Miau.bg»Статии»Живини»Най-интелигентните птици в света

Най-интелигентните птици в света

Най-интелигентните птици в света

Съществуват повече от 10 000 вида птици, обитаващи земното кълбо и някои от техните представители се нареждат до едни от най-умните същества на Земята.

Прочетете днешната ни статия и научете колко умни са някои от нашите пернати приятели. Ето ги най-интелигентните птици в света.

Врани

Много учени смятат, че семейство Вранови, което включва врани, гарвани, посевни врани и сойки – са начело на класацията за най-интелигентните животни на земята.

Тази оценка се основава на тяхната способност да решават проблеми, да правят планове за бъдещи действия и събития.

Те разбират причинно-следствената връзка, могат да разсъждават, да броят до пет и да помнят човешки лица. Умеят сами да си създават инструменти, с които да си осигурят храна.

Гарвани

Гарванът е една от най-умните птици

Гарваните несъмнено са изключително интелигентни птици. Те са известни със способността си да разбират причинно-следствената връзка и да решават сложни проблеми.

Могат да имитират човешката реч и са доста игриви. Използват жестове за общуване със себеподобните си и проявяват съпричастност един към друг.

Често работят по двойки, когато трябва да си набавят храна - единият разсейва плячката, а другият грабва яйце или новородено животно.

Кеа

Кеа е птица от семейство Папагалоподобни, която се среща на територията на Нова Зеландия.

Тази умна птица е доста пакостлива, изключително хитра и изобретателна, когато става въпрос за намиране или кражба на храна.

При проведени опити птиците Кеа изпреварват по интелигентност някои от считаните за умни видове маймуни.

Африкански сив папагал Жако

Папагалите Жако не случайно се нареждат до най-умните птици в света.

Те са чудесни имитатори на човешка реч, лесно запомнят нови думи и отлично комуникират вербално.

Интелигентността, която притежават се сравнява с тази на 5-годишни деца. Тези птици могат да мислят, да разсъждават и проучват, разпознават цветове, материи, хора и различни обекти.

Папагали Ара

Папагали Ара са интелигентни птици

Тези величествени, пъстроцветни папагали са много общителни и забавни, което ги прави чудесни птици-компаньони.

Податливи са на дресировка. Имат чувствителна натура и са склонни дълбоко да се привързват към своите притежатели.

Амазонски папагал

Има много разновидности на Амазонските папагали, но всички те имат еднакви интелектуални възможности.

В продължение на стотици години се отглеждат като домашни любимци заради изумителната им интелигентност и способност за говорене.

Тези птици са изключително вокално талантливи, игриви и привързани. Амазоните са способни да се научат да имитират човешка реч толкова ясно, че думите им едва се различават от тези на действителен човек.

В допълнение към тези им умения, също могат да бъдат обучени да изпълняват различни сложни трикове и задачи.

Лесно е да се разбере защо тези впечатляващи птици са толкова търсени за домашни любимци и са спътници на хората от векове.

Какаду

Какаду е сред най-интелигентните пернати

Птиците Какаду са изключително социални и притежават невероятни говорни способности и умение да имитират голямо разнообразие от звуци и реч.

Сами си създават прости инструменти, които хитро използват за набавяне на храна. Лесно запомнят и усвояват техники и похвати, наблюдавайки внимателно.

Сойка

Сойките са нахални, изобретателни, енергични и забележително интелигентни птици. Притежават способността да планират действията си въз основа на това как те ще им повлияят в бъдеще.

Направен експеримент със сойка, затворена в клетка, е показал как тя използва хартия от дъното на клетката си като инструмент, за да достигне храна, поставена извън нея.

След като видели това, други сойки заучили похвата и по-късно също го приложили.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest