Лабрадудел

Лабрадудел
Снимка: pixabay.com
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Странните неща в кучешкия свят не са малко, и обикновено са свързани с породите и качествата на животните, но има някои събития, които наистина заслужават да бъдат споменати, защото ще накарат хората да се замислят за своето вмешателство в природата.

Едно от тези събития е създаването на една нова порода, която печели все повече внимание сред любителите на четириногите. Става въпрос за породата Лабрадудел (лабрадудъл), определена от своя създател като кутията на Пандора в кучешкото царство. Кое кара един създател да съжалява горчиво заради своето творение и заради решението си да се намеси в природата?

Сред разочарованите от откритията си се оказва Уоли Конрон, създателят на породата Лабрадудел. А всичко започва съвсем невинно...

История на породата Лабрадудел

Конрон работи в Кралската асоциация на Австралия за кучета-водачи през 80-те години на миналия век. Едно невинно и мило писмо на жена в неравностойно положение става повод за създаването на породата Лабрадудъл.

Жената обяснявала в писмото си, че се нуждае от куче-водач. Проблемът бил, че съпругът на жената имал алергия към всички подходящи за целта породи кучета, в това число към лабрадора, който е най-популярен като водач на незрящи хора.

Конрон решил да кръстоса женски лабрадор с мъжки пудел. Асоциацията го подкрепила и така се родило едно кучило от малки и симпатични кученца, от които създателите избрали едно, на име Султан, което да поеме мисията на водач на слепи. Султан скоро станал медийна звезда.

Човешкото любопитство обаче няма граници и скоро започнали да се появяват всякакви чудновати кръстоски с пудел: голдъндудъл, бърнъдудъл и други. Всеки искал да види какво ще се получи, ако кръстоса пудел с друга порода. Това накарало Конрон да съжалява за откритието си. Сам той твърди, че отворил кутията на Пандора в кучешкия свят.

Характеристика на Лабрадудел

Въпреки мнението на самия създател Лабрадудъл е порода, която може да бъде определена като великолепна. Кучето се отличава с висока интелигентност, очарование, послушание и такт. Отлично семейно куче е Лабрадудел.

Външно изглежда като лабрадор, що се отнася до размера и формата на тялото му. По отношение на козината, като текстура и дължина е съвсем като пудела, другият от родителите му. На практика козината на Лабрадудела не предизвиква алергии, както на останалите пудели. Козината е три вида: Еластични къдрици, подобни на пудела, но по-меки. Структура тип руно, мека и рохкава или вълнообразна. Права или леко вълнообразна козина, близо до козината на голдън ретривър.

Порода Лабрадудел
Снимка: pixabay.com

Тялото на кучето е опростено, без излишни разсейващи детайли. Гръдния му кош е средно голям, с леко заоблени ребра. Задната част е леко наклонена към опашката. На гърба, над долната част на гърба има малко седло. Вратът е красив, не много дълъг, леко извит. Има стройни крака, успоредни един на друг. Опашката на Лабрадудела е дълга, леко извита нагоре.

Главата на Лабрадудела е съразмерна с тялото, с леко заоблена форма. Преходът от носа към челото е добре изразен.

Носът на кучето е голям, може да бъде пигментиран, но винаги е оцветен в черно.

Муцуната на Лабрадудела е доста широка, устните са плътно една върху друга, понякога са пигментирани. Захапката е ножична.

Ушите на кучето висят надолу, почти няма косми в тях, а отвън са покрити с копринено дълга козина. Очите му понякога са кръгли като монети, понякога са леко издължени, с форма на бадем, но никога не са покрити с козина. Цветът на ирисите зависи от цвета на самото куче.

Козината е най-голямата гордост на породата. Лабрадуделът няма подкосъм, така че оставя съвсем малко косми. Цветовото разнообразие е много голямо - черно, бяло, сребърно, златно, червено, кафяво, шоколадово, черен дроб, синьо или лавандулово.

Характер и поведение на Лабрадудел

Лабрадудъл има невероятен характер, който е също много отличителна негова черта. Това куче е много податливо на средата си. То се нагажда към хората, обстоятелствата и условията. То е готово винаги да се учи и да служи на стопанина си.

Емпатията е една от силните им страни. Способни са да усетят състоянието на господаря си и са съпричастни с него. Много са контактни и са готови винаги да бъдат близо до човека, на когото принадлежат. Понякога у тях се събуждат инстинктите на ловеца и това ги кара да бягат след птиците или други животни.

Кучето Лабрадудел е истински интелектуалец. То е благородно, щедро, внимателно и съобразително. Дори има чувство за хумор.

Това куче не може да бъде пазач, защото е лишено от агресивност. То е внимателно и любопитно, но винаги съобщава за пристигнали хора. Освен това е водач, спасител, придружител и помощник, един идеален член на семейството.

Хранене на Лабрадудел

Куче Лабрадудел

Лабрадудел не се нуждае от специална храна. Трябва му балансиран фураж, който се продава във всички магазини. Рядко може да има алергия към някои храни, затова е добре да се избира първокачествената.

Ако храната ще бъде от естествен произход, добре е да се съблюдава правилото на петте компонента.

Протеини - това е постното месо от птици, говеждото или риба, както и млечни продукти.

Фибри - това са зеленчуци и плодове, сурови или обработени топлинно.

Въглехидрати - продукти от брашно, включително макаронени изделия.

Зърнени храни - елда, ориз, просо.

Витамини и минерали като хранителна добавка за кучето.

Протеините трябва да бъдат 80 процента от менюто, а останалите съставки -другите 20 процента от храната на Лабрадудела.

Грижи за Лабрадудел

Лабрадудел е куче, което е удобно за живот във всяка среда. Може да живее в апартамент, както и в къща с обширен двор. Кучето не е придирчиво и няма да създава проблеми. Козината му трябва да се избърсва с влажна кърпа, за да не се трупа прах и мръсотии по нея. Веднъж месечно се подстригва излишната козина.

Тези кучета обичат водата и плуването, но това трябва да бъде занимание за топлите месеци от годината.

Кучето има нужда от движение, разходки, тичане и може да бъде компания за сутрешния джогинг.

Обучение на Лабрадудел

Лабдрадуделите са много игриви

Независимо че са високо интелигентни кучетата, Лабрадуделите се нуждаят от обучение, което трябва да започне веднага след като стане част от семейството. Грубостта и безцеремонното отношение обаче са напълно изключени, защото кучето може да се разболее от подобно отношение. При него морковът е по-полезен от тоягата и с подкрепа и похвали ще постигне много за кратко време.

Заболявания при Лабрадудел

Лабрадудел като цяло не носи наследствените заболявания на родителите си. Всички хибриди са силни и здрави поради характерът им на кръстоски и са устойчиви на генетични заболявания. Все пак има някои заболявания при Лабрадудела, които трябва да се имат предвид.

Кучешка тазобедрена дисплазия - за да се предотврати, трябва да се направи рентген и да се установи има ли някакво основание за проследяване.

Очни проблеми при кучетата - австралийските лабрадудели страдат от атрофия на ретината, която понякога води до слепота.

Болест на Адисон - това е ендокринна болест, по-често срещана при породата, за което трябва да се следи.

Някои интересни факти за Лабрадудъл

Самият създател на породата нарича кучето си Франкенщайн заради зачестилите опити за хибриди. Последната тревога на учения е съобщението за опити за кръстосване между ротвайлер и пудел.

Японски Лабрадудъл попада в Книгата на рекордите на Гинес заради дължината на миглите си от 17 сантиметра.

Бившият американски президент Барак Обама също избира за семейно куче лабрадудел.

В момента това е най-популярната порода кучета в света, макар че създателят спира да я развъжда още преди 20 години.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest