Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Защо кучето не иска да пие вода?

Защо кучето не иска да пие вода?

Кучето не иска да пие вода

Употребата на течности е необходима, за да могат всички органи и системи да функционират правилно. Недостигът на течности може да доведе до сериозни проблеми, бавно изтощаване на организма и развитието на редица хронически заболявания. Ако кучето ви отказва да пие вода - това е тревожен сигнал, че нещо не е наред. Тук е важно да се разбере причината за това и да се предприемат навременно мерки, както и необходимата терапия.

Защо трябва да се пие вода?

Дори краткото обезводняването е опасно за всички живи същества. Водата е важна за нормалната работа на кръвоносната и храносмилателната системи, тя помага да се изкарат токсините от тялото, а в жегата осигурява необходимата терморегулация на тялото. Веднага след като количеството на водата се намали, то това оказва влияние и на самочувствието на любимеца.

Ако настъпи обезводняване при кучето за повече от 12 часа, то това веднага ще се отрази на състоянието на питомеца. Това е особено опасно в горещите месеци, тъй като може да настъпи нарушение на температурния баланс, което от своя страна, може да окаже негативно влияние на сърдечно-съдовата система.

Колко вода трябва да пие кучето на ден?

За да се разберете минималното количество, което четириногият ви приятел трябва да пие за един ден, трябва да умножите теглото му по 20. Горната граница е 70 мл вода на 1 килограм тегло, а долната е 20 мл. Разбира се, че нивото на пиенето на течности зависи и от редица други фактори - времето, физическото натоварване, особености на храненето на кучето и така нататък. Така например, в прохладното време кучето може да пие по-малко, докато в горещите летни дни - повече. Това е напълно нормално и не бива да се тревожите.

По колко вода трябва да пие кучето

Първи признаци на обезводняване при кучето

Ако сте забелязали, че кучето ви не иска да пие вода, тогава следва да проверите дали то не е обезводнено. Състоянието не венците ще ви помогне да разберете това. При здравите кучета те трябва да имат червено-розов цвят, като при леко натискане белият оттенък веднага трябва да минава. Често обезводняването се съпровожда и със симптомите на общо изтощение на организма, а именно:

- Загуба на апетит при кучето и отказ да се храни;

- Апатия и слаба подвижност;

- Нежелание да излезете на разходка и да играете;

- Потъмняване на очите, промяна в насищането на сянката на ириса.

За да проверите състоянието на кучето, можете да му предложите любимото кучешко лакомство, играчка или да го извикате на разходка. Здравото и активно куче няма да се откаже от тези предложения.

Защо кучето не иска да пие вода

- Мръсна вода - трябва редовно да сменяте водата на питомеца ви и не по-рядко от веднъж на ден. Купичката също трябва да се мие редовно, тъй като все пак и тя се замърсява. Типичен признак, че водата или купичката са мръсни е това, че кучето подушва водата, но отказва да пие;

Нараняване на кучето

- Нараняване на устната кухина - по време на пиенето на вода, езикът на кучето се свика, за да може да си гребва вода и да пие. Ако обаче има някакво нараняване, тогава болезненото чувство може да кара питомецът ви да се отказва да пие;

- Болести на дихателната система - при обикновена настинка или ларингит, в ларинкса се появява силно изразено подуване, което води до дискомфорт и болка по време на пиенето;

- Бременност при кучето - когато раждането наближава или непосредствено след него, кучето може да отказва да пие вода и това е често срещано;

- След операция - непосредствено след оперативната интервенция и по време на възстановителния период кучето може да отказва да пие вода, тъй като се чувства слабо и изтощено, което да е причина за това, че не иска да пие добре;

- Различни заболявания - съществуват много кучешки болести, като например при онкология, нарушения на пикочно-половата система, отравяне на кучето, вирусни заболявания и други, когато кучето не иска да пие вода и това е симптом. Обикновено при тях се наблюдава също така и намален апетит, апатия и обща слабост.

Ако забележите, че кучето пие по-малко вода, тогава веднага трябва да се свържете със специалист за консултация. Ранната диагностика ще ви помогне да избегнете последващите сериозни проблеми, както и болестта да не стане хронична.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest