Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Превъртане на стомаха при кучетата

Превъртане на стомаха при кучетата

Teodora MishinevaTeodora Mishineva
Новак
501
Преплитане на стомаха при кучето

Превъртането на стомаха при кучетата е животозастрашаващо спешно състояние. Ако имате съмнение, незабавно трябва да заведете кучето си при ветеринар, защото няколко часа могат да бъдат решаващи.

Предразположени са кучетата от големите породи. Може да се случи и при кучета от малки породи и котки, но е изключително рядко явление. Отключващ фактор най-често е висока физическа активност след наяждане.

Състоянието започва с натрупване на газове в стомаха или препълването му с храна, а понякога и двете. При това той се измества и се усуква около себе си. Това възпрепятства напускане на съдържанието му, а образуваните в последствие газове го разширяват още повече.

Превъртането на стомаха е много болезнено и веднага ще забележите пълна промяна в поведението на кучето. Най-често то застава в седнала поза, за да облекчи дишането си. Стомахът е силно разширен и притиска диафрагмата, което затруднява дишането.

Подутият корем при кучето е ясен признак, който трудно се пропуска, а при опипване е твърд и силно болезнен. Неконтролируемото отделяне на слюнка е още един симптом, подкрепящ тази диагноза.

С напредване на заболяването кучето изпада в състояние на слабост и може да припадне.

Ако кучето повръща стомашно съдържание или се оригва, вероятно не става дума за превъртане на стомаха, защото при превъртането съдържанието няма как да напусне стомаха.

Ветеринар

От друга страна при превъртане са възможни опити за повръщане и връщане на пенеста слюнка, но не и на хана.

В случай на диагностицирано превъртане на стомаха, ветеринарните специалисти ще преценят дали състоянието е напреднало и е нужна спешна хирургическа намеса. Ако е в начален стадий, ветеринарят може да опита да освободи натрупаните газове като въведе сонда в стомаха. При елиминиране на газове при кучето е възможно спонтанно връщане на стомаха в нормално положение.

За жалост обаче в повечето случаи спешната хирургическа намеса е нужна за спасяване живота на кучето.

За да предпазите кучето си, е нужно да знаете симптомите на превъртане на стомаха и да сте наясно със спешния му характер. Най-важното нещо, което може да направите, за да намалите риска от превъртане, е да храните кучето си само след разходка и никога преди нея.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest