miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Кои са най-малките бозайници

Кои са най-малките бозайници

Кои са най-малките бозайници в света

Най-малките бозайници в света може да изглеждат крехки и беззащитни, но размерите не им придават само миловиден външен вид, а много повече. Благодарение на малкият си ръст тези животни успяват да се провират през тънките клони на дърветата, да ловят насекоми и да се крият от хищниците в хралупите на дърветата. Тези малки бозайници са са големи колкото земна пчела.

Ето кои са най-малките бозайници в света:

Посум пигмей (Cercartetus nanus)

На външен вид това създание прилича повече на чинчила, отколкото на кенгуру, въпреки че влиза в семейството на торбестите бозайници. Към тях спадат вомбатите, тасманийските дяволи и коалите. Посум пигмеят достига дължина от 5 до 10 см и тежи между 10 и 45 грама.

Както повечето си големи родственици, пигмеите живеят нощен живот и използват опашката си, за да висят надолу с главата от дърветата. Можете да ги срещнете в Австралия, Папуа-Нова Гвинея и Индонезия.

През зимата Посум пигмеят се свива на плътно кълбо, закрива очите с ушите си и изпада във временен зимен сън. През това време температурата на тялото и метаболизмът му толкова се понижават, че животното няма нужда от храна. То използва питателните вещества натрупани в опашката си.

Американска къртица (Neurotrichus gibbsii)

Американската къртица тежи 10 грама, дълга е 6 см, от които 2, 5 см са в полза на опашката и. Това животно обитава влажните гори на Северозападните Съединени Щати и Югозападна Канада. Като другите къртици и Американската има дълга муцунка с плосък край, остри нокти и лапи, пригодени за копаене.

За разлика от другите си събратя, които прекарват по-голямата част от живота си в копаене на подземни тунели, Американската къртица тя често се среща на повърхността на земята. Тя също може да бъде видяна и покатерена на храстите, откъдето лови насекоми.

Също така може да се срещне в Близкия Изток и Централна и Южна Азия.

Свинонос прилеп (Craseonycteris thonglongyai)

Най-малкият бозайник в света – това е Свиненосият прилеп. Той тежи само 2 грама, колкото голяма земна пчела, и достига дължина от 2, 5 до 3 см. Това животно е открито от Кити Тонглонгия през 1974 година в Тайланд и е наречено така, заради своят розов нос, който прилича на свинска зурла.

Свинонос прилеп е най-малкият бозайник в света

Тези прилепи живеят в горските пещери. Те населяват Западен Тайланд и Югоизточен Мианмар. Местообитанията на тези прилепи са застрашени, заради изсичането на горите и развитието на туризма. В момента те са класифицирани като изчезващ вид.

Трипръста скачаща мишка (Salpingotulus michaelis)

Трипръстата скачаща мишка прилича на кръстоска между мишка и малко кенгуру. Крехкото създание е най-малкият гризач в света. То тежи само 3 грама. Дължината на тялото му е 5 см, а опашката достига от 7 до 25 см.

Това животно може да се види в Пакистан и Афганистан, но други видове скачащи мишки обитават Централна Азия и Китай. Представителите на този вид са на почит в Афганистан, дори правителството издава пощенска марка с обликът на тези гризачи през 1989 година.

Етруска земеровка (Suncus etruscus)

Етруската мишка земеровка тежи само 2 грама. Тя може да достигне дължина от 3, 5 до 5 см, без да се брои опашката, която представлява 1/3 от тялото и. Тази „трохичка“ има отличен апетит. Тя ежедневно изяжда количество до два пъти по-голямо от собственото и тегло.

Има невероятно бърз сърдечен ритъм, достигащ до 25 удара в секунда или 1500 удара в минута. За сравнение, човешкото сърце извършва средно 72 удара в минута. Етруската земеровка предпочита да живее във влажни покрити с трева поляни.

Това животно е широко разпространено в Южна Европа и Северна Африка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest