miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Диария при мопса - причини и лечение

Диария при мопса - причини и лечение

Мопс с диария
Снимка: pixabay.com
Повод за куче, автоматичен, Led фенерче, син, 5 метра
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Повод за куче, автоматичен, Led фенерче, син, 5 метра
26.00 лв.
Виж ››

Малко са здравословните проблеми, които предизвикват такава голяма загриженост като когато мопсът ви има диария. И поради сериозните последствия, които могат да съпътстват това състояние (като бърза дехидратация), лечението трябва да започне веднага.

Признаци и симптоми на диария при мопса

Диарията при кучета е същата като при хората. Този термин се използва, когато червата:

- Задържат повече течност от нормалното. Въпреки че изпражненията обикновено се състоят от около 75% вода, здравословните изпражнения трябва да бъдат като гъста паста. Ако го вземете с лопатка, то трябва да запази формата си, като част от него може да се отчупи. Но когато мопс има диария, изпражненията ще бъдат много по-воднисти, при което ще бъде невъзможно да се вземат с лопатка. В тежки случаи диарията може бъде чиста течност;

- Се изпразват често. Обикновено мопсът има 1 до 3 изхождания на ден. Въпреки това, когато страда от диария, кучето може да се изходи 5, 10 или дори 20 пъти на ден;

- Липсва контрол. Дори кучетата, които са много добре обучени, може да нямат почти никакъв контрол върху изхождането си при диария.

Видове диария при мопса

Острата диария при мопса се обозначава с кратък период от 2 до 5 дни и може да бъде излекувана с домашното лечение. Обикновено не се появява отново в рамките на следващите 3 месеца.

Хроничната диария при мопса продължава повече от 5 дни. Може да изглежда, че състоянието на кучето се подобрява след домашно лечение, но скоро след това диарията се появява отново. За целта е необходима диагностика и лечение предписано от ветеринарен лекар.

Периодичната диария включва пристъпи на диария често и през цялата година. Между появяването може да мине седмица или месец. За целта е необходима диагностика и лечение при ветеринарен лекар.

Причини за диария при мопса

Болен мопс
Снимка: pixabay.com

В много случаи диарията ще се появи неочаквано, въпреки че в някои случаи това може да бъде хроничен проблем, причинен от нещо друго. Причините за диария при мопса включват:

1. Хранителна непоносимост. Млечните продукти са най-горе в списъка с възможни причини, включително сладолед, мляко и сирене. Но трябва да се отбележи, че големите количества сирене могат да имат обратен ефект и да причинят запек. Други храни, които могат да причинят диария, са ако давате на кучето си остатъци от човешка храна, включително тлъсти меса или мазни храни.

2. Хранителна алергия. Въпреки че много случаи на хранителни алергии включват алергични реакции, които се проявяват като кожни обриви и сърбеж при кучето, хранителните алергии могат също да причинят разстроен стомах и диария. Проблемът може да дойде от определен протеин, яйца или други съставки, а допълнителни симптоми, често наблюдавани заедно с това включват сърбеж и/или дразнене около ануса и/или метеоризъм.

3. Бактериална инфекция при кучето. В много случаи тези бактерии попадат в кучешкия организъм при контакт на мопса с друго куче, което е болно, но може да се прихване и от замърсена среда или вода.

4. Стрес при кучето. Прекаленият стрес при мопса също може да докара диария на кучето. Това може да е остър или хроничен стрес, който често идва от хаотична или отрицателна среда (силен шум, викове, домашни неразбории и т.н.). Също така някои ситуации могат да причинят временни чревни проблеми, като например да сте сами с кучето, когато не сте свикнали с него или той с вас, местенето в нов дом, нов домашен любимец, пътуване с кучето на дълго разстояние.

5. Възпалително заболяване на червата. Това е терминът, който се използва при хронични периоди на диария, свързани с едно от следните състояния: кучешки алергии, паразитна инфекция, понижена имунна система, колит и други подобни. Симптомите включват постоянна диария, температура, загуба на тегло, летаргия и/или повръщане при мопса.

Това се среща по-често при кучета над 5 години, въпреки че може да се случи и при малки кученца мопс. Диагностицира се с комбинация от кръвни изследвания, анализ на урината, изследване на изпражненията и други. Лечението на кучето може да включва антибиотици, кортикостероиди и лекарства за защита на лигавицата на червата.

6. Поглъщане на отровни храни или токсини. Това може да причини диария при мопса наред с други симптоми. Храните, токсични за кучетата, включват всичко подсладено с ксилитол (най-често се намира в захарни бонбони и дъвки), шоколад, кафе, грозде, стафиди, сърцевината на повечето плодове, всякакви напитки с кофеин, макадамия, лук, чесън (само в големи количества), плесенясали орехи и сурови картофи.

Токсичните вещества за кучета включват могат да се открият още в почистващи препарати, антифриз, инсектициди, тор и човешки лекарства.

Мопс
Снимка: pixabay.com

7. Паразитна инфекция. Това включва кръгли червеи, анкилостоми, кокцидии и лямблии. Всички новородени кученца трябва да бъдат правилно обезпаразитени от ветеринарния лекар и фекални изследвания трябва да се извършват по време на ежегодни посещения, за да се провери за чревни паразити при кучето. Повечето от тези паразитни инфекции се лекуват с лечение, което се повтаря няколко пъти и се използват определени обезпаразитяващи средства както върху кучето, така и върху дома.

8. Други по-рядко срещани, но възможни причини за диария включват: Бъбречна болест, чернодробно заболяване, рак при кучето, лимфангиектазия, панкреатит, хеморагичен гастроентерит и др.

Лечение на диария при мопс

Оценете ситуацията. В много случаи на диария тя може да се лекува у дома, но ако вашето куче има следните симптоми се налага незабавна ветеринарна намеса:

- Диария заедно със повръщане - повръщането е с голяма сила и може да става от устата, а понякога и от носа;

- Експлозивна диария (течни изпражнения, изхвърлени със сила);

- Кървава диария при мопса;

- Тежка летаргия;

- Отказ от пиене на течности;

- Удължен корем;

- Прекомерно слюнкоотделяне;

- Признаци на притеснение - крачене, неспокойствие, паническо поведение;

- Температура над - 39.7 градуса;

- Затруднено дишане;

- Ако се съмнявате за евентуално натравяне;

- Умерена до тежка диария с продължителност повече от 24 часа или лека диария с продължителност повече от 3 дни.

Щастлив мопс

Въздържайте се от даване на храна за 12 до 24 часа. Всяка храна може да предизвика по-голяма диария, така че може да бъде полезно да се даде почивка на червата.

1. Поддържайте мопса си хидратиран. Насърчете бавната консумация на вода. Ако смятате, че вашето куче не пие вода достатъчно, с разрешение на ветеринарен лекар, предложете смес от вода и неовкусен детски педиалит, което ще помогне на кучето да навакса загубените електролити.

2. След 12 до 24 часа въведете лек хранителен режим. Това е комбинация от един протеин и едно нишесте. Едно от най-добре понасяните комбинации е бялото сварено пилешко месо на кубчета и бял ориз или печени сладки картофи.

3. След 3 дни се върнете обратно към обичайния хранителен режим.

Ако ще преминавате към друга марка храна го направете постепенно, като смесвате по-старата с по-новата храна за известно време.

4. Погрижете се за възпалената област около ануса. Високото ниво на киселинност при диарията може да причини възпаление около ануса на кучето. Може да използвате мокри кърпички за почистване в задния край на ануса след епизод на диария или да мажете с вазелин. Ако има пукнатини по кожата, може да използвате антибиотичен гел.

Още съвети за стопани на мопс

Никой не знае кога и дали мопсът ще получи диария, така че най-доброто нещо, което можете да направите, е да имате правилните предмети у дома си. Ето какво ви трябва:

- Номерът на вашия ветеринарен лекар;

- Кучешки термометър;

- Вазелин - той ще ви потрябва, ако използвате ректален термометър или за облекчаване на възпален анус;

- 3%-тен водороден пероксид в случай, че мопсът ви погълне нещо токсично и ветеринаря ви инструктира да предизвикате повръщане;

- Пилешко месо и бял ориз. Пилето може да бъде закупено и замразено за бъдеща употреба;

- Нежни кучешки кърпички за почистване на възпалената област.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest