Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Шотландска овчарка

Шотландска овчарка

Куче от породата шотландска овчарка

Овчарските кучета са най-старите породи кучета. Тръгват още от първите Молоси - едри пастирски кучета, които са служели за охрана на стадото и помощници на овчаря в управлението на голяма група животни. Чрез различни кръстосвания с други породи са се оформили и друг вид кучета, които стават домашни животни. Появяват се и дребни породи кучета за домашни любимци.

Повечето кучета, които сега се отглеждат в домовете на хората имат за предци работни породи. Някои от наследниците на тези помощници на пастирите и днес се използват като работни породи, а в същото време екземпляри от тях са домашни любимци. Една такава порода е Шотландската овчарка, известна още като Коли.

История на породата Шотландска овчарка

Ранната история на породата Коли е предмет на спекулации. Даже произходът на името е неясен. Твърди се, че характеризира тъмния цвят на ранното овчарско куче или вид черна овца от низините на Шотландия. Има и предположение, че произхожда от англосаксонска дума със значение полезен. Думата може да бъде проследена и до галски, където думата за куче е каилеи. Това би било по-съвместимо с произхода на породата Шотландска овчарка в шотландските високопланински езици, които всъщност говорят галски, отколкото с англосаксонски термин.

Счита се, че породата на дългокосместото Коли произхожда от кучета, които са придружавали римските завоеватели през 50 година преди Христа и местни шотландски кучета.

При всички положения обаче е сигурно, че това е порода, разработена първоначално за стадо. Такава е версията с късокосмено покритие. Това късокосместо куче има свое име, нарича се Бордър Коли. То е специализирано изцяло за овчарско куче.

Съществуват и още два вида Коли - дългокосместо и късокосместо. Някои ги смятат за вариации на породата, други ги отделят като различни породи.

Съвременната история на дългокосместата шотландска овчарка и на късокосместото куче започва от кралица Виктория, която имала интерес към местните овчарските кучета, докато ги наблюдавала при престоите си в двореца Балморал в Шотландия. През 1860 година тя закупила екземпляри за собствен развъдник. С интереса на кралицата станало модерно притежаването на куче Шотландска овчарка. Така започва трансформацията на работещото селскостопанско куче, подобно на съвременното Бордър Коли в кучето, отглеждано за домашен любимец, което добре познаваме днес.

Стандарт за Шотландска овчарка

Шотландска овчарка

Шотландската овчарка е средно голямо куче, което е високо от 51 до 56 сантиметра при женските и от 56 до 61 сантиметра при мъжките. Женските тежат около 23-30 килограма, мъжките - около 27-34 килограма, като тези цифри варират.

Целият им вид изразява благородство и горда осанка. Имат много съразмерно развито телосложение. Отличават се с дългата си и тясна глава, която има форма на клин, с плавен преход от муцунката към челото. Носът им е черен, без значение какъв цвят козина имат. Челюстта е тип ножица. Имат щръкнали уши, стоящи високо на главата. Леко прегънати са напред. Очите на Шотландската овчарка са красиви и изразителни, бистри, чисти, с форма на бадем и тъмно кафяви на цвят. Имат сравнително дълъг врат, мускулест.

Гърбът им е прав и с не особено голяма ширина, а коремът им е прибран. Имат прави, мускулести и здрави крайници. Опашката на Шотландските овчарки е дълга, носят я отпусната надолу, може да се повдига до линията на гърба, когато са напрегнати.

Забелязват се и се разпознават по дългата си, гъста и твърда козина, която е най-забележителна на гърдите и опашката. На цвят Шотландските овчарки са обагрени в златисто-бяло, до червеникаво-бяло, но може да са намесени и три цвята - черно, сив мрамор и бели места.

Продължителността на живот на колито е от 14 до 16 години.

Характер и поведение на Шотландска овчарка

Това е едно забележително смело куче. Те не се бои от вълците и е готово да се конфронтира с тях. Трудно е да се повярва, че това куче е вълкодав, но то има заложено в природата си инстинкт на пазител на стадото още от времето, когато е създадено като порода.

Какво друго трябва да знаем за характера и поведението на шотландската овчарка? Интелектът им е завиден и затова са селектирани кучета, които вършат всяка пастирска работа - завръщане на отлъчили се овце, групиране на стадото, подкарване в желаната посока и много други, които иначе върши човекът. Сега продължават да се провеждат такива състезания в Шотландия, където това изящно куче показва съвсем неочаквани за масовия зрител дарби.

Шотландската овчарка е много красиво животно. То е добронамерено, спокойно и умно, както и много предано на стопанина. Затова е предпочитан домашен любимец от много хора. То е подходящо куче за хора без опит, достатъчна е любовта към домашния другар.

Спокойствието и добротата му го правят добър приятел на децата в семейството. Кучето не е опасно и няма как да навреди на дете. На него може да се разчита да пази малките, защото има силно изявено чувство за дълг и отговорност.

Хранене на Шотландска овчарка

Коли с черно и бяло

Породата Шотландска овчарка представляват едри кучета с голям апетит. Те трябва да се хранят с по-различен баланс хранителни вещества от този на по-дребните породи. Необходимо е да включват и витамини и минерали за кучета под форма на добавки, ако животното се храни с натурална кучешка храна.

Стомашните проблеми са нещо характерно за породата. Често им се подува стомаха и затова Шотландските овчарки се хранят по-често и на по-малки порции. Достъпът до прясна вода трябва да бъде постоянен.

Грижи за Шотландска овчарка

Гъстата двойна козина на кучето трябва да се разчесва ежеседмично, особено на грубокосместите Колита, за да се предотврати сплъстяването. Подкосъмът им е мек и вълнист и плътно прилепнал към кожата, а външния слон е груб и прав. По време на линеенето, разресването трябва да става всеки ден. Кучето се подстригва периодично, за да се държи под контрол окосмяването по предните крака и опашката. Къпането на кучето се извършва при нужда и изисква добро подсушаване и сресване, за да не се сплъсти дългата козина. Разбира се, има и други грижи за Шотландската овчарка, но това са най-основните.

Възпитание и обучение на Шотландска овчарка

Кучетата от порода Шотландска овчарка са интелигентни и дисциплинирани и бързо и лесно се поддават на обучение. Те лесно научават кучешки команди и с готовност ги изпълняват. Освен това предаността и любовта към стопанина ги карат да се вглеждат в неговите реакции и да контролират поведението си, за да отговорят на очакванията му.

Учудващ момент е, че дългокосместите представители на породата Коли не изискват прекалено много движение и леко и бързо се приспособяват към обстановката в дома. Обичат да играят и трябва да им се дава тази възможност. Един час на ден движение и разходки е достатъчен, за да се чувстват добре.

Заболявания при Шотландска овчарка

Шотландските овчарки страдат от кучешки очни заболявания. Те варират от леки аномалии на кръвоносните съдове до отлепени ретини. Проблемът не е много разпространен при Колито, но не е рядкост. Прогресивната дистрофия на ретината обаче е сериозен проблем, който води до слепота и затова трябва да се следи състоянието на кучето.

Подуването и усукването на стомаха са друг тип заболявания при Шотландската овчарка. Изисква се внимателно хранене на малки порции по-често.

Имат проблеми и с имунната система, което води до ранна смърт при някои екземпляри.

Ако възнамерявате да си вземете красиво кученце от породата, разгледайте тези обяви за бордър коли.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest