Miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Животински видове, застрашени от изчезване

Животински видове, застрашени от изчезване

Животински видове, застрашени от изчезване

Промените в климата и човешката дейност са основните причини за изчезването на десетки видове животни. За някои от тях времето на Земята изтича.

Човешките същества представляват най-голямата заплаха за оцеляването на застрашените видове животни чрез бракониерството и унищожаването на местообитанията им.

В тази статия ще видите някои от най-красивите създания, които се нуждаят от нашата помощ, защита и опазване.

1. Амурски леопард

От 1996г. амурският леопард е класифициран от Международния съюз за защита на природата като критично застрашен. На планетата има по-малко от 70 амурски леопарда. Хората ги убиват заради красивата им козина. Местообитанието им се унищожава, за да се строят селища и за земеделски земи.

2. Орангутан

От началото на новия век, Суматранският орангутан се счита за критично застрашен. Само за последните 75 години 80% от популацията им е изчезнала главно заради масовото обезлесяване. Тази ужасна тенденция продължава да оказва натиск върху останалата популация от около 6 600 Суматрански орангутани.

3. Горила

Горилата е застрашен вид

Всички видове горили се смятат за изчезващ вид животни. Международният съюз за защита на природата ги определя като критично застрашени. Понастоящем в дивата природа са останали само 200-300 вида Крос ривър горили и около 900 Планински горили.

4. Морски костенурки

Два вида морски костенурки са сред най-застрашените видове в света: костенурката Хоксбил и костенурките Ледърбек.

През последните 100 години костенурката Хоксбил е загубила 90% от популацията си, 80% от които са изчезнали през последните 10 години.

От 1996г. Международният съюз за защита на природата ги определя като критично застрашени. Костенурките Ледърбек са класифицирани като уязвими, но голяма част от субпопулацията им е пред изчезване.

5. Суматрански слон

През последните 25 години, Суматранският слон е загубил 70% от своя хабитат, състоящ се от обезлесяване на плантации с палмово масло, селското стопанство и строителството в района.

През 2011г. се смяташе, че от този вид слонове са останали едва 2 000. Международният съюз за защита на природата класифицира този вид слонове като критично застрашени.

6. Саола

Това мистично същество, наричано понякога Азиатски еднорог, е открито през 1992г. във Виетнам. Смята се, че това е било най-зрелищното зоологическо откритие на 20 век. Все пак Международният съюз за защита на природата го счита за свръх застрашен вид. Саола е един от най-редките видове бозайници на Планетата.

9. Носорог

Носорозите са изчезващ животински вид

Три от петте вида носорози са сред най-застрашените видове на планетата – Черният, Яванският и Суматранският. Яванският носорог е сред най-бързо изчезващите видове, с популация по-малка от 60.

Суматранският носорог е критично застрашен от изчезване с по-малко от 100 представители на този вид. Черният носорог също се смята за критично застрашен. На Земята има едва трима представители на този вид.

8. Тигър

Тигрите от години са обект на бракониерска дейност заради характерната си козина. От деветте вида тигри, три вече са напълно изчезнали, останалите са силно застрашени.

В момента пред най-голяма заплаха от изчезване, са поставени Южнокитайският тигър и Суматранският тигър. Южнокитайският тигър дори се смята за изчезнал животински вид, тъй като от 70-те години на миналия век никой не е виждал представител на този вид.

Суматранският тигър е класифициран като критично застрашен. Днес на Земята съществуват по-малко от 500 представители на този вид тигри.

7. Калифорнийска морска свиня

Съществуват по-малко 100 животни от този вид. Това е един от най-редките видове морски бозайници на света. Времето на Земята за тези неуловими малки свине почти свършва, сигнализират природозащитници.

10. Люспеници

Въпреки жилавия си външен вид, тези малки бозайници губят битката срещу бракониерите и унищожаването на местообитанието им. Всички осем вида люспеници са застрашени, вариращи от уязвими до критично застрашени.

Те са най-трафикираните животни в света. Бракониерите ги хващат заради люспите им, чиято цена на черно стига до 3 000 долара за килограм.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest