miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Как да спечелим доверието на кучето?

Как да спечелим доверието на кучето?

Teodora MishinevaTeodora Mishineva
Новак
5012
Как да спечелим доверието на кучето?
Бутилка за пиене на вода за кучета-9%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
20.00 лв.
Виж ››

Вероятно ви се е случвало да се опитате да привлечете вниманието на куче, а то да ви игнорира или да избяга. Често срещано е например осиновените от приют кучета в началото да са по-недоверчиви.

Много хора биха си помислили, че кучето просто не ги харесва, но това е защото виждат ситуацията от човешка гледна точка. Когато двама непознати човека се срещнат, те първо се представят един на друг, стискайки си ръцете. Кучетата обаче имат различен начин на запознанство, затова се чувстват несигурни, когато непознат човек се доближи до тях, говорейки им и посягайки да ги погали по главата.

Следващите съвети ще ви помогнат да разберете и да спечелите доверието на кучето.

Останете спокойни

Въпреки че ви се иска да поздравите кучето с ентусиазъм със силен глас, изразявайки такава енергичност, това може да предизвика у кучето защитна стресова реакция. Затова останете уравновесени и говорете спокойно.

Уважавайте тяхното пространство

Ако попитате непознат дали може да погалите кучето му, първо запазете дистанция от него. Започнете да привличате вниманието му като стоите на поне 1-2 метра от него. По този начин плавно поискайте от кучето позволение да се доближите. Ако то реагира с интерес или ентусиазъм към вас, това изразява неговото съгласие.

Слезте на нивото на кучето

Печелене на доверието на куче

Когато се доближавате до куче, винаги бъдете от страни и никога не напредвайте директно срещу него. Клекнете до него и гледайте в посоката, в която гледа и то, а не срещу него. По този начин се намирате в пространството на кучето, но по ненатрапчив начин.

Позволете на кучето да се доближи

Дайте време на кучето да ви покаже, че е заинтересовано. Ако подуши ръката ви, погалете го по врата и гърдите. Никога не се опитвайте да погалите непознато куче отгоре по главата. Ако ви ближе ръката, това е знак, че ви приема. Но ако ви гледа предпазливо, облизва се притеснено със свити уши и очаква вашето движение, не посягайте към кучето, защото може да приеме жеста ви като заплаха. Това е много важно, ако се опитвате да спечелите доверието на куче.

Храна

Кучетата се доверяват на хора, които им предлагат храна, затова ако е удачно за стопанина, почерпете вашия бъдещ приятел с кучешко лакомство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest