Бостън териер

бостън териер
Снимка: safepaws Pixabay

Какво изискват хората, когато избират куче за домашен любимец?

Най-често в изискванията влиза кученцето да бъде умно, не много капризно, с добри маниери. Тъй като ще бъде домашен приятел на човека, се търсят животни с весел нрав, активни, чудесни спътници и ако може - с очарователен до трогателност вид.

Каква порода може да бъде това необикновено куче, задоволяващо толкова разнопосочни изисквания?

Съществува такова куче, стига да се приеме неговата вродена упоритост, която понякога изисква повече твърдост от стопанина, за да наложи волята си. Това е Бостън териерът, едно чудесно куче, направило жителите на американския град Бостън горди с подобен принос към кинолози и любители.

Произход на породата Бостън териер

Породата Бостънски териер се заражда към 1875 година, когато Робърт Хупър от Бостън купува от Едуард Бърнет куче на име Съдия, което е тясно свързано с първите представители на английските породи булдог и териер. Тогава булдогът е масивно куче с къси крайници, но много активно.

Английският териер, който вече е изчезнал, е куче с голяма гръдна кост, силен врат и мускулести лапи. Те са използвани за лов и унищожаване на гризачи.

Три години по-късно породата е представена на изложба в Бостън. По-късно се разработва стандарт и породата получава официално признание. Днес Бостънските териери са популярни не само в родината си, но и в други страни.

Характеристика на породата Бостън териер

Бостънският териер е силен и енергичен представител на кучешкото семейство. Той е мускулест и аристократично очарователен.

Половият диморфизъм е добре определен, мъжките са по-големи и по-смели от женските. Кучетата са три вида и са високи от 38 до 43 сантиметра, тежат от 9 до около 12 килограма.

Според стандарта главата трябва да има квадратна форма, кожата не виси по лицето или шията. Челото им е широко с изразени скули и очни кухини. Устните на кучето са месести, но не сурови, а горната устна покрива добре долната челюст. Муцуната също е квадратна, по-къса отпред.

Зъбите им също са малки и силни, а захапката е два вида - права или тип булдог. Носът им е голям, ноздрите добре оформени, отворени, разделени от прав канал. Очите им са големи, кръгли, раздалечени. Ирисът е добре да бъде възможно най-тъмен. Ушите им са неголеми, изправени, леко заоблени и раздалечени. Може да са срязани като триъгълници.

Тялото на кучето също е квадратно. Вратът е извит пропорционално. Гърбът е в права линия, а гръдната кост е умерено широка.

Краката на кучето са леко удължени, но не и нехармонични. Предните са успоредни един на друг. Коленете според стандарта трябва да бъдат прави.

Опашката си носят ниско, тя е съкратена, става по-тънка към върха.

Козината на Бостън териер е къса, стегната, почти еднаква във всички части на тялото. Срещат се в три разцветки: черно и бяло; червеникаво и бяло; и тигрова разцветка с бяло. Отличителна черта е наличието на смокинг - гърдите, шията и муцуната са покрити с бяла козина.

Характер и поведение на Бостън териер

Бостън териерът е страхотно куче. То е внимателна охрана, приятен спътник и очарователен приятел на семейството. Кучето е изтъкано от енергия и не може да се отегчи, ако прави нещо във всеки момент. Това животно е много чувствително и дори при повишаване на гласа то сериозно се тревожи.

Ако е обградено с обич, то е игриво, любознателно семейно куче, което се радва да участва в всички общи дейности, без да привлича вниманието към себе си. Обича да играе с играчки, топки, пръстени. Може да намери дейности, с които да запълва времето си.

Лесно се сприятелява с други домашни любимци, разбира се добре с децата в семейството. Тъй като е наследник на бойни кучета, това може да създаде напрежение при среща със себеподобни, където кучето ще се опита да се противопостави и да покаже превъзходство. Затова не бива да бъде свързвано с евентуален конкурент.

Към хората е доверчиво, може да тръгне дори след непознат. Кучето е подозрително към други хора, ако това е специално заложено в обучението му.

отглеждане на бостън териер
Снимка: Thorsten Blank Pixabay

Обучение на Бостън териер

Въпреки че породата е неконфликтна и послушна, все пак кучето се нуждае от обучение. Добре е при обучението да няма какво да разсейва домашния любимец. Важен момент от социализацията е да види как се държат по-възрастните му събратя. Тъй като са много социални, добре е да бъдат насърчавани с похвали.

Грижа за Бостънски териер

Тънкото им и късо космено покритие не изисква особена грижа. Достатъчно е Бостън териерът да бъде разчесван с твърда четка и ръкавица периодично, за да бъде козината му лъскава и да изглежда добре.

Лицето на кучето трябва да се избърсва всеки ден с влажна кърпа, за да се премахнат остатъците от храна. Ноктите също имат нужда от поддръжка.

Тъй като не е работещо куче, разходката два пъти на ден е достатъчна. Те не могат да понасят високи или ниски температури и затова излизането навън трябва да става в подходящи часове.

Болести при Бостън териера

Здравословният им статус не е особено добър. Често здравето е основен минус на Бостън териера. Брахицефалната форма на черепа провокира много заболявания. Повечето патологии не са фатални и кучето живее до 12-14 години, по-рядко до 15-16 години

Този симпатяга страда често от респираторни проблеми. Често хрипти, смърка и хърка. Затрудненото дишане при кучето налага често да си почива между заниманията, за да не се претовари.

Съществува и риск от слънчев удар при кучето, затова излизането навън през лятото трябва да е премислено. Повечето кученца се раждат с голяма глава и затова раждането става с цезарово сечение.

Хранене на Бостън териер

Дори възрастните екземпляри от породата имат малък стомах, затова трябва да се хранят не повече от два пъти на ден - сутрин и вечер. Най-добре да не се храни скоро след като е било физически активно.

Повечето храни трябва да съдържат животински протеини. Не бива в никой случай да се прехранва.

Подходящите храни са: риба - морска или речна, сварена и обезкостена. Месо - около 40 процента от общото количество храна.

Извара - най-добрата млечна храна за тях. Зеленчуците трябва да бъдат гарнитура към други ястия. Яйцата се дават 3-4 седмично.

Сухата промишлена храна е подходяща, като трябва да се избере подходящата по препоръка на ветеринарния лекар.

Някои факти за Бостън териер

Първоначално Бостън териерът е тежал над 20 килограма, но впоследствие се раждат по-дребни кученца, до достигането на размерите, познати сега.

Наричат кучето от тази порода американският джентълмен и то напълно покрива представата с вида и маниерите си.

През 1893 година Американският киноложки клуб приема породата като неспортивна.

За много стопани, особено тези в градски апартаменти, е важно дали кучето лае силно. Бостън териерът е тихо куче и лае само при нужда. За да бъдат приучени обаче, необходимо е обучението да започне отрано.

Трудно е да се повярва, че в миналото това симпатично домашно приятелче е било най-вече бойно куче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest