Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Генетични заболявания при котките

Генетични заболявания при котките

Котките Манкс страдатот котешки заболявания

В днешно време за някои хора е от огромно значение произхода на домашните любимци - каква порода са, от къде са дошли, чистокръвни ли са, здрави ли са… Съвсем естествено е веднъж, щом сте се спрели на определена порода котка, да искате да знаете, освен прекрасния външен вид и благ характер (ако сте късметлии), какво може да очаквате що се отнася до проблеми със здравето на котката. Факт е, че много писани страдат от генетични котешки заболявания.

Подготвили сме ви списък с няколко често срещани генетични заболявания при котките, техните симптоми, кои породи са засегнати и как могат да бъдат предотвратени и лекувани:

Болест на долните пикочни пътища

Болестта на долните пикочни пътища (FLUTD) е най-често срещаното генетично заболяване при котките, като може да се срещне при до 4% от всички котки, независимо дали са чистокръвни или от смесен произход.

Котките се диагностицират с FLUTD, когато имат симптоми като напрежение за уриниране, често уриниране, болезнено уриниране и уриниране извън кутията и всякакви други възможни причини за тези симптоми са изключени.

Лечението на FLUTD става чрез облекчаване на стреса, обогатяване на околната среда, поддържане на чистота в котешката тоалетна, промени в диетата, увеличаване на консумацията на вода и понякога противовъзпалителни или други лекарства. Към момента не е наличен генетичен тест за FLUTD.

Котешки диабет

Диабет тип II е често срещан при котките като цяло, но бирманските котки са по-предразположени към него от другите. Типичните симптоми на неусложнен диабет са повишена жажда и уриниране и загуба на тегло, въпреки добрия или дори повишен апетит при котките.

Тъй като не е наличен тест, който да определи кои котки са изложени на риск от развитие на диабет, се прилагат общите правила за профилактика на диабета като управление на теглото на котката, упражнения и диета с високо съдържание на протеини. Лечението включва и ежедневни инжекции с инсулин.

Поликистозна бъбречна болест

Болна котка

Котките с поликистозна бъбречна болест имат многобройни кухини (кисти), пълни с течност. Кистите в крайна сметка стават толкова големи и / или многобройни, че котките развиват бъбречна недостатъчност, чиито ранни симптоми са засилена жажда и уриниране, лош апетит, загуба на тегло и летаргия при котките. Заболяването се среща най-често при персийските и хималайските котки поради дефектен ген, който присъства с висока честота при тези породи.

Съществува тест за установяване на мутацията така че преди да закупите котка, предразположена към тази болест, се уверете, че индивидът или двамата му родители не са преносители на гена. Лечението на котки, които имат поликистозно бъбречно заболяване, включва модифициране на диетата, течна терапия и различни лекарства при необходимост.

Сърдечни проблеми при котките

Хипертрофичната кардиомиопатия (вид сърдечно заболяване) се причинява от генетични мутации, най-вече при котките от породите Мейн Куун и Рагдол. Котките, засегнати от това заболяване, умират внезапно или развиват сърдечна недостатъчност в ранен или среден стадий на живота си. Лечението за сърдечна недостатъчност може да подобри качеството на живот при някои котки с хипертрофична кардиомиопатия.

Съществуват тестове, които могат да засекат тези анормални гени. Потенциалните собственици трябва да купуват само котки, които не носят тези гени или за които е известно, че са резултат от размножаване между две котки, които не са носители на този ген.

Синдром на Манкс

Генетични мутации довеждат до това, че котките Манкс (и някои други породи) са родени с изключително къси или липсващи опашки. За съжаление, тези мутации засягат не само костите на опашката, но и нервната тъкан около нея, което често води до нарушения в стойката и движенията на задните крака, както и неволно изпускане на урина и изпражнения.

Колкото по-къса е опашката на котката, толкова по-вероятно е наличието на този синдром. Затова е препоръчително да изберете индивид с по-дълъг опашен остатък. Няма лечение за синдрома на Манкс освен симптоматична грижа.

Генетични заболявания при котките

Глухота при котките

Белите котки със сини очи са много по-склонни да бъдат слепи, отколкото другите котки, поради генетична мутация, която засяга не само цвета на козината и очите, но и развитието на структурата в ушите. Наличието на такъв ген не е задължително да причини глухота. Също така, бялата козина и сини очи на котката могат да бъдат причинени от други гени, които също не увеличават шансовете за глухота.

Няма лечение за глухота, но засегнатите котки могат да живеят дълъг и щастлив живот, ако се държат на закрито. Все пак техните стопани трябва да са наясно с това генетично котешко заболяване.

Котешка слепота

Прогресиращата атрофия на ретината (PRA), заболяване, което причинява слепота, е известно, че може да бъде генетично предавано при някои котки. Два гена, които могат да предизвикат слепота, се срещат в породи като абисинска котка, сомалийска котка и окиатски. Съществуват тестове и за двата гена. Поради техния генетичен модел, за да се предаде слепота трябва да присъстват и двата гена едновременно. Следователно, генетичното изследване преди купуване на котка от тези породи трябва да показва, че въпросната котка носи не повече от един анормален ген или това трябва да е така и с всеки от родителите й.

Това заболяване при котките не може да се лекува, но тези котки могат да живеят спокоен и щастлив живот, ако се държат в непроменяща се, контролирана среда.

Вече сте запознати с най-честите генетични заболявания при котките. Ако планирате да си вземете коте от гореспоменатите породи (а и не само), трябва да сте осведомени за всичко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest