miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Кои са месоядните рибки в аквариума?

Кои са месоядните рибки в аквариума?

Месоядни рибки в аквариума

Начинаещите акваристи може би не са съвсем наясно, че рибките могат да бъдат растителноядни или месоядни. Ще се спрем на вторите, като изброим най-известните от тях, особеностите им и някои характеристики на породите.

Ето популярни месоядни рибки в аквариума:

Пирани

Това е безспорно най-популярният вид месоядни риби. Живеещите в аквариума представители на вида обаче са отличават с ниската си агресивност, в сравнение със своите диви роднини. Питомните са значително по-спокойни и рядко нападат останалите обитатели на аквариума без повод. Важно е те да се отглеждат в големи и прострони аква среди, защото при недостиг на място започват да нападат роднините си. Също не се препоръчва да потапяте ръцете си във водата, тъй като, чувствайки се застрашени, пираните могат да нападнат и вас. Макар и да се случва рядко, те могат да ви нанесат сериозни наранявания с острите си зъби. Менюто на пираните в аквариума може да се състои от червеи, калмари, парченца риба.

Цихлиди

Това са други, често отглеждани в домашни условия месоядни рибки. В дивата природа най-много представители на този вид обитават известните рифтови езера в Африка. Цихлидите се отличават със своята невероятно красива и пъстра окраска. За разлика от пираните, те могат да живеят нагъсто, в много по-малки пространства. Пъргави и игриви, цихлидите се отличават с издръжливост и умерена агресивност.

Хаплохромис

Месоядни аквариумни рибки

Тези аквариумни рибки принадлежат към семейството на цихлидите. Те се отличават със средна агресивност. Много често имат красива синкаво-оранжева или синкаво-жълтеникава окраска, а на гърба им се забелязва силно изразена перка. Нуждаят се от голям аквариум, в който да живеят просторно. Това е особено важно, за да протече спокойно периода на хвърляне на хайвера, тъй като понякога те са агресивни едни към други. В аквариума обичат да се крият между камъни и други декоративни предмети.

Астронотус

Екземплярите от породата достигат до 25-30 см големина. Отличават се с интересен елемент на своята окраска – т.нар. „Фалшиво око“, черно петно, разположено близо до опашката им. Астронотусите са агресивни рибки към останалите обитатели на аквариума и затова е по-добре да живеят самостоятелно. Хранят се с по-малки рибки и скариди, но в изкуствени условия могат да поемат червеи, месо, насекоми и специална суха храна за рибки. Това са месоядни аквариумни рибки, които по-добре да не събирате с други рибки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest