Miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Съвети при избор на кучешка каишка

Съвети при избор на кучешка каишка

Съвети при избор на кучешка каишка
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Каишката за кучето е неизменен аксесоар, който ви помага да не изгубите кучето си, да го разхождате и да го предпазите от наранявания, ако възникнат пререкания между вашия и нечий друг любимец.

Едно от основните предназначения на кучешката каишка е да държите животното близо до вас. Въпреки това трябва да разбирате, че някои породи бойни кучета понякога могат да са агресивни към околните.

Забранено е да изкарвате такива кучета без каишка и кучешки намордник. Също така, ако пътувате често с питомеца си в градския транспорт, то и тук няма да можете да се разминете без наличието на каишка, дори и кучето ви да е много послушно.

Основни видове каишки

Кучешка каишка

Съществуват много различни видове кучешки каишки, които се различават по материала, размера и предназначението им.

Стопанинът трябва да разбира какви модели са идеални за разходката в парка и какви може да избере за професионалните занятия с кинолози при обучението и дресировката на кучето.

1. Гумирана кучешка каишка

Те са много мекички и имат дължина до 3 метра. Отличават се с издръжливостта си и са предназначени за обичайните разходки с любимеца в парка например. Имат само един недостатък, а именно че кучето може лесно да ги прегризе.

2. Текстилна кучешка каишка

Изключително популярни са, а дължината им може да достига до 10 метра. За разлика от гумираните, те трудно могат да бъдат прегризани от животното.

По-твърди са като материал и при някои ситуации биха могли да причинят дискомфорт на кучето ви. Друг недостатък е, че лесно се мокрят и много бавно съхнат.

3. Кучешка каишка тип нагръдник

Отличен вариант за дресировките на кучета. Тази каишка се използва често и от кинолозите. Дължината ѝ достига около 3 метра. Подходящи са за разходки в парка.

4. Автоматична кучешка каишка

Един от най-използваните модели каишки за куче, тъй като лесно можете да коригирате дължината на каишката с помощта на специалния механизъм, без да се налага да я намотавате на ръката си.

Повечето имат и гумена дръжка, за да ви е удобно при дългите разходки с любимеца ви. Като недостатък на този модел може да се каже, че не са удобни, ако искате да дресирате кучето.

5. Кучешка каишка тип метална верига

Добър избор са, ако имате голямо куче, което постоянно се опитва да прегризе каишката си. За обикновените разходки в парка обаче каишката не е много удобна, тъй като е доста е тежка.

Как да изберем каишка за кучето?

Избор на каишка за куче

Важно е да подходите внимателно при избора на кучешка каишка за вашия домашен любимец.

Трябва да обърнете внимание не само на материала, от който е изработена, но и на размера. В зависимост от теглото на кучето, кучешките каишки биват:

- Мини - за декоративни породи кучета;

- S - за малки кучета;

- M - за средни породи кучета;

- L - за големи кучета;

- Гигант - за кучета гиганти.

Откъм дължината си те също се различават - къси и дълги. Първите са с дължина от 1 до 3 метра и са подходящ избор за охрана или при участие в конкурси. Вторите са с дължина от 3 до 10 метра и са прекрасен избор за всекидневните ви разходки с любимеца.

Оптимален вариант е да заложите на текстилните каишки като при декоративните породи може да изберете и гумените, които са по-нежни и меки.

Кожените каишки за куче също са отличен вариант и са по-практични в сравнение с текстилните. Те не се мокрят и не се развалят с времето, но за съжаление са доста скъпи.

Те са прекрасен избор за тренировките и дресировките на кучето. Можете да заложите и на автоматичните. Те не са скъпи и са доста удобни, ако просто ще разхождате кучето си в парка. Още едно тяхно предимство е, че дължина им се коригира лесно с помощта на механизма.

Металните не са най-добрия избор, тъй като са доста тежки и могат да травмират животното. Обикновено се използват чисто декоративно по време на конкурсите за кучета, тъй като изглеждат красиво.

Ако все пак решите да си вземете такава каишка, тогава заложете на по-леките модели, за да не се чувства животното ви дискомфортно.

Изборът на каишка за кучето е много важна задача и като отговорен стопанин трябва да се отнесете сериозно към тази покупка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest