Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Странни породи котки

Странни породи котки

Странни породи котки

Котките идват във всякакви цветове, форми и характери, но трябва да си признаем, че някои са чисто и просто странни. Безкосмести тела, различни очи и странни форми са само някои от чертите, които ги карат да се отличават от пръв поглед.

Ето ги и най-странните породи котки на света:

Канадски Сфинкс

Тази порода се появява в Канада през 60-те години на миналия век и е известна със своето обезкосмяване. Вместо да имат уникални шарки на козината си, кожата им всъщност показва какъв цвят би била козината им, ако имаха такава.

Као Мани

Као Мани

Родом от Тайланд, тази порода бяла котка има очи с два различни цвята - едното е синьо, докато другото може да е в меден, жълт или зелен цвят. Те обичат хората и са отдадени на стопаните си - смята се, че Као Мани са били фаворити в кралските дворци.

Петерболд

Петерболд са котки без козина, с малка глава и гигантски уши. За пръв път са открити в 1988 г. в Русия. Тази руска порода котки невинаги е без козина, но се счита че липсата на окосмяване е доминиращ ген. Тяхната интелигентност съответства на обичливостта им - те искат да бъдат близо до собствениците си постоянно.

Шотландска клепоуха котка

Скотиш

Шотландската клепоуха котка изглежда поразително с големите си като на бухал очи, почти незабележими уши и гъста козина. Докато много котки от тази порода имат нормални, прави уши, някои от тях имат уши, които се сгъват напред и надолу. Те са особено издръжливи котки и могат да се адаптират към всяка ситуация и условия. Въпреки всичко си остават сред най-странните породи котки.

Котка Ликой

Койката Ликой е много причудливо изглеждаща, дори плашеща ако я виждате за пръв път. Името на котката идва от от гръцката дума „Lycos”, която означава “вълк” - не случайно я наричат и котка-върколак. Тази порода е изключително предпазлива, но с времето свикват и се привързват със стопаните си.

Савана

Савана

Тези странни котки са кръстоска между африкански сервал и домашна котка. Голямото тяло, леопардовите петна и уникалната форма на ушите ги правят изключително красиви и завладяващи. Саваната може да достигне до тегло 11 кг.

Минскин

Минскин е нова порода котка без козина и с къси крачка. Макар че тялото е голо, понякога има козина на лицето си. Игриви и привързани, те са особено добри с децата.

Селкирк Рекс

Селкирк рекс

Селкирк Рекс е нова порода котка с къдрава козина. Вместо мъничка котка, те са били отгледани да бъдат големи, с едро телосложение и добро здраве. Разбира се, дългокосместият Селкирк Рекс има по-изразени къдрици, което може да го накара да изглежда сякаш ураган е минал през козината му.

Екзотична котка

Тази порода е като късокосместа версия на персийската котка. Тялото е подобно на всяка друга домашна котка, но има много къса муцуна и набраздено лице.

Донски сфинкс

Породата Донской са безкосмести странни котки и е била използвана при създаването на украинските Левкой и Петерболд породи. Това е руска котка, която, въпреки липсата на коса, изисква редовно обгрижване, за да се поддържа кожата здрава.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest