Риба дискус

Аквариум с дискус
Снимка: pixabay.com

Кралят на аквариума! Дискусът е един от най-ослепителните представители на сладководните видове. Слави се със спокоен нрав и сравнително големи размери. Уви, членът на семейство Cichlidae е взискателен и грижата за дискуса е нелека задача, която при добро изпълнение обаче се възвръща неколкократно. Известно е, че при промяна в нивата на стрес, възрастта, диетата и условията на водата рибката изменя окраската си.

Външен вид на риба дискус

Името на вида произлиза от дисковидната му форма, въпреки че има по-триъгълни или заоблени видове. Гръбната и аналната перки са заоблени, а опашната и гръдните са внушителни. Размерът на тялото е между 20 и 25 сантиметра, правейки ги твърде големи за типичния домашен аквариум.

Най-впечатляващото от вида обаче е окраската на дискуса, която е смесица между зелено, яркосиньо, червено, кафяво, жълто, с вертикални и хоризонтални ивици, включващи и перките. Дискусите от развъдник са далеч по-шарени от дивите си събратя. При заплаха и стрес се обагрят в червената гама, но това трябва да се избягва, тъй като са чувствителни. Очите им също са с различни цветове – съществува мит, че червенооките дискуси са по-здрави.

Хабитат на риба дискус

В естественото си състояние дискусите се срещат в разлетите водни корита на Амазонка, чиято дълбочина варира. Това местообитание осигурява богата храна за рибките и свобода на растеж, размножаване на рибките и движение. Ще намерите дискусите там, където има забавяния и дупки във водното течение – между паднали дървета, например – където дългото им тяло не се повлича от водите. Тези участъци са засенчени, с меки, постлани с наноси дъна.

Видове дискуси

Последните проучвания достигат до заключение, че видовете дискуси са 5, макар въпросът да е в процес на дебат. Най-често срещаните са два: Symphysodon aequifasciatus and Symphysodon Discus. Цветовете им варират - интересното е, че понякога разкриват най-красивата си същност чак след шестата си година. Могат да си поживеят 15-тина години, но най-често продължителността на живота при дискусите 10 години.

Намират се в почти всеки специализиран магазин, но по-редките разцветки трябва да се поръчват евентуално по интернет или да се открият в други градове. Възможно е цената да достигне до третата единица в зависимост от вида рибка, който ще изберете. Развъдниците на дискуси най-често се разполагат в Южна Азия, но видът произлиза от Амазонския район, където се разполагат на големи пасажи.

Дискус
Снимка: pixabay.com

Поведение на риба дискус

Този воден обитател избягва конфликтите умело, запазвайки мира и хармонията в аквариума. Ще забележите, че това е най-спокойната, най-голямата и най-открояващата се рибка. Какво друго трябва да знаем за поведението на риба дискус?

Подобно на всички циклиди, между членовете на колонията се заражда съперничество, като по-силните изразяват доминантността си към по-слабите. Предпочитат средните слоеве на водата, но търсейки храна се насочват нагоре-надолу. Макар да са свободно плуващи, за тях е по-комфортно да са в близост до растителност или друга форма на укритие.

Отглеждане на риба дискус

Тези рибки изискват по-високи температури на отглеждане спрямо други аквариумни рибки – те варират между 27 и 31 градуса. Поддържането на висока температура намалява честотата на заболяванията и смъртността. Нужни са висококачествени нагреватели.

Имайте предвид, че амазонската вода е мека, с лека кисела реакция (pH 6-7). Информирайте се при какви водни условия е отглеждана рибката, за да не рискувате с големи амплитуди. Водата, навлизаща във вашия аквариум, трябва предварително да се дехлорира и неутрализира, а скоростта трябва да е ниска – диспергираща приставка ще свърши работа.

Вертикално поставени дървени парчета могат да се поставят на дъното на аквариума, за да посрещат бързотечащата вода – внимавайте обаче да не представляват опасност за бързоплуващия дискус. Относно настилката, изберете дребнозърнест грунд, тъй като често тези риби дискус тършуват по дъното, търсейки остатъци от храна.

Едрите грундове могат да ги наранят по време на търсенето. Подходящи аквариумни растения са амазонския ехинодорус и елеохариса – произвеждат достатъчно кислород за рибката, лесни за отглеждане са и пречистват средата. Имайки предвид, че живеят в по-големи пасажи от поне 5 индивида, дискусите имат нужда от минимален обем от 190 литра за нормален живот. Златното правило е 26 литра на една рибка.

Съжителствата на дискуси с други рибки са трудоемки, тъй като дискусите са много срамежливи. Ако все пак искате да им предложите компания, разгледайте видове, произлизащи подобно на тях от амазонски води – рибки тетра например. Други подходящи кандидати са гурами, наностомус, боливийска пеперуда.

Рибите-брадва са страхотна компания – те окупират повърхностните водни слоеве. Внимавайте с тях – бъдете сигурни, че аквариумът е сигурно покрит. Коридорите също са опция, но предпочитат по-студени води. Стербайния коридор е много спокоен, обитаващ повърхността вид.

Дискусите не трябва да се събират с по-агресивни видове, те ще ги тормозят и в някои случаи ще изяждат слузестия слой, покриващ тялото им, наранявайки ги. Ангелските рибки не би трябвало да са проблем, но понякога проявяват териториалност, особено при недостиг на храна.

Хранене на риба дискукс

Рибки дискуси
Снимка: pixabay.com

Дискусите са всеядни и в естественото си местообитание хапват остатъци от растителна материя, членестоноги (насекоми, ракообразни). За да постигнете най-красиви окраски, предлагайте разнообразна храна на дискусите. Една част от менюто трябва да е застъпена от люспи от спирулина или тропически микс и пелети от водорасли/скариди.

Другата част е жива плячка – ларви на комари, скариди, кръвен червей. Те предизвикват най-ярките оцветявания. Храненето на дискусите е всекидневно, а количеството е толкова, колкото могат да изядат за период от 3-5 минути.

Остатъците от храна трябва да се почистят до 5 минути, иначе влошават качеството на водата и здравословното състояние на рибките. Следете с поглед дали всяка една рибка се е докопала до храната, тъй като понякога по-силните не позволяват другите да я достигнат. Ако това се случи, пускайте храната на няколко места в аквариума.

Заболявания риба дискус

Честа поддръжка и наблюдение – така ще се уверите, че вашите дискуси са здрави. Те са чувствителни към промени във водните параметри. Ще забележите, че нещо не е наред, когато започват да „полягват“ или да се опират на стените на аквариума или по дънните дървета – знак за високи концентрации на нитрити.

За да предотвратите такива неприятни случки, сменяйте водата с 25% всяка седмица, като при всяка смяна аквариумът се почиства (грундът и остатъците от храна се изсмукват). Проверявайте качеството и температурата на водата всеки ден, особено ако техниката ви е нова. При паразитози рибките се „чешат“ по придънния грунд.

Признаци на заболяване са и зачервявания по тялото и тежко дишане. В такъв случай обезпаразитяването трябва да е ежемесечно и се комбинира с добра хигиена на аквариума. Чрез наблюдение ще забележите кои рибки не се чувстват добре – те ще имат промени в оцветяването, поведението, плуването.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати