Miau.bg»Статии»Мъници»Хамстери»Какви плодове ядат хамстерите

Какви плодове ядат хамстерите

Плодове за хамстери
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Балансираното хранене има много голямо значение за здравето на домашните ви любимци. Така например голяма част от храната на хамстерите се пада на растенията. Към тази категория можем да причислим, както семената и различни треви, така и плодовете и зеленчуците.

Значение на плодовете за хамстерите

На първо място те са източник на множество полезни вещества, които вашият питомец трябва да получава задължително с храната си. Редовната им употреба нормализира работата на храносмилателната система, а освен това те са едно от любимите лакомства на пухестите приятели, от което не биха могли да се откажат. Важно е да давате плодове на хамстерите ви и не само, за да заситите глада им, но и като профилактика срещу авитаминоз (недостиг на редица важни витамини).

Полезните плодове за хамстери съдържат:

- Много хранителни вещества, които зареждат с енергия;

- Вода;

- Витамини, които са необходими за поддържането на имунната система;

- Минерали, участващи в обменните процеси;

- Фибри, които подобряват храносмилането.

Хамстер

Позволени плодове за хамстери

Важно значение има и породата на хамстера, като така например джунгарските могат да си хапват само малко плодове, докато златните хамстери спокойно могат да се хранят и с тях. Причината за това е, че първите са много податливи на захарен диабет, който може да бъде предизвикан от прекомерно ядене на сушени и пресни плодове. Именно затова е важно да знаете, какви плодове може да давате на хамстерите си, както и кои съдържат голямо количество на захари.

И така, първото важно нещо, което трябва да запомните е, че не бива да давате цитрусови и екзотични плодове, тъй като непривичната за тях храна може да предизвика алергична реакция, която да доведе дори до анафилактичен шок. Второ, не бива да им давате плодове с костилки, тъй като могат да си счупят зъбите или дори да се отровят със сърцевината на костилката, ако я изядат. Ето и кои са позволените плодове за хамстери:

1. Круши и ябълки

Те са богати на витамините С и Е, калций, силиций, фосфор, магнезий, желязо. Всички те са много полезни за здравето на хамстера и спомагат да се укрепи имунната им система. Могат да се консумират, както свежи, така и сушени.

2. Кайсии и сливи

Съдържат витамини от групата В, аскорбинова киселина, голям брой каротеноиди, микроелементи. Можете да им давате само леко неузрели кайсии, но не и презрели кайсии. Запомнете, че не бива да ги храните с праскови, тъй като в тях има доста захари, които както разбрахте вече не са много полезни за тази животинка.

3. Банани

Хранене на хамстер

Съдържа всички възможни витамини, с изключение на кобаламин, калциферол и биотин. Можете да давате това лакомство на хамстера си всеки ден, тъй като захарта в него не е в големи количества, но все пак не прекалявайте. Можете да ги почерпите и със сушени банани, но само малко.

4. Диня и пъпеш

Много сладки и сочни плодове, така че не трябва да ги давате на вашия домашен любимец повече от 1 път седмично.

5. Ягоди

В това число влиза и гроздето (включително и сушено), пресните малини, черешите, ягодите и боровинките. Те спомагат при профилактика от авитаминоза, укрепват общото състояние и имунната система, помагат на гризача да се бори с инфекциите.

Пресните плодове могат да ви помогнат да укрепите организма на вашия любимец, да съхраните зрението му и красотата на козината. Въпреки това не бива да прекалявате и трябва да редувате плодовете и зеленчуците за хамстери заедно със сухата храна. Винаги следете за това продуктите, с които храните хамстера да са свежи и винаги ги мийте преди да ги дадете на питомеца ви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest