Miau.bg»Статии»Мъници»Хамстери»Хамстерите пият ли вода?

Хамстерите пият ли вода?

Хамстерите пият ли вода?

Ако и вие сте решили да си вземете за домашен любимец хамстер, тогава е добре предварително да се поинтересувате за това как се отглеждат тези животни.

Един често срещан въпрос, който вълнува доста любители на малките гризачи е: Пият ли хамстерите вода?

Мненията на тази тема са доста различни и някои смятат, че е достатъчна течността, която те получават със сочните храни за хамстери(плодове, зеленчуци и ягоди). Други пък са на мнение, че водата е задължителна за хамстерите.

Трябва ли да давате вода на хамстера?

Както и всяко едно животно, така и тези гризачи се нуждаят от вода. Ако ги храните само със суха храна основно, в чийто състав влизат фибрите, тогава е особено важно да им давате и течности отделно, за да се компенсира водния баланс.

Грубите зърна на храната им се раздуват в коремчето и затова е важно да пият вода и отделно, за да се подпомогне храносмилателния процес. Смята се, че донякъде приема на течности може да се запълни с приема на различни зеленчуци и плодове, които са богати на вода.

В отличие от хамстерите, които живеят в дивата природа, домашните получават повече количество плодове и зеленчуци. Това означава, че донякъде приема на течности е обусловен от породата на животното, пола и температурата на околната среда. По-активните питомци, бременните и кърмещите имат нужда съответно от повече влага. В летния период тази потребност също се увеличава.

Хамстерите пият ли вода?

Заменяйки водата на сочни плодове и зеленчуци, организма им няма да получава достатъчно количество суха храна, което е вредно за здравето на животното. Важно е спазвате някаква златна среда и да комбинирате сухата и сочната храна, както и да им давате течности отделно.

Хамстерът се нуждае и от чиста вода.

- Водата от чешмата се дезинфекцира с хлорен диоксид. Дори минимално количество белина може да е вредна за хамстера;

- Преваряването на водата унищожава хлора, но увеличава концентрацията на солите. Честата консумация на преварена вода може да доведе до заболявания на хамстера.

Оптимален избор на вода за хамстера е:

- Водата, която преди това е била филтрирана;

- Бутилирана;

- Негазирана минерална вода с минимално ниво на солите и микроелементите;

- Топла вода, която преди това е била замразена. Размразената течност по естествен начин не съдържа вредни вещества и е подходяща за пиене.

Мляко на хамстера

Хамстерите пият ли вода?

Желаейки да разнообразят рациона на хамстера, много от стопаните дават мляко на гризачите си. Специалистите твърдят, че това е много полезно, ако имате бременен хамстер или кърми. Така например през първите 3 седмици е важно да давате по 4-5 грама разтворено сухо мляко на малките. Също така, млякото е много полезно, ако гризача скоро е боледувал. Ако обаче хамстерът е здрав и активен, тогава се препоръчва да му давате млечни продукти не по-често от 1 път на седмица.

Защо хамстерът пие много вода

Ако домашният ви любимец изведнъж е започнал да пие повече течности, тогава е необходимо да забележите дали няма и някакви промени в поведението си или в околната среда.

- Увеличена температура или влажност в стаята. За идеални условия се смята температура до 22 градуса. Именно затова, ако е прекалено топло е по-добре да преместите клетката на хамстера на по-прохладно място;

- Смяната на рациона е другата възможна причина или бързото въвеждане на нова храна. Именно затова е желателно да добавяте нови продукти или храни постепенно. Друга възможна причина е добавянето на повече сол в храната;

- Повредена поилка на хамстера. Необходимо е да проверите местата на съединение и в случай на повреда, да замените поилката.

Дори и да давате на животното си достатъчно течна и суха храна, това не значи че не бива да му осигурите свободен достъп до течности. Гризачът е способен сам да балансира нивото си на течности в организма и ще пие толкова вода, колкото му е необходима.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest