miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Мопс - здравословни проблеми и заболявания

Мопс - здравословни проблеми и заболявания

заболяванията при мопса са различни

Кучетата от породата Мопс са много очарователни кучета, които са особено предани на стопаните си. Животното се отличава с остротата на ума си, а също така с това, че лесно може да бъде обучено, ако се започне от ранна възраст.

Невъзможно е да скриете умилението си, когато видите тези сладки кученца, но ако имате Мопс, тогава е важно да знаете и какви са най-разпространените заболявания, за да сте подготвени за всяка една ситуация.

Разболяват ли се лесно?

За съжаление тази порода страда от много здравословни проблеми, както и самите болести са доста разнообразни. Сред болестите при Мопса затлъстяването, дихателните проблеми, очните заболявания и настинките са доста често срещани. Патологиите на двигателната система, язвите по главата и стомашно-чревните нарушения също са характерни за породата.

Най-разпространените заболявания при породата Мопс:

1. Нарушения на храносмилателния тракт

Диарията при мопса може да възникне вследствие както на сериозни заболявания, така и поради отравяне с некачествени продукти. Ако кучето ви започне да повръща и има диария, тогава е много важно да пие постоянно вода, за да не се обезводни.

Ако кучето отказва да пие течности, тогава можете да си помогнете със спринцовка и така да му давате вода. Във всеки един случай, ако забележите такива симптоми, трябва да заведете любимеца ви на лекар, за да може да се види, каква е причината, както и да се предприеме адекватно лечение.

2. Заболявания на очите

Мопсовете имат своеобразно и не съвсем обичайно строение на черепа, като във връзка с това, те се отличават с изпъкналите си очи от другите породи. Именно затова понякога при тях могат да падат очите, като разбира се това не става в буквален смисъл. При тази патология, очите им силно изпъкват и стават червени.

За да се оправи това, задължително трябва да се намеси човек. Помнете обаче, че в никакъв случай не бива да правите това вие, тъй като с тази задача ще се справи само опитен специалист, затова е важно да не изпадате в паника и да вържете очите на питомеца ви с кърпа, напоена с физиологичен разтвор или с леко подсолена вода. След това веднага заведете животното на лекар.

мопсът е порода с доста здравословни проблеми

3. Възпаление на роговицата и хронично възпаление на зрителните органи

Кератитът се характеризира със зачервяване, а след това и замъгляване на роговицата. На по-късен етап окото на животното започва да сълзи и да се гнои, като с течение на времето кучето губи способността да отваря засегнатото око. Ако болестта не се лекува и не се вземат навременни мерки, тогава за съжаление може да се стигне дори до оперативно премахване на очите.

4. Ушите на Мопса

Най-често срещаният здравословен проблем при Мопса, който е свързан с ушите, е така нареченото заболяване отит. При него ухото се възпалява и вътрешната част се зачервява. Появяват се и следните симптоми: повишена екскреция на сяра, натрупване на течност в ушите, неприятна миризма.

5. Алергия

Това заболяване също е много разпространено при мопсовете. При него, животното може да разчеше проблемното място дори до кръв. Подобни реакции могат да бъдат предизвикани от редица фактори - храна, материалите, от които е направена каишката например и други. Също така, макар и по рядко, се наблюдава така наречената сезонна алергия към цветния прашец на растенията. При лечението на това заболяване първата и много важна стъпка е да се разбере, какъв точно е алергенът.

По време на терапията ветеринарят ще ви предпише употребата на антиалергични средства, както и имуномодулиращи лекарства, а също така и диета за мопса.

Разбира се, че това далеч не са всичките заболявания при мопса. Други често срещани проблеми при породата Мопс са кожните заболявания, блокиране на задните лапи, кашлица, проблеми с дишането и други. Както при всяко едно куче, така и при това, е важно да го водите на редовни профилактични прегледи при ветеринаря, за да сте спокойни че с питомеца ви всичко е наред.

Също така, ако забележите някаква промяна в неговото самочувствие и като цяло в здравословното му състояние, също незабавно отведете Мопса на лекар, за да се консултирате относно проблема.

Въпреки своите заболявания, тези кученца представляват истинска радост за семейството. Ако все още си нямате мопсче, разгледате тези оферти за мопс.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest