miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Грижа за очите на кучето

Грижа за очите на кучето

Teodora MishinevaTeodora Mishineva
Новак
5012
Грижа за кучешките очи
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Кучешкото зрение не е така добре развито като човешкото, но въпреки това то е най-добрият начина за ориентация в пространството.

Кучешките очи могат да кажат толкова много само с един поглед без думи. Когато погледнете в очите на кучето те трябва да са чисти и да отразяват неизмерна любов и лоялност.

Най-сигурният начин да поддържате очите на кучето си здрави е редовно да ги проверявате. Добре е това да се случва след всяка разходка.

Понякога по време на разходка на кучето едри прашинки или частици от растения могат да попаднат в окото на любимеца ви. Той няма да остане безучастен в този случай, а ще ви покаже, че нещо не е наред, като търка с лапа окото си, мига многократно и тръска глава.

Не се опитвайте да бъркате в окото на кучето си с пръсти, защото покривният слой на окото - роговицата, е изключително чувствителна и лесно може да я нараните. Ако частичката се вижда ясно, може да опитате да я отстраните с памуче или суха кърпичка, без да докосвате очната ябълка.

Други симптоми, че очите на кучето ви не са здрави, са появата на изтечения в големи количества, които се събират във вътрешният очен ъгъл. Това може да се дължи на алергии от вещества вкъщи или на възпаление. В такива случаи лигавицата на клепачите е силно зачервена и понякога подута.

Обилно сълзене на кучешките очи (все едно кучето плаче) е признак за проблем. Това се случва, ако чистите дома си със силни препарати, съдържащи например белина. В такъв случай изберете препарат с по-меко и не дразнещо действие.

Не позволявайте на кучето да държи главата си през прозореца, докато пътувате. Това занимание може да е изключително забавно за него, но малки частички или насекоми могат да наранят очите му.

Кучетата от породите с къса муцуна като Пекинез, Ши Тцу и Мопс имат по-изпъкнали очни ябълки от останалите и са по-предразположени към нараняване. Ако кучето ви е с такава структура, трябва да внимавате за най-малките признаци на очен проблем.

Ши Тцу

С възрастта и както и при хората кучешкото зрение се влошава, а при старите кучета продукцията на сълзи намалява. В тези случаи ветеринарният лекар ще ви предпише капки с изкуствени сълзи които да капете няколко пъти на ден, за да поддържате очите влажни. Сухотата в очите е сериозен проблем, който освен че е дразнещ и болезнен за животното, може да доведе до язви и слепота.

Редовният профилактичен преглед при ветеринар ще покаже от каква грижа се нуждае кучето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest