miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Най-интелигентните животни

Най-интелигентните животни

Най-интелигентните животни
Компактен бинокъл 30x60
Препоръчано за теб:
Компактен бинокъл 30x60
30.20 лв.
Виж ››

Понякога животните изненадват с интелект, подобен на човешкия. Те проявяват мисъл и креативност, които в нашите очи са необичайни за тях. Факт е, че хората са най-интелигентният и осъзнат вид на планетата Земя. Въпреки това не сме единствените.

Ето кои са най-интелигентните животни в света.

Шимпанзе

Шимпанзетата споделят голяма част от ДНК-то ни. Поведението и уменията им са много близки до тези на човека. Те могат да ходят на два крака, да създават примитивни инструменти и да ги използват.

Живеят на социални общества и могат да се адаптират към различните им заобикалящи среди. Според научните изследвания шимпанзетата могат да запаметят езика на глухонемите и свободно да го използват за комуникация. Те проявяват човешки емоции като раздразнение, емпатия и себеосъзнаване.

Делфин

Делфините са едни от най-умните животни

Всички знаем, че делфините са изключително умни животни. Те са способни да спасяват хора от акули, обикаляйки в кръг около тях или отклонявайки вниманието на акулите. Привързват се към други делфини, членове на тяхната социална общност, и в случай че е нужно, им помагат да изплуват на повърхността.

Но освен това делфините имат една много отличаваща ги от другите животни черта. Още когато са малки делфините създават свой собствен звук, който е съчетание от подсвиркване и гърлени звуци. Този звук е уникален и другите делфини се научават да го пресъздават. Когато искат да повикат този делфин, те издават неговия звук. Точно както хората използват имената си.

Слон

Мозъкът на слоновете не само е голям по размер, а и функционира по сходен с човешкия начин. Слоновете играят със себеподобните си, успокояват ги, когато са разстроени и също така често помагат и на други видове животни в различни ситуации.

Помежду си слоновете комуникират с хоботите си и с вибрации, които създават с копитата си. Най-голямото постижение, което учените са документирали е, когато слоницата Хепи разпознала себе си в огледалото. Това е присъщо само на хората, някои видове шимпанзета и делфините.

Врана

Враната е интелигентна птица

Враните притежават остър ум, способен да разрешава сложни проблеми. Чували сте за отмъстителните врани, нали? Това е, защото те наистина запомнят лицата на хората и когато ги видят отново, могат да ги свържат или с добро, или с лошо.

В зависимост от това как хората са постъпили с тях, враните могат да носят подаръци на хората или да се държат враждебно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Популярни