Miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Как да играем с кучето?

Как да играем с кучето?

как да играем с кучето

Ако и вие имате четириног домашен любимец, тогава със сигурност се интересувате от това как можете да играете с кучето у дома, особено ако породата му е много активна и подвижна. Благодарение на тези игри, кучето ви не само ще се забавлява и ще прекарва време с вас, но и ще може да тренира своите навици и инстинкти, както и да общува със стопанина си или с децата, ако имате такива.

Не очаквайте кучето ви да поиска веднага да играе с предложените му играчки. Нека да свикне с тях, да ги подуши, да ги опита със зъби и ще видите, че скоро ще поиска и да играе с тях.

След това можете да му хвърляте играчката в единия ъгъл на стаята и да искате да ви я донесе. Друг възможен вариант е да криете играчката и то да я търси. И в двата случая обаче кучето трябва да е добре обучено и дресирано, за да знае какво се изисква от него в тази игра. И не забравяйте, че не бива да карате животното да прави това насила.

- бъдете търпеливи и дружелюбни;

- оставете животно първо да се “запознае” с новия предмет;

- въвличайте го постепенно в процеса;

- не го карайте насила да играе, ако не иска.

Ето и някои видове игри с кучето в дома и навън:

1. Търсене на съкровище - просто скрийте играчката в пясък, сняг, под листата на някое дърво в парка или пък под одеалото в дома ви. Така не само ще развивате социалните умения на кучето ви, но и физическата му сила, координацията на движенията и сръчността.

2. Прескачане на препятствие - отличен начин да тренирате кучето ви, ако обича активните игри. Днес има и множество обособени зони за тази цел, но дори да нямате такова в града ви, лесно можете да си направите сами.

3. Бягане между дървета - в началото трябва да покажете на животното какво се изисква от него. Можете да вземете любимото му лакомство и да го стимулирате по този начин. Ако правите това упражнение доста често, тогава постепенно можете да увеличите сложността.

4. Паркур с питомеца ви - за тази цел трябва да научите кучето ви да отскача от вертикални препятствия. Задачата не е лесна, но с усилена тренировка и дресировка, любимецът ви ще разбере какво се изисква от него. Можете да си закупите дори и специално оборудване за тази цел, като днес съществуват и специални школи за домашни любимци, които обучават кучетата на по-сложните дресури.

кучето чака за игри

5. Търсене на човек - тази игра може да има различни сложности, а именно според подготовката на кучето. Повечето животни много я обичат и лесно разбират, какво се иска от тях.

6. Бягане с лазер - подходяща е, както навън, така и в дома, ако кучето не е много голямо. Всичко при нея е лесно и любимецът ви почти веднага ще започне да бяга след лазера, прекарвайки забавно времето си с вас.

7. Тунел - можете да го направите с помощта на няколко стола. Покажете на кучето си с помощта на лакомство, че от него се изисква само да мине под тунела, казвайки при това една й съща фраза, която да запомни и да изпълнява след това дори и без да го поощрявате с вкусна награда.

8. Криеница - по-лесно забавление от това сигурно няма, но пък за сметка на това е любима игра на много кучета. Скрийте се в дома ви или навън, а след това нека друг човек да каже на животното да ви търси.

9. Скачане на въже - това е малко по-трудна задача, тъй като тук ще се наложи да научите кучето ви да се ориентира по слуха си и да успява да скача навреме през въжето или през точно определени интервали.

10. Търсене на предмет - идеален вариант да прекарате малко време с питомеца ви. В началото дайте на четириногия си приятел да подуши добре играчката, след това назовете предмета и едва тогава можете да го криете. После просто кажете на кучето ви “Търси” и добавете името, на играчката, за да знае какво трябва да намери. Трудността при тази игра идва от факта, че кучето не само трябва да намери играчката, но също така да я донесе и даде.

Всеки отговорен стопанин е длъжен да отделя време за своя четириног приятел, което включва не само игрите с кучето, но също така обучението и дресировката. Все пак, вземайки си питомец, вие носите отговорност за неговото здраве, а редовните физически тренировки, са ключът към тази цел. И не се отказвайте, ако животното не разбере веднага, какво се иска от него.

За да се случи това обаче, питомецът ви трябва да знае, че вие сте главен в дома и да ви слуша безпрекословно. То трябва да ви приема за авторитет. С търпение от ваша страна и редовни упражнения, ще видите как много скоро ще можете да играете на много различни игри, както навън, така и в дома ви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest