Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Американско Були

Американско Були

Американско були
Снимка: pixabay.com

Повечето хора, които не се занимават с кучета, създават мнението си за животно от този вид според визията му. По тази логика Американското Були, което е по-добре да се отбягва.

Истината обаче е, че това виждане трябва да се преосмисли. Булито е невероятно семейно куче и най-характерното за личността на всеки един представител на породата е, че те са най-вече любвеобилни кучета. Това е само една от причините тези кучата да остават все още неразбрани. Необходимо е да се изяснят още някои факти около тях, които са важни за разбиране на породата Американско Були.

Едно от тях е, че това куче не е питбул. Разбирането, че става въпрос за разновидност на питбула не отговаря на истината. Това са две различни кучешки породи. Булито има свои собствени стандарти, които го характеризират и създават представа за същността на тази изкуствено създадена порода кучета.

История на Американско Були

Американското Були е наскоро формирана порода на куче - придружител, първоначално призната от Американския киноложки клуб. Това става през юли 2013 година. Става въпрос за кучета, определяни като малки до големи по размер, тъй като са разделени в 4 категории: стандартни, мини, класически и големи(XL).

Породата Американско Були е получена като кръстоска на американски стафорширски териер и американски питбул териер. Дейв Уилсън, който е собственик на основополагащия развъдник, съобщава, че двете породи са дали на света Американското Були, но също така още 5 други породи са използвани за постигане на определени физически черти. Предполага се, че това са американски булдог, английски булдог, английският булдог Olde, стафордширски бултериер и френски булдог.

Масивните и тежки кости са били приоритет, за да се осигури видът, който кучетата имат. Те са много широки отпред.

За първи път породата Американско Були е призната преди 16 години от своя развъден клуб, но през първите години кучетата са показвали физически черти на другите породи. В рамките на стандарта четирите разновидности са разделени по височина, без да се уточнява теглото. Очаква се всички кучета да следват стандарта с незначителни изменения.

Външен вид на Американско Були

Американско були е спокойно куче

Главата на Американско Бъли е средна, с дълбок и широк череп. Мускулите на бузите са силно изразени, а ушите на кучето са високо поставени. Могат да бъдат отрязани. За очите на кучето се приемат всички цветове, без тези на албиносите. Муцуната е средна на размер, с добре дефинирани челюсти. Устните са добре прилепнали, не се толерира прекалена отпуснатост. Има силна захапка.

Всички цветове за носа също са допустими. Вратът е тежък, леко извит, кожата около него е стегната. Раменете са силни и мускулести, с широки и разклонени лопатки, а гърбът е къс. Ребрата са силно извити.

Предните крака на Американско були са доста широко разположени, за да позволят развитието на гърдите, които са дълбоки и широки. Опашката на кучето е къса в сравнение с размера, ниско поставен, заострена, не се извива.

Задните крака са с умерен размер, добре извити и компактни. Походката трябва да бъде пружинираща. Всички цветове и шарки на кучето са приемливи.

Стандарт за Американско Були

Стандартният тип Американско Були е куче със средни размери, компактно, обемисто и мускулесто тяло, тежка костна структура и широка глава. Мъжките кучета трябва да бъдат високи от 43 до 51 сантиметра, а женските от 41 до 48 сантиметра. Мини породата при мъжките е 35-43 сантиметра, а женската е между 13 и 22 сантиметра.

Класическите са на височина колкото стандартните, но се познават по разликите в конструкцията. Класическите са по-малко мускулести и по-тесни в раменната област.

Големият размер Були трябва да има същата конструкция и общи пропорции. Височината на мъжките кучета трябва да бъде от 50 до 58 сантиметра, а при женските кучета - от 48 до 56 сантиметра.

Характер на Американско Були

Обучението на Американско були не е трудно

Тази порода е надежден и идеалното семейно куче. Кучетата се привързват към стопанина и желаят по всякакъв начин да му угодят. Известни са със своята смелост. Те са настойчиви борци, ако бъдат провокирани. Имат защитнически инстинкт и са готови да се борят до смърт, за да защитят собственика и имуществото му. Породата е известна с високата поносимост към болка.

Характерът на Американско Були е спокоен. Но въпреки това тези кучета не е за пасивен собственик. Човекът за тях трябва да бъде твърд, но спокоен, уверен и последователен. Кучето има нужда да знае какво се очаква от него и ще го изпълни. Макар че се водят порода придружител и любящ другар, те се справят добре в спортове като теглене на тежести.

Породата Американско Були е доказала, че може да изпълнява широк спектър от задачи, тъй като е универсална. Те са уверени, но не и агресивни, ако не ги предизвикат. Имат много приятен темперамент и се харесват на децата за приятел у дома. Те са много толерантни с малчуганите и са им добър другар в игрите.

Бъдещите собственици на Американско Були могат да бъдат спокойни, защото ще се сдобият с послушно, добродушно, стабилно и уверено куче, което освен това е забавно, изключително лоялно, привързано и интелигентно. То е изпълнено с живот и ще внесе щастливо оживление в дома на стопаните си.

Обучение на Американско Були

Обучението е стандартно и не изисква нищо повече от правила за спазване и ограничения на това, което им е позволено. Целта на обучението на Американско Були и успешното поддържане на това куче е постигането на статут на лидер на глутницата. Много важно е кучето веднага да разбере, че стопанинът и всички други хора са един ред нагоре в йерархията.

Заболявания при Американско Були

Това е вярно куче

Заболяванията при кучетата варират в рамките на породата и обхващат целия спектър от типични заболявания. Най-често са засегнати тазобедрената става и лакътя. Често се наблюдават очни болести. Брахицефалният респираторен синдром може да се наблюдава при кучета с по-къси муцуни. Поддръжката не изисква никакви специални усилия, тъй като кучето няма уязвими зони.

Трябва да се обърне внимание на факта, че някои развъдници дават на кучетата стероиди, за да добият мускулесто тяло. При спиране на стероидите тялото на кучето се свива обратно до нормален размер, но животното остава с много здравословни проблеми, включително на органите и ставите. Понякога такива заболявания при Американско Були стават наследствени и се предават от майката на малкото кученце.

Хранене на Американско Були

Тъй като породата е нова и изкуствено създадена, храненето на Американско Були е добре да бъде изцяло поверено на готовите храни, подходящи за породата. Те ще осигурят най-добрата комбинация от необходими хранителни вещества, които да поддържат здравето на домашния любимец. При избор на хранителна диета, подчинена на естествени хранителни продукти трябва да се осигурят като добавки всички нужни витамини и микроелементи.

Някои факти за Американското Були

Всички кучата от породата биват класифицирани и показвани като стандартни, докато не навършат 1 година. След това се разделят на категории и се показват спрямо своя собствен вид.

Булито е една от най-сполучливо оформените нови породи кучета.

За най-важна за тези кучета се счита пропорцията между височината и теглото, не толкова самите показатели като величина.

Ако желаете да си вземете кученце от тази порода, разгледайте нашите обяви за американско були.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest