки подходяща храна за хамстера си, трябва винаги да следвате следните правила:

- Захарта и медът са вредни храни за хамстерите;

- Не им давайте орехи или сухари, които имат различни подправки или сол в състава си;

- Избирайки лакомство в зоомагазин, винаги изучавайте добре състава, отдавайки предпочитание на натуралния и без различни добавки (оцветители, ароматизатори и други);

- Десертът не бива да заменя основното хранене на хамстер;

- Ако им предлагате определено лакомство за първи път, то в началото им дайте много малко от него, за да видите реакцията на организма.

Не забравяйте и да махате остатъците от храните в клетката на хамстера бързо могат да се развалят. Грижете се правилно за менюто на вашите животинки и винаги им предлагайте не само вкусна, но и полезна храна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest