miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»Заек Холандско джудже

Заек Холандско джудже

Заек холандско джудже
Снимка: pixabay.com
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Едва ли ще срещнете човек, който да не се влюби в холандското джудже. Външният вид на заек холандско джудже е толкова уникална и очарователна, и въпреки размерите си са игриви като за няколко заека. Искат да си играят постоянно и собствениците на мини зайчето им трябва да се въоръжат с време и играчки за домашни зайци. Продължителността на живота е около 7-10 години.

История на породата холандско джудже

Тези сладури могат да спечелят любовта и на най-коравосърдечните. Отначало холандското джудже е била порода, по-позната като полски заек, тъй като е била случайно получена при смесването на полски заек и дребна порода див заек през ранната 1900 г. в Холандия.

Отначало са били по-своенравни и недоверчиви, но по-късно темпераментът им се изменя. Бързо те добиват слава на популярни домашни любимци заради дребните си размери, сладкия си вид и кроткото поведение на холандските джуджета.

Британците са ги обожавали през 40-те години, а 25 години по-късно и американците. В момента породата зайци холандско джудже се намира на всички континенти.

Външен вид на заека холандско джудже

Телцето на зайчето холандско джудже е малко, но добре закръглено и пропорционално. Рамената са компактни и са равни на ширина почти колкото и задницата и ширината на тялото. Главата е кръгла, а шията – къса.

Добре изправените и окосмени са ушите на холандското джудже, а очите са закръглени и бляскави. Козината на зайчето е мека, с леко надипляне. Средното тегло на мъжкия или женския индивид е между 900 и 1100 грама.

Спрямо цвета на космената покривка са обособени няколко разновидности холандски джуджета: сини, черни, лилави и червени вариации. Колкото и да порастнат, видът им продължава да е „бебешки“ и вашите малчугани никога няма да се уморят от тях.

Отглеждане на заек холандско джудже

Всеки собственик на заек холандско джудже трябва да е готов да обособи регион от дома си, където животинчето да подскача и играе свободно по свое желание и когато си поиска. Обезопасете целия дом, ако го пускате навсякъде. Това е важна стъпка при отглеждането на заек холандско джудже.

Мини зайчета
Снимка: pixabay.com

Да обикаляте из вкъщи със зайчето си създава прекрасна възможност да се привържете един към друг и да се опознаете по-добре. Ако решите да го държите в клетка, имайте предвид по-големите ѝ размери – експертите обособяват минимума на клетката за зайчето да е 45х60 сантиметра с височина 35 сантиметра, но професионалистите в отглеждането на породата ги увеличават на 120х60х60 сантиметра, за да имат място да се движат. Подходящи за настилка са солидните дъна.

Ако дъното е телена клетка, разстоянието между отделните нишки не трябва да е повече от 0.6 сантиметра. Външните местообитания осигуряват чист въздух, добре затворени са от всички страни и позволяват на зайчето да докосне тревата. Към тях са приспособява къщичка, която да предостави укритие на животното при нужда.

Настилката на клетката варира между слама, сено (обикновено или от трепетлика). Не използвайте борови или кедрови стърготини, тъй като етеричните масла в тях могат да са отровни за животното. Почиствайте редовно заешката тоалетна, а поне веднъж добре остъргвайте и измийте цялата клетка.

Грижи за заека холандско джудже

Породата холандско джудже не изисква почти никакви грижи за козината на зайчето. През времената на смяната (пролет, есен) ще забележите повече кичури излишна козина, чието отстраняване може да направите с помощта на най-обикновена къса телена четка (има ги по зоомагазините).

Старата козина трябва да се сресва през определено време, за да не консумира зайчето при почистването си голямо количество козина, образуваща космени топки в червата му.

Какви други грижи за холандското джудже трябва да имаме предвид? Не е нужно къпане заека, колкото и да се иска на някои собственици. Също както и котките, и тези животни разчитат на самопочистване. Ако все пак животното се замърси, можете да го изтриете с влажна кърпа.

Ноктите на холандското джудже трябва да се подрязват редовно. Ако не се чувствате уверени да го правите сами, потърсете услугите на ветеринар.

Задачата не е особено сложна, стига да успявате да разпознаете къде започва живеца на нокътя, за да не го отрежете и да шурне кръв. Различни кръвоспиращи прахове и средства от аптеките могат да помогнат, в случай че белята се случи.

Хранене на заек холандско джудже

Заек

Холандските джуджета имат чувствителна храносмилателна система и имат нужда от добре балансирана диета, съдържаща свежа и висококачествена храна в подходящите количества. Пелетите им трябва да са пресни (не по-стари от 8 седмици от производството) и да не са замърсени.

Най-здрави тези животни се чувстват от меню, богато на влакнини (18-20% от храната) и бедно на мазнини (максимум 2-3%), както и протеин 14-15 %. Смяната от една пакетирана храна на друга смущава храносмилането при тези пухчета.

При хранене на холандско джудже спрете се на подходящата формула и не я сменяйте. Ако все пак се наложи, направете промяната плавно, в рамките на седмица, за да привикнат храносмилателните му органи към новата храна на заека. Не прекалявайте с храненето, достатъчни са 60-85 грама пелети дневно.

Допълнителните лакомства се измерват в чаена лъжичка – сред тях са овесени ядки, билки, свежи зеленчуци. Когато давате нова храна на зайчето, изчакайте 24 часа, за да прецените дали толерира лакомството, преди да го включвате в диетата. Ако забележите диария при заека или меки изпражнения, това означава, че не се толерира добре и трябва да опитате с нещо друго.

Повечето от холандските джуджета в зоомагазините имат холандски произход. Природата им е да бъдат изключително внимателни и любопитни същества и да създават приятелства с всекиго.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest