Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Намордник на кучето - кога, как, защо

Намордник на кучето - кога, как, защо

Кучешки намордник - кога, как, защо
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Кучешкият намордник е един от задължителните аксесоари, ако разхождате едро куче, и особено ако разходката ви е в парка, където има и тичащи и играещи деца. Темата е доста противоречива и хората са разделени в мнението си.

Трябва ли кучето да носи намордник?

Намордникът е нещо, което причинява стрес на кучето и трябва внимателно да го обучим, за да не го приема като враг или наказание. Той обаче трябва да се използва, особено ако кучето е страхливо или агресивно към външни хора.

Ето няколко стъпки, които да предприемете, за да научите кучето да носи намордник.

1. Изберете подходящия модел на кучешки намордник – на пазара съществува огромно разнообразие, подходящо както за кучета с издължени, така и за такива с по-плоски муцуни.

2. Запознайте кучето с намордника, като му дадете да го подуши. Така ще го опознае. Ако предложите и награда след това, ще го свързва с нещо положително. Правете това няколко пъти на ден в продължение на няколко дни.

3. Сложете нещо вкусно вътре в намордника. Позволете на кучето да го извади от там. Правете това 2 на ден в продължение на няколко дни. Така ще свикне само да вкарва муцуната си вътре.

4. Продължавайте да поставяте кучешки лакомства в намордника, но започнете да го привързвате за по няколко секунди, докато кучето яде. Ако изглежда спокойно и не се дърпа, увеличете продължителността. Правете това няколко дни.

5. Започнете да правите кратки разходки на кучето с намордника из къщата. Така ще свикне с тежестта и ограниченията. Награждавайте го след това.

Агресивните кучета трябва да носят намордник

6. Надградете с разходки навън, отново кратки в началото. Тези стъпки са полезни не само за кучетата, които по принцип трябва да носят намордник поради проблеми с кучешката агресия, например, но и за онези, на които може да им се наложи в инцидентни случаи. Най-елементарното е, ако кучето яде всичко, което види на улицата, е добра идея да му слагате намордник, за да го предпазите от натравяне.

Някои ветеринари изискват кучетата да носят намордник при преглед. Ако то не е свикнало, ще бъде доста голям стрес за животното, когато му поставят такъв във ветеринарния кабинет.

Естествено, това не са всички причини, но са някои от най-често срещаните и трябва да сте подготвени за тях. Проведете необходимото обучение на кучето, за да бъдете спокойни вие и вашия домашен любимец.

Има много причини кучето да носи намордник. Повярвайте, така не осакатявате движенията на животното. А можете дори да спасите живота му или да предпазите страничен човек от непредвидимата агресия на любимеца си. Добре е да се запознаете с кучешкия намордник още преди да сте си взели куче и да го въведе в живота на своя любимец възможно най-рано.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest