Той Пудел

Той Пудел
Снимка: pixabay.com
Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг
18.50 лв.
Виж ››

Хората обичат малки животни, те ги умиляват с дребните си размери. Но бързо порастват и магията изчезва. Желанието прекрасното малко създание да си остане винаги в мини размери води до опити за създаване на миниатюрни породи кучета. За радост на любителите на мъници тези опити често са успешни. Много от широко разпространените домашни любимци имат свои малки породи.

Кучетата не правят изключение. Това се отнася в частност и до пудела - една търсена и любима порода за човека, поради качествата на тези екземпляри, на първо място заради интелигентността, но също и заради веселия и жизнерадостен нрав, привързаността към стопаните, които го правят идеалното семейно куче.

Доказателство за това е наличието на 4 разновидности на породата пудел - кралски (голям), среден и декоративен, наречен още играчка или Той Пудел. Проследяването на историята на малкия пудел играчка е интересна и доказва, че вкусът на хората не се е променил съществено през вековете.

Произход на Той Пудел

В този миниатюрен размер пуделът съществува от около 500 години. През ХVІІ- ХVІІІ век породата пудел се превръща в любима на аристократичните кръгове и те искали размерът на мини кученцето да се намали още. Така се появява породата Той Пудел, която е известна и още с няколко названия.

Самото название на кучето - пудел, идва от немски и буквално значи цопване във водата, тъй като кучето е ползвано при лова на водни птици. Стандартната порода е воден ретривър, който е бил много популярен, а от него произхождат както мини пуделът, така и декоративното кученце.

До съвременните си стандарти кученцето играчка достига в началото на миналия век. Селекционерите са намалили лицето по размер, кучето е изгубило ловните си инстинкти, но е запазило високото си ниво на интелигентност.

Стандарт за Той Пудел

Куче пудел
Снимка: pixabay.com

Екстериорът на животното трябва да съответства на стандартите на Международната федерация по кинология.

Възрастният екземпляр трябва да бъде не по-малко от 28 сантиметра висок и не повече от 35 сантиметра. Теглото на Той Пудел е 7-8 килограма. Телцето му е леко, а дължината преобладава над височината.

Той Пуделът има пропорционална на тялото глава, не твърде тежка, с прави линии. Ширината на черепа е най-много 50 процента от общата дължина на главата му. Челото е добре изразено.

Очите му са с форма на бадем, черни или тъмнокафяви на цвят. Захапката му е тип ножица. Има дълги уши, които достигат ъгъла на устата.

Той пуделът е с къдрава, мека и гъста кучешка козина, която не линее. Затова спада и към така наречените хипоалергични породи кучета. Пигментацията на кожата трябва да съответства на цвета на козината. Цветовете са бял, кафе, сиво или черно. Има и вид арлекин, комбинация от бяло и черно или черно и шоколадово.

Характер и поведение на Той Пудел

Това куче е много жизнено и весело, което го прави отличен компаньон. Може да бъде и добро куче-пазач, което съобщава за идването на хора, но обикновено всички са с добър нрав. Тези дребосъци са много деликатни и децата трябва да бъдат напътствани, докато се научат да се отнасят подходящо с тях.

Тъй като са контактни и активни кучета, ако бъдат оставяни дълго сами, те се превръщат в разрушители на къщата. Затова са им нужни играчки, за да не пострадат мебелите в дома.

Какво още трябва да знаем за характера на Той Пудела? При добра подготовка и отношение Той пудел расте любезно, добродушно, любознателно и съвместимо с околните.

По отношение на взаимодействието с евентуални други домашни животни, това мъниче се смята за кучешки психолог. То реагира веднага на промяната в настроението. То се държи приятелски с други домашни животни, но няма да позволи да му се налагат. Все пак не бива да се забравя, че имат индивидуален характер. Някои са горди и отчуждени, други Той Пудели са с мек характер.

Хранене на Той Пудел

Пудел играчка
Снимка: pixabay.com

Като всички мини кученца, декоративното пуделче има бърз метаболизъм, което значи, че бързо изразходва калории. В същото време има малко стомахче и затова трябва да се храни често и по малко.

Храните за всички дребни породи са създадени така, че да предоставят необходимите хранителни вещества, а тъй като муцунката им е малка, купичките трябва да са в по-малък размер. Това стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Тъй като Той Пудел е предразположено към автоимунни заболявания, не бива да се храни с мазни храни. Ако храните Той Пудел с натурални продукти, то това трябва да бъдат пилешко, пуешко, говеждо и агнешко месо. Храненето на Той Пудел може да се разнообрази с варени морски риби без кости.

Зеленчуците е изключват картофи и бобови. Киселото мляко не бива да бъде с висок процент масленост. Ориз и елда са разрешени. Необходими са и витамини и минерали като добавка. Биотинът е важен за образуването на козината и трябва да присъства задължително. Достъпът до чиста и прясна вода трябва да бъде постоянен.

Обучение на Той Пудел

Представителите на тази порода са много интелигентни. Дресирането на кучето е лесно. Тъй като са наследници на ловци, те са склонни към апорт. Ако обучението на Той пудел е монотонно обаче кученцето губи интерес и се разсейва, защото е много активна порода. Тъй като много добре усвоява команди, това кученце често може да бъде видяно в цирка. При правилно обучение домашният любимец може да стане спортист, пазач или ловец. Може да стане шампион във високоскорастно преминаване на препятствия.

Грижи за Той Пудел

Куче от породата Той пудел

Това кученце изисква доста грижи, но пък е мъничко и лесно за прилагане на манипулации. Козината на Той пудел изисква редовно посещение на груминг салон на половин година, или собственикът трябва да се научи да се справя сам.

Редовно животното трябва да бъде четкано. Това става 2 пъти седмично. Ресането обаче е всекидневно задължение.

Тъй като структурата на косъма на Той пудел е като при човека, може да се къпе редовно. Почистването на очите и ушите е регулярно, както при всички кучета. Препоръчва се и използване на балсами, за да се укрепва козината на животното. Фурминаторът, четката за разресване, спреят за овлажняване преди разресването са задължителни.

У дома поддръжката включва любимото място за спане на кучето, а навън са необходими всекидневни разходки два пъти на ден. Макар и миниатюрно, животинчето има нужда да бъде поне 2 часа в разходки и игри.

Заболявания при Той Пудел

При миниатюрния пудел се наблюдава засилена склонност към ушни и очни инфекции, а поради дебелата козина се намират често акари по тях. Това предизвиква пироплазмоза, която се лекува само от специалист. Поради грешки в грижата Той пудел често получава отит и глухота.

Наследствените заболявания при Той Пудел са изместване на коляното, което е характерно за много джуджета. Страдат и от хипотиреоидизъм, хипоплазия на зрителния нерв. Много тежко заболяване при тях е автоимунната хемолитична анемия, диабетът и епилепсията при кучетата. Някои кученца с кафяв цвят посивяват много рано.

Продължителност на живот на Той Пудел

При подходящи грижи Той пудел може да доживее до 13-15 години. Има случаи, в които кучета от тази порода са стигали до 20 години. Сериозни проблеми със здравето им като цяло няма. Някои мъници губят апетит, но това се преодолява с компетентен подбор на храна.

Ако и вие мечтаете за умен и пухкав приятел, може да разгледате нашите обяви за той пудел и цени за пудели.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest