miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Грижа за очите на Мопса

Грижа за очите на Мопса

Грижа за очите на мопса

Очите на породата Мопс са не само изразителна част на тялото, но и орган на зрението, който изисква всекидневна грижа, която обаче не е никак трудна, ако знаете какво да правите. И така, заради особеностите на физическия строеж на муцунката им, техните очи не са защитени, поради това че са силно изпъкнали. Именно поради това при тези питомци често попадат чужди тела в очите, мръсотия или пък възникват инфекции.

Основни правила при грижата за очите на породата Мопс

Малките кученца на тази порода се раждат слепи, но вече към 9-11 ден започват да отварят очите си. Именно от този момент е важно да започнете да се грижите за тях. На този стадии е много опасен стафилококът, като носителите му могат да бъдат възрастните кучета, като при малките питомци може да предизвика гноен конюнктивит.

Ежедневната грижа за очите на Мопса трябва да включват в себе си:

1. Задължително проверете външния ъгъл на очите на Мопса и след това ги почистете от натрупаните секрети с влажна, но добре изстистната кърпичка;

2. Редовно следете интензивността на сълзенето на очите, както и общото им състояние;

3. Следете внимателно питомците си по време на разходка, тъй като както казахме по-горе, поради изпъкналата им форма, в очите им по-лесно могат да влязат чужди предмети и да се получат механични увреждания.

4. Предотвратяване на теченията в дома и излагане на силен въздушен поток (вятър и др.);

5. Наличие на домашна аптечка с необходимите медикаменти.

Грижа за очите на Мопса при болест

В случай на механично нараняване на очите на Мопса или на инфекции, е важно веднага да се обърнете към лекар, който да прегледа кучето ви и да ви даде препоръки за грижата. Но все пак има и по-леки ситуации, когато дори и вие ще можете да се справите, ако сте запознати или пък не можете точно в този момент да покажете Мопса си на специалист.

1. Травми на окото

Понякога се случва, така че след разходки в по-високата трева, след конфликт с друго животно или попадане на чужд предмет в окото на питомеца, може да се получи механично увреждане. В този случай е много важно да потърсите помощ от ветеринар.

В изключителни случаи при невъзможност да се обърнете към лекар, може да се използват различни мазила или гелове, които съдържат антибиотик (Хлорамфеникол, Ципровет, Тобрекс, Флоксал), както и такива със заздравяващ ефект (Solcoseryl, Korneregel).

очите на мопса изискват специални грижи
Снимка: pixabay.com

При незначителни и леки увреждания на роговицата може да се използват хлорамфеникол капки за очи, глюкоза в ампули от 10% и витамини капки за очи - тези мерки ще предотвратят появата на проблеми, докато заведете кучето ви на ветеринар.

Ако все пак виждате, че вече има усложнение, тогава използвайте тези препарати, но по около 5-6 пъти на ден с интервал между тях от около 10-20 минути. Помнете обаче, че при първа възможност трябва да заведете кучето на лекар и това са само временни мерки.

Трябва също да се има предвид, че хормонални лекарства не трябва да се използват при наранявания на очите. За да избегнете постоянен контакт на домашния любимец с очите, можете да поставите специална яка-фуния на врата на питомеца.

Очни инфекции

Ако сутрешната проверка на състоянието на очите на Мопса разкрие наличието на зеленикаво-жълта слуз, тогава значи има някаква инфекция и любимеца ви има нужда от медицинска помощ. За целта вземете мека, чиста кърпа, която да е навлажнена с физиологичен разтвор и добре почистете очите от слузта, а след това капнете капки хлорамфеникол и след 10-15 минути поставете тетрациклиновия мехлем.

Важно! Тези процедури трябва да се повтарят 3-4 пъти на ден в продължение на 3-4 дни, докато гнойният секрет премине и слепването на окото спре, а при липса на подобрения е задължително да заведете животното на ветеринарен лекар.

Превенция на очните заболявания на Мопса

Правилната грижа за очите на Мопса може да ви спести много бъдещи проблеми. Именно затова е важно не само да се грижите добре за хигиената им, но и всеки ден да преглеждате очите им. По този начин рискът от развитие на инфекциозни заболявания или последици от нараняванията могат да бъдат намалени и сведени до минимум.

Важни профилактични мерки на очните заболявания при Мопса:

1. Периодични превантивни прегледи при ветеринарния лекар, както и при наличие на известни проблеми със здравето на очите или наследствени фактори.

2. Поддържане на дома и местообитанието на кучето ви в чистота, за да се избегнат възможни алергични реакции към прах и други.

3. Предотвратяване на игрите на домашните любимци с опасни предмети, които могат да причинят нараняване на очите им.

4. Разходка на любимеца ви във възможно най-безопасни зони, а именно с ниска трева например или в незамърсени територии.

5. Недопускане на контакт на животното с болни питомци.

6. Редовно рязане на ноктите, за да се предотврати евентуално нараняване.

7. Предотвратяване на ситуациите, които могат да доведат до възпаление на лигавицата на окото, конюнктивит и други, като например течение и силни ветрове.

8. Когато къпете кучето, избягвайте попадането на шампоан в очите.

9. Задължително имайте ветеринарна аптечка с най-необходимите медикаменти, с които да можете да окажете първа помощ при нужда на любимеца ви.

Именно поради особеността на породата и по-изпъкналата форма на очите им, не винаги е достатъчно само да преглеждат очите им, тъй като дори и отговорните стопани могат да не забележат заболявания като хронична ерозия на роговицата в начален стадий и това заболяване може да се открие само от специалист във ветеринарна клиника.

Именно затова е добре редовно да водите любимеца си на преглед при ветеринар, който да преглежда очите на кучето, тъй като понякога е по-трудно да забележите че има някакъв проблем в начална фаза например.

Ако искате да си вземете мопс, разгледайте тези обяви за мопс.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest