Видове пудели

Видове пудели

Пуделът е една от най-известните породи кучета. Те често участват в различни състезания и имат изключително дълга история. Те са били предпочитан домашен любимец във френския кралски двор особено по времето на Луи XVI.

През годините са се появили различни разновидности на породата, основната разлика между които се намира в размера и теглото им. Според експерти различаваме четири основни вида пудели:

- големи пудели или т.нар. кралски пудели;

- средни пудели;

- миниатюрни пудели;

- той пудел.

Кралски пудел

Те са високи между 50 и 55 см и тежат между 20 и 35 кг. Въпреки че много от тях се използват като декоративни кучета и участват в различни състезания и конкурси, от тях стават страхотни кучета-пазачи. Те са изключително бдителни и могат да защитават стопаните си.

Живеят сравнително дълго - около 16 години. Това зависи от качеството на живот и грижите за кралския пудел.

Той Пудел
Снимка: pixabay.com

Среден пудел

Те са малко по-малки като размери - между 35 и 45 см височина и от 7 до 12 кг. Козината на пудела от този тип е същата като на кралския пудел и те споделят множество характеристики като цвят, темперамент и др.

Поради приликите си с кралския пудел, доста често се бъркат. Някои специалисти дори не признават съществуването на този отделен вид пудел.

Миниатюрен пудел

Както предполага и името му, този тип пудел е миниатюрен. На височина може да достигат 28-35 см, но тежестта им е между 4 и 7 кг.

Както и останалите видове, мини пуделът също е интелигентно куче. За разлика от другите два вида обаче, те могат да са доста по-активни и да имат повече енергия за изразходване.

Една от най-характерните черти на мини пудела е, че има най-дългата продължителност на живот. Тя може да достигне до 20 години.

Той пудел

Има различни разновидности пудели
Снимка: pixabay.com

Те не стават по-високи от 20-24 см, теглото им се запазва в рамките на до 5 килограма. Те са любвеобилни кучета и ако си търсите декоративно куче, което да гушкате, няма да сбъркате с тази порода.

За съжаление, обаче при тази разновидност пудели се забелязват доста кучешки заболявания. Те са характерни и за другите видове, но вероятността да се развият при този вид е много по-голяма. Така че преди да си вземете такова куче, е добре да се информирате за болестите при пуделите.

Ако още си нямате пудел, разгледайте тези обяви за пудели.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest