Хранене на пекинез

Хранене на пекинез

Едва ли има човек, който да не харесва породата пекинез. Това са безумно сладки и мили, дребни кучета, но заедно с това се отличават със своя своенравен и инатест понякога темперамент. Ако и вие сте решили да си вземете такова животинче за домашен любимец, тогава трябва да сте запознати не само с правилата за дресировка и обучение на пекинеза, но и общите препоръки на хранене на породата.

Правилно хранене на пекинез

Пекинезите са доста дребнички кученца, но това не значи че имат малък апетит. Те определено обичат да си хапват вкусно и могат да са доста капризни към менюто си. Именно затова менюто на кучето трябва да е богат на хранителни вещества и здравословни мазнини, но и да има доста месни продукти, за да могат да са активни и здрави.

Те имат нужда от около 300 калории за едно денонощие, докато много активните се нуждаят от около 400 калории. Вие трябва да се погрижите затова те да получават дневната си дажба, но и да им предложите достатъчно разнообразно меню, за да задоволите потребностите на кучето ви от хранителни вещества.

Основни правила на здравословното хранене на пекинез

Първата ви задача при тези лакоми кучета е да се погрижите за това да не преяждат, тъй като те не могат сами да се контролират в количеството, което могат да изядат и могат да са доста лакоми. Породата пекинез няма чувство за мярка и може да изяде доста по-големи порции, въпреки че имат доста малко коремче. Именно затова трябва да следвате тези правила при храненето на пекинеза:

- Режима им на хранене не бива да се нарушава. Това означава, че винаги трябва да ги храните по едно време;

- Трябва да се грижите и за температурата на храната им. Тя не бива да е много гореща или студена, тъй като това може да навреди на храносмилателната система на животното;

- Не бива да добавяте сол. Кучето ви не трябва да консумира продукти, които са солени, тъй като това е вредно за здравето им;

- Основните продукти на породата са месните, а другите заемат едва 1/3 от менюто им;

- Течната храна не е подходяща за тези любимци, тъй като, поради физиологичните особености на муцуната, им е трудно да я ядат;

- Трябва още в първите дни да определите къде ще се храни кучето ви, като там винаги да има и купичка с чиста вода;

Пекинез

- Можете да давате на питомеца си и различни лакомства, но това трябва да е в умерени количества, тъй като както вече разбрахте, за тях е много важно да се хранят разнообразно.

С какво да храним бебе пекинез?

1. Първия месец

В първите си дни, подобно и на човека, кученцата се хранят изключително с майчиното мляко. Ако нямате такова, то можете да им дадете аналог на него, но нищо други. В качеството на заменител можете да им дадете смес от краве или мляко и малко преварена вода, както и да използвате готовите смеси на основата на козе мляко. В екстремални ситуации можете да им предложите един жълтък, размесен с малко топла вода.

2. От 1 до 6 месеца

В интервала от месец до шест месеца можете да започнете да давате и друга храна на бебе пекинез. Това могат да са натурални добавки като например нискомаслено мляно месо или бульон. Ако малкото е на изкуствено хранене, тогава е по-добре обаче да се придържате към него. Ако забележите, че ръста на кучето ви е спрял, тогава можете да се консултирате с ветеринар, който да предпише различни добавки за малки кученца.

Потенциално опасните храни за пекинези включват предимно синтетични добавки и несмилаеми храни. Списъкът на забранените продукти за младия кучешки организъм:

- костен материал, чиста мазнина, кожа на птици и свине;

- палмова мазнина, соя и гъби;

- стафиди, грозде;

- храна, съдържаща подправки, марината, захар или заместители, какао, кофеин и други стимуланти, мая или брашно;

- сурова сладководна риба, сушена или осолена;

- царевична каша и грис;

- пушени меса и колбаси.

Хранене на възрастен пекинез

Грешният подход към храненето на пекинеза може да доведе до развитие на заболявания на стомашно-чревния тракт. Поради не голямата активност на породата, трябва да сте изключително внимателни с количеството и честотата на храненията, за да не се стигне до затлъстяване на кучето.

Хранете пекинеза правилно, за да е здрав

Допълнителните килограми могат да доведат до по-голямо натоварване на органите и оттам до сериозни здравословни проблеми при пекинезите. Ето защо правилното и балансирано хранене при пекинезите играе ключова роля при тези кучета относно продължителността и качеството им на живот. Ако ги храните здравословно, то така ще се погрижете за силната им имунна система, както и за правилната работа на жизненоважни системи. Овен това, питомците ви ще могат да се радват на здрава козина и зъби.

Специалистите съветват да храните кучетата си комплексно, тоест както с различни зеленчуци и месо, така и със суха храна. Важно е да не им давате сладко или храни, съдържащи подсладители. Също така не трябва да им давате храните, които могат да предизвикат алергична реакция, като в това число влиза соята и пшеницата. Идеалното меню на възрастното куче зависи и от теглото на любимеца, но не се подвеждайте по големия им апетит понякога, за да не се развие затлъстяване.

Храненето на големите кучета може да става, както с естествена храна, така и с готовите смеси. Обикновено е достатъчно да ги нахраните 2 пъти на ден. Можете да им давате и сурово месо, но само ако сте сигурни в неговото качество и безопасност. Няколко пъти на седмица можете да замените месните продукти с рибни. Също така е добре да включите в менюто им и различни зеленчуци, плодове и млечни продукти. В рациона им могат да присъстват и каши. Не се препоръчва да смесвате натуралната и сухата храна в една купичка, затова по-добре ги редувайте.

С какво не бива да храните пекинезите?

- Бобови култури и картофи, тъй като те предизвикват излишно газообразуване в червата, създавайки усещане за дискомфорт и болка при кучето;

- Стомахът на животното не е в състояние да усвоява тежки и мазни сортове месо, сред които на първите места са агнешкото и свинското;

- По същата като горната причина не може да им давате пържени храни или салами;

- Сладки храни, тъй като са вредни за тях. По-добре да замените тези продукти с полезните плодове.

Грижете се за пекинеза, за да е винаги здраво и активно куче. Именно затова е особено важно да обръщате достатъчно внимание на храненето на любимците си, тъй като именно то е в основата на дълголетието на четириногия ви приятел.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest