miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Всичко за животното лама

Всичко за животното лама

Бяла лама
Снимка: pixabay.com
Компактен бинокъл 30x60
Препоръчано за теб:
Компактен бинокъл 30x60
30.20 лв.
Виж ››

Сред екзотичните за европейците животни се отличава едно, за което се казват, че има лоши маниери. Когато се ядоса, плюе по хората. Този му недостатък е толкова известен, че някои хора знаят само този факт за иначе сладкото и пухкаво животно. Става въпрос за ламата, естествено. И тя наистина плюе, но това е по-скоро изключение, отколкото обичайно поведение на подобното на камила и алпака животно.

Хората, които се грижат за лами, казват, че те са по-привързани към стопаните си дори от кучетата. Този интересен факт и още много други можем да научим, ако се поинтересуваме от забележителния жител на Южна Америка - Ламата.

Произход на ламата

Ако започнем с названието на животното, думата лама, с която го назовават, идва от езика на перуанските индианци. Лама означава буквално овца. Произходът на ламата е от Южна Америка, но всички днес са опитомени и с тях пренасят товари. Най-вече хората, които живеят високо в Андите продължават да ги ползват за тази цел.

Опитомяването на ламата е станало много отдавна, отпреди 3- 5 хиляди години. Това прави симпатичната роднина на камилата едно от най-древните домашни животни в световен мащаб.

За инките и другите индиански народи те са източник на храна, суровина за облекло и помощник при придвижване. Могат да носят товари до 50 килограма. Заедно с алпаката, опитомена 2 хиляди години преди ламата, двете пухкави животни са първите одомашени помощници на човека от животинското царство.

Външен вид на ламата

Независимо, че думата, с която наричат животното, значи овца, ламата е от друго семейство. Lama glama, както е латинското наименование на бозайника, е член на семейството на Камиловите - чифтокопитни бозайници, отделени в разред Мазолестоноги, наречени така заради мазолестите възглавнички при копитото.

Самата лама принадлежи на Камиловото семейство и подред артиодактили, но има значително различие с тях. На ламата липсва истинско копито. Техните крайници са с капузна възглавница върху подметката на раздвоеното копито. Фактически устройството на ходилото ги прави с нещо като двойно копито, като всеки пръст може да се движи самостоятелно. Това за тях е важен инструмент за придвижване по скалистата земя. Те изкачват височини с голяма скорост.

Ламата има дълъг врат, дълги крайници и малка глава.

Ламата е със заоблена муцуна и раздвоена горна устна. Както всички други камилиди има отличителни зъби с развити горни резци, а долните са с нормална дължина. Шията им е удължена, очите им са големи, а ушите - заострени.

Височината на животното достига 120-130 сантиметра в холката и тегло от 70-80 килограма. Заради дългия врат, височината на върха на главата на ламата стига до 2 метра.

Лами

Ламата има необичайно високо съдържание на червени кръвни клетки -еритроцити, което означава, че има висок хемоглобин. Това помага на оцеляването им в среда с висока надморска височина.

Стомахът им се състои от три камери. Този факт говори, че те могат да смелят всичко. Ламите са преживни животни като камилите. И като тях могат да плюят.

Тялото им е покрито с гъста и дълга козина. Вълната на ламата варира значително по цвят. Основният е череникаво-кафяв, разреден с бели и жълтеникави петна.

Характер и поведение на ламата

Ламата е стадно и социално животно, което оцелява в група до 20 индивида. Всяка група включва около 6 женски и потомство им. Мъжкият е водач на стадото и агресивно защитава територията си, като води борба за доминиране.

При борбите мъжкият си хвърля върху противника си и се опитва да го събори на земята, като захапва крайниците му и увива дългата си шия около противника. Победеният мъжки е положен на земята с вдигнат врат и опашка.

Подобно на камилите, ламите издават ниски ревящи звуци, с които се предупреждават за опасност. За защита използват ритане, хапане и плюене. Те са със силно развити защитни качества и затова са използвани и като охрана на овцете, козите и конете.

Хранене на ламите

Тези животни са тревопасни. Хранят се с малки храсти, лишеи и планинска растителност. Ядат вечно зелената храстова парастефия, зърнени култури.

Ламите живеят в много сух климат и получават по-голямата част от нужната им влага от храната. Нуждаят се от 2-3 литра вода на ден, а консумираната храна и сено представлява 1, 8 процента от телесното им тегло. Когато ги отглеждат като домашни животни, те ядат същото като овцете и козите.

Размножаване при ламите

Ламите са полигамни животни. Мъжкият събира харем от 5-6 женски на територията си, която брани. Младите мъжки биват изгонени от харема, когато съзреят и образуват стада, но после събират свой харем и територия. Старите мъжки и младите живеят независимо.

Ламите се размножават в края на лятото и началото на есента. Женската лама е бременна 360 дни и ражда по едно малко всяка година. Новороденото следва майка си около час след раждането му. Новороденото е около 10 килограма и постепенно расте на тегло около 4 месеца, а женската го храни с мляко. На две години женската е вече готова да ражда.

Женската се грижи за малкото, осигурява му защита, докато навърши 1 година. Мъжкият оказва само косвена грижа, като защитава територията. Когато млада лама навърши 1 година, мъжкият я прогонва.

Домашните лами живеят до 20 години, в диво състояние животът им е около 15 години.

Алпака и лама са роднини

Значение на ламата за човека

Като домашни животни ламите имат голямо икономическо значение. Плътната, груба, но топла вълна е ценен материал за производство на дрехи. Стрижат ги на всеки 2 години, като от една лама се събират 3 килограма вълна.

На местните индианци филцовата вълна им носи доходи. Освен това използват животните като охрана на стадата от хищници. Във всяко стадо овце или кози присъстват и няколко лами, които предотвратяват нападенията от койоти и диви котки. Те участват и в състезания по голф, където събират много публика.

Има много ферми в Южна Америка, където отглеждат лами. През миналия век масово са ги използвали за пренос на товари през Андите, като са създавали цели кервани от животни, натоварени със стока. Ламата е много издръжливо животно и може да носи товар от около 50 килограма на разстояние почти 30 километра във високите планини. И днес все още се използват с тази цел.

Някои факти за ламата

Ламата не е застрашен вид и е доста разпространена в момента. Има около 3 милиона животни по света, най-много са в Боливия.

Има и неопитомен вид от семейството на ламите. Това е гуанако и днес те живеят сред природата на Южна Америка.

Родното място на ламата е Алтиплано - място в югоизточната част на Перу, както и на запад във високите Анди. Срещат се обаче на територията на Еквадор, Аржентина, Боливия, Перу и Чили.

Ламата не живее в саваната. Такива места не им осигуряват достатъчно храна.

Към рода на ламите се включват още освен дивите гуанако и алпаката.

Основната разлика между ламата и камилата е липсата на гърбица при ламата.

Женските лами не са използвани за превоз, нито ги доят. Те са само за размножаване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest