Щъркел Марабу

щъркел Марабу
Снимка: Elsemargriet Pixabay

Щъркелът е добре позната птица у нас, която свързваме с идването на пролетта. Появата на изящните птици се посреща с възторг от хората, а във фолклора и вярванията дългокракото пернато е натоварено само с положителни асоциации. Най-вероятно това изцяло положително и приятелско отношение се дължи на факта, че ние познаваме Белия щъркел, който стига в миграцията до нас. Познати са обаче и други видове като например големия представител на семейството - Марабу, който не е толкова привлекателен като белия си събрат.

Какво представлява щъркелът Марабу?

Щъркелът Марабу с латинско название Leptoptilos е едра птица от семейството на Щъркеловите. Наименованието идва от явански, тези птици са доста големи по размер. Надминават 150 сантиметра на височина, а теглото им може да надхвърли 5 килограма. Дължината им също е впечатляваща, около 70 сантиметра.

Половият диморфизъм съществува при тях и се изразява в големината, женските са по-дребни. Видът е известен с факта, че има най-голям размах на крилете от всички птици, макар че някои орнитолози им отреждат второто място, след странстващия албатрос. Все пак размахът над 4 метра прави Марабу една от най-големите летящи птици в света.

Птицата има и дълъг клюн, стигаш от 26 до 35 сантиметра. Може да се каже, че това е грозникът сред семейството на Щъркеловите. Главата на птицата е лишена от перушина и е нещо като проекция на дългата шия, а опашката, гърбът и крилата са обагрени в черно или тъмно сиво.

щъркел Марабу- външен вид
Снимка: Frank Gayde Pixabay

Целият им вид наподобява плешив, прегърбен човек, заради което наричат вида и Гробаря. Може да се срещне и прозвището Адютанта заради походката, наподобяваща военен.

Щъркелът Марабу е хищна птица. Тя се храни подобно на останалите от вида с малки земноводни и насекоми, но неприятният момент при нея е, че обича да се навърта и край мърша, която най-често се оказва основен източник на храна за Марабуто.

Впечатляващата на вид птица обитава саваните на юг от Сахарската пустиня. Често може да бъде забелязана близо до местообитанията на хората, както във влажни, така и в сухи райони, най-често, където има сметища. За природата птицата е полезна, защото е един от естествените чистачи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest