Miau.bg»Статии»Животински Свят»Паяци»За скорпионите от А до Я

За скорпионите от А до Я

Скорпион

Паякообразните са сред тези представители на фауната, които предизвикват най-много фобии сред хората. И ако за паяците съществува дори термин за страха от тях, наречен арахнофобия, то за друг представител на същия клас безгръбначни няма термин, макар страхът да надвишава този от паяците и то съвсем заслужено. Става въпрос за скорпиона.

Защо това осемкрако безгръбначно не е удостоено с такова внимание? Най-вероятно защото скорпионът, за разлика от своя родственик паяка, не предпочита жилищата на хората за свой дом.

Неговото място е сред природата, като пустините са добра среда за устройване на живота на скорпионите. Все пак те са много видове и някои от тях са около нас, когато излезем на разходка сред природата, дори съвсем близо до жилищата ни, затова е добре да знаем повече за тях, не само от любопитство.

Запознаването със скорпиона трябва да започне с отговора на въпроса къде е мястото на това живо същество сред животинското царство? Насекомо ли е скорпионът?

Класификация на скорпионите

Много хора са убедени, че щом представител на фауната е пълзящо създание, има много крака и антенки, то принадлежи към семейството на насекомите. Объркването идва от факта, че скорпионите имат подобна структура като на насекомите, хранят се с еднаква храна и са членестоноги. Затова е нужно по-подробно вглеждане в класификацията.

Скорпионът принадлежи към вид Артроподи, клас Паякообразни и семейство Скорпиони. В момента скорпионите са обединени в около 20 семейства, с 200 вида в тях. Някои от семействата са представени само от един или два вида.

Това са разред безгръбначни животни с 8 крака, принадлежащи към класа на Паякообразните. Те са от разред Членестоноги и мат типичната структура, характерна за всички тях. Така че скорпионите не са насекоми.

Характеристика на скорпионите

Факти за скорпионите

Като всички Членостоноги скорпионът е съставен от главогръд, съединени глава и гръд, и коремче. На главогръда има две двойки устни крайници и четири двойки ходилни крачета. На предната страна на главогръда има две средни и още няколко двойни странични очи.

В коремчето ясно са сегментирани два дяла: по-широк преден и заден във вид на опашка, който накрая завършва с отровно жило. На устните крайници се наблюдават добре развити масивни щипци.

Объркването на скорпиона с паяците и акарите идва заради общата им класификация към Артроподи и Паякообразни. Те обаче нямат отровно жило като скорпиона.

Размерите им варират в широки граници. Най-големият скорпион е тропическият, достига до 23 сантиметра и тежат до 56 грама. Най-известен е императорският, но той достига само 20 сантиметра. Най-малкият е открит едва преди 6 години. Той е дълъг по-малко от сантиметър

Разпространение на скорпионите

Антарктида е единственото място на Земята, където няма скорпиони. Повечето от животните не са опасни, те предпочитат да не пресичат пътищата си с човека, но има и трагични срещи, с които хората трябва да се съобразяват, защото това животно е тук от повече от 220 милиона години и ще ни надживее. Скорпионът е издръжлив на радиация и освен това може да мине без вода през целия си живот, дълго преживява и без храна, така че той е истинският господар на Земята.

Поведение на скорпиона

Скорпионът е хищник, активен през нощта. Има феноменално зрение заради няколко чифта очи. Животното има ъгъл на зрение от 360 градуса. Скорпионите улавят вибрациите на въздуха, създадени от крилете на молци, усещат и вибрациите на пясъка, създадени от движението на жертвата. Косъмчетата, с които е покрито тялото им, не са нито украса, нито за топлина. Те са вид антени.

Противно на очакванията обаче, скорпионът не е абсолютен хищник, който напада всичко, което мърда. Сами по себе си, те не са агресивни. Колкото и чудно да изглежда, дори хищник, който е по-малък от скорпиона, може да го надвие. Скорпионът със сигурност ще загуби двубоя с богомолката.

Тези животни се движат много бавно, с изправена опашка и протегнати напред щипки. За ориентир му служат стърчащите напред косъмчета на крачката му. При докосване на живо същество, скорпионът или го сграбчва веднага, за да го изяде, или отстъпва, като извива опашката над главогръда и заплашително я размахва наляво и надясно.

Гигантски скорпион

Любимото им място за криене е под камъни, под кората на дърветата и в дупките на някои животни. Тъй като са топлолюбиви, живеещите високо в планината заспиват до пролетта.

Хранене на скорпионите

Скорпионът може да гладува дълго време. Той може да изкара без храна до 3 месеца. Тъй като не могат да издържат на топлината, те ловуват основно нощем. Хищници са. Паяците, насекомите и многоножките са обикновено храната на скорпиона. Дори мишките и малките гущерчета могат да станат жертва на по-едрите видове обаче.

Обикновено скорпионът разкъсва и изяжда жертвата си, но ако тя е по-голяма или оказва съпротива, той първо я убива, като я убожда и вкарва отровата си в нея. Дребните безгръбначни веднага умират от отровата на скорпиона и биват изядени. Някои насекоми обаче могат да живеят още няколко дни след убождането. Има видове скорпиони, които изобщо не пият вода никога през живота си. За други липсата на живителната течност не е проблем.

Размножаване на скорпиона

Брачният период е твърде интересен при скорпиона. Мъжкият хваща своята избраница за щипките и те танцуват и се докосват с антенките си, известни като хелицери. По време на танца мъжкия отделя семенна течност на земята и води женската над нея.

Повечето женски раждат малките си живи. Има и яйцеживораждащи. При раждането малките са много дребни и безпомощни. Майката ги качва на гърба си и ги носи. Те остават на гърба на родителката си около седмица. След като сменят първата си кожа, малките слизат от гърба на женската и започват да се хранят с намиращите се наоколо насекоми.

Интересно е размножаването при скорпионите, както и тяхното поведение. Скорпионите са едни от най-странните родители. Някои убиват малки насекоми и с тях хранят потомството си, докато други изяждат собствените си деца.

Скорпионите в България

Видовете скорпиони, които се срещат най-често в България са дребни и стигат не повече от 4-5 сантиметра. Поради малките им размери количеството на отровата им е съвсем незначително за човека. При ухапване от скорпион в България няма опасност за живота на пострадалия. Подобно е на ужилването от оса или пчела. Но все пак трябва да отидете незабавно на лекар поради риск от алергична реакция.

Черен скорпион

Отглеждането на скорпион като домашен любимец не е разпространена практика, но все има хора, които ги отглеждат в терариуми. Те са лесни за гледане, тъй като се хранят веднъж на 3-4 дни с храна като в природата. Трябва и да се овлажнява със спрей въздуха около терариума им. Те не са контактни, но могат да бъдат наблюдавани и бързо свикват със стопанина си.

Интересни факти за скорпионите

Освен скорпионите, които не пият вода, има и такива видове, които си я набавят от листата на дърветата. Такива са тропическите скорпиони.

Някои видове скорпиони обичат да си взимат сутрешна баня от росата.

Скорпионите са чести гости в домовете на хората, но не обичат да живеят редом с тях.

Повечето видове са записани в Червената книга на защитените животни от закона.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest