Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Защо кучето е агресивно?

Защо кучето е агресивно?

Защо кучето е агресивно?
Автоматичен повод за куче с фенерче - 5м до 15кг
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Автоматичен повод за куче с фенерче - 5м до 15кг
26.00 лв.
Виж ››

Със сигурност бихте се ужасили, ако спокойното и мило куче изведнъж стане агресивно и започне да ръмжи.

Това може да доведе до ухапване или нападение на кучето срещу член на вашето семейство, към когото досега не е проявявало агресия.

В тази ситуация вероятно ще ви бъде много трудно да решите какво да правите. Агресията може да излезе извън контрол и да се стигне до инциденти.

Важно е обаче да откриете причината за агресията при кучето, за да може да му помогнете.

От съществено значение е да разберете защо вашето куче става агресивно и да измислите най-добрия начин да се справите с това. Има няколко потенциални причини, поради които кучето би могло да изпадне в това състояние.

Страх

Агресивно куче

Страхът у кучетата води до агресия. Повечето животни стават агресивни, когато решат, че са в опасност и не са в състояние да избягат или да се защитят.

Това може да се случи, ако кучето е застанало в ъгъл или ако реши, че ръката, която сте вдигнали над главата му означава, че ще го ударите.

Ако сте осиновили куче от улицата и то проявява агресия, имайте предвид, че в миналото вероятно то е било малтретирано или е преживяло някакво травматично събитие.

Болест или нараняване

Някои медицински състояния могат да доведат до агресия у кучето. Ако домашният ви любимец никога не е проявявал признаци на агресия, но изведнъж започне да ръмжи и да хапе, това може да е резултат от болест при кучето.

Болката е особено честа причина за агресията при кучетата. Вероятно любимецът ви страда от нещо, което му причинява дискомфорт и стрес. Някои възможни причини са кучешки артрит, фрактура на костите, вътрешни наранявания и др.

Някои болести могат да засегнат мозъка на животното и това да отключи някаква агресия, включително тумори и прочие. Затова се консултирайте с ветеринар, за да установите дали това не е причината.

Чувство на неудовлетвореност

Причини за агресия при кучето

Агресия в такъв случай може да възникне, когато кучето не може да стигне до нещо например. Този тип често се наблюдава при породи, които прекарват голяма част от времето си вързани на кучешка каишка.

Чувство за собственост

Кучетата ревностно пазят територията и храната си, леглото си, кучешката си играчка или каквото друго се сетите.

Случва се кучето да стане агресивно и да ръмжи, когато някой се опита да му отнеме собствеността. Кучето може да ухапе непознат, ако влезе във вашия дом, пазейки територията си.

Доминация

Понякога кучетата стават агресивни, за да покажат превъзходството си. Това най-често се случва в присъствието на други кучета, но не е изключено да се случи и с хора.

Домашните любимци смятат, че трябва да докажат, че доминират в дадената ситуация. Ръмженето и хапането са резултат от тяхната несигурност.

Внимавайте, когато определяте причината, поради която вашият мил приятел е станал агресивен. Уверете се, че не става дума за здравословен проблем или страх. Чак след това търсете начини да се справите с проблема.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest